Konec špekulacij: predor Mont Blanc bo zaprt za 15 tednov

Slovenija 30. Avg 202315:38 1 komentar
Predor Mont Blanc.
PROFIMEDIA

4. septembra bodo za 15 tednov zaprli predor Mont Blanc. Kljub temu, da je predor izrednega pomena za gospodarstvo, so odgovorni sprejeli odločitev, da zaradi vzdrževalnih del zaprejo to povezavo med Italijo in Francijo.

Predsednik italijanske dežele Dolina Aosta Renzo Testolin je danes potrdil načrtovano zaprtje predora Mont Blanc, ki povezuje Italijo in Francijo. Upravljalci bodo predor zaradi vzdrževalnih del zaprli 4. septembra, in sicer za 15 tednov. Mnoge ob tem skrbijo posledice za gospodarstvo.

Nekaj časa se je sicer špekuliralo, da vzdrževalnih del v predoru, ki povezuje Courmayeur na italijanski strani in francoski Chamonix, še ne bo, saj so bile prometne povezave Italije s preostalo Evropo v zadnjem času že resno omejene zaradi zemeljskih plazov, ki jih je sprožilo slabo vreme.

Zaradi tega sta bila namreč začasno zaprta prelaz Brenner in predor Frejus med Italijo in Avstrijo oz. Italijo in Francijo, pri čemer je promet za težka tovorna vozila skozi predor Frejus še vedno onemogočen.

Danes je prečkanje predora Mont Blanc zaradi zastojev, ki so tudi posledica težav ob sproženih zemeljskih plazovih, trajalo tudi več kot dve uri.

Testolin je tekom dne govoril z upravljalcem predora Mont Blanc, ki pa načrtov za vzdrževalna dela ni prestavil. Zadnje ure so po njegovih besedah pokazale, kako zelo pomembna je ta čezalpska povezava za regijo; za Italijo in Evropo. Ta del infrastrukture bo treba zato po njegovem mnenju v prihodnje analizirati tudi s političnega vidika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje