Konec tedna bo deževen. Kakšno vreme nas čaka prihodnji teden?

Slovenija 10. Feb 202409:10 > 10:33 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

V preteklih dneh smo bili deležni izrazite otoplitve, ki bo vztrajala še kar nekaj časa. Predvsem med torkom in četrtkom pričakujemo sončno vreme, pri čemer se bodo jutranje temperature spustile pod ledišče, dnevne pa še vedno dosegale nad 10 stopinj Celzija. Večje ohladitve za zdaj ni na vidiku.

Danes bo večinoma oblačno. V popoldanskih urah lahko pričakujemo nadaljevanje padavin po državi. Te se bodo nad vso državo okrepile predvsem v večernih in nočnih urah, je za N1 povedal Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

Podobno vreme se bo nadaljevalo tudi jutri, čeprav bodo padavine čez dan oslabele. Ob tem ni pričakovati temperaturnih sprememb. Najvišje dnevne temperature bodo danes dosegale tudi do 15 stopinj Celzija, jutrišnje do 12 stopinj.

Meja sneženja je zaradi visokih temperatur nad 1.500 metri nadmorske višine, jutri pa se bo nekoliko spustila in bo med 1.200 in 1.500 metri.

Vodnatost rek se je ponoči povečala predvsem v severozahodnem delu države, kjer prevladuje velika vodnatost. Zaradi obilnejših padavin se bo danes in predvsem v noči na nedeljo vodnatost rek ponovno povečala. Najbolj se bodo povečali pretoki rek v severozahodnem delu države, kjer lahko ob posameznih vodotokih pride do manjših razlivanj. Močneje lahko naraste tudi Kolpa. Narasle bodo tudi reke v osrednji in vzhodni Sloveniji ter dosegle velike pretoke, je poročal STA.

V naslednjih dneh se bo vreme nekoliko izboljšalo. Med torkom in četrtkom bo jasno. Zaradi tega bodo jutranje temperature padle pod 0 stopinj Celzija, dnevne pa bodo še vedno dosegale med 10 in 15 stopinjami Celzija.

Kaj pa zima? Te po Gregorčičevih besedah ni na vidiku. “Mogoče naslednjo sezono,” je dejal.

Zaradi velike namočenosti za danes in nedeljo obstaja predvsem za zahod Slovenije povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov, sporočajo z Geološkega zavoda Slovenije. Povečana ogroženost bo ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine že umirile. Zemeljski plazovi se lahko sprožijo tudi v drugih delih Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!