Obeta se buren kongres Socialnih demokratov. Je lahko tudi prelomen?

Slovenija 13. Apr 202405:40 5 komentarjev
Matjaž Han
Foto: Borut Živulović /BOBO

Na današnjem kongresu Socialnih demokratov se napoveduje pestro dogajanje. Za naslednika Tanje Fajon se potegujejo kar štirje kandidati, strankine vode pa je še zlasti razburkalo, ko se je v tekmo za predsednika včeraj vključil gospodarski minister Matjaž Han. Ta ima namreč v SD zveste podpornike, pa tudi ostre kritike, ki si ga na čelu stranke nikakor ne želijo.

Socialni demokrati bodo na današnjem kongresu dobili novo vodstvo. Čeprav je stranka v največji krizi doslej, pa zanimanja za njeno vodenje ne manjka. Za najvišjo funkcijo v SD se potegujejo kar štirje kandidati: ajdovski župan Tadej Beočanin, evropski poslanec Milan Brglez, vodja poslanske skupine Jani Prednik in gospodarski minister Matjaž Han.

Tako veliko število kandidatov za predsednika stranke je redkost; najpogosteje je kandidat zgolj eden, kvečjemu dva. So se pa za vodenje SD pred dvanajstimi leti že pomerili štirje kandidati: tedanji prvak SD Borut Pahor, takratni podpredsednik stranke Patrick Vlačič, dolgoletni strankin ideolog Igor Lukšič in član stranke Zlatko Jenko. Potrebna sta bila dva kroga volitev, na koncu pa je Lukšič za vsega deset glasov premagal Pahorja. Izid je bil tako tesen, da so glasovnice v drugem krogu preštevali kar dvakrat.

Da bosta tudi tokrat dva kroga glasovanja, skorajda ni dvoma, katera dva kandidata si bosta v finišu stala nasproti, pa je precej nejasno. Večina naših sogovornikov iz SD pričakuje, da bo eden od njiju Matjaž Han.

Aktualni gospodarski minister je še pred kratkim odločno zatrjeval, da za predsednika stranke ne bo kandidiral, ta teden pa je javno razkril, da ta možnost obstaja. Nato si je vzel še nekaj dni časa, da se je dokončno odločil, kot razlog za svoj vstop v tekmo pa je navedel številne prošnje članov stranke, ki da jih ni mogel zavrniti. S tem svojim ravnanjem je nekatere dolgoletne člane SD spomnil na Pahorjev način odločanja in utemeljevanja svojih kandidatur.

Hanovi podporniki: Je operativen in bi stranki lahko pripeljal več volilcev

Del Socialnih demokratov je Hanovo odločitev za kandidaturo pozdravil – podporo je bilo mogoče zaznati tudi v izjavi odhajajoče predsednice Tanje Fajon. Ta je izpostavila, da je Han dober minister, človek terena in operativen. Hanovi podporniki sicer ocenjujejo, da se Beočanin, Brglez in Prednik pri dosedanjem predstavljanju svojih pogledov na vodenje SD niso izkazali in da nihče od njih stranke ne bi mogel pomembneje dvigniti.

To sposobnost pa pripisujejo aktualnemu gospodarskemu ministru, ki da je mnogo bolj “izrazit” kot ostali trije kandidati in bi lahko – tudi sodeč po javnomnenjskih raziskavah – stranki pripeljal širši krog volilcev.

Drugi del SD pa je do Hanove kandidature kritičen. Mnogi se sprašujejo, kaj je povzročilo njegov preobrat, in dvomijo, da so odločilen vpliv res imeli člani stranke. Kot pravijo, so ga ti pred mesecem dni bolj intenzivno nagovarjali h kandidaturi kot sedaj, zato dopuščajo možnost, da so odločilni pozivi, ki jim je Han prisluhnil, prišli iz gospodarstva. Na naše vprašanje, s kom iz gospodarskih krogov se je pogovarjal o kandidaturi, Han včeraj ni odgovoril.

N1 studio SD
Župan Ajdovščine in predsednik županskega foruma SD Tadej Beočanin, vodja poslanske skupine in dosedanji podpredsednik SD Jani Prednik in evropski poslanec Milan Brglez. (Foto: Uroš Kokol/N1)

Za vključitev v tekmo za predsednika stranke mora Han zbrati pisno podporo tretjine delegatov na današnjem kongresu, torej okoli 140. To mu bo nedvomno uspelo. Čeprav je včeraj zatrjeval, da kandidira “brez računic o podpori”, pa večina naših sogovornikov iz SD ne verjame, da bi se prekaljeni in preračunljivi dolgoletni politik za kandidaturo odločil, če ne bi bil prepričan o zmagi. Nekateri pa vendarle dopuščajo možnost, da se je pri preštevanju uštel.

Kot pravijo, v stranki ni osamljena ocena, da je Han s pozno vključitvijo v tekmo kršil “demokratično proceduro nagovarjanja članov”. Ostali trije kandidati so namreč zadnji mesec dni vztrajno hodili po terenu ter članom predstavljali svoje poglede na vodenje in na nadaljnji razvoj stranke. “Han pa se je temu izognil in se na koncu predstavil kot edini pravi rešitelj stranke,” ocenjujejo nekateri naši sogovorniki. Ob tem dodajajo, da je bilo Hanovo ravnanje še zlasti nekorektno do Beočanina, saj mu je v preteklih dneh napovedal svojo podporo in so mu glasove že obljubili mnogi Hanovi pristaši, ki si bodo sedaj verjetno premislili.

Hanovi nasprotniki: SD se bo težko otresla vzdevka “kšeftarska”

Po naših informacijah naj bi tako nekateri ajdovskega župana že nagovarjali, da umakne kandidaturo za predsednika stranke in se na kongresu poteguje za glavnega tajnika. Na vprašanje, ali te informacije držijo in ali bi se utegnil odločiti za kandidaturo za glavnega tajnika, nam je Beočanin včeraj zvečer odgovoril: “Ostajam pri kandidaturi za predsednika SD.”

Prav tako pri kandidaturi za prvaka Socialnih demokratov vztrajata Brglez in Prednik. Prvega podpira predvsem leva struja SD, tudi del Mladega foruma in Ženskega foruma. Predniku je naklonjen del terena in poslanske skupine. Kaj lahko bo odločilno, komu od kandidatov bo v drugem krogu glasovanja uspelo pridobiti več podpornikov kandidatov, ki bosta izpadla v prvem krogu.

Naši sogovorniki, ki verjamejo, da se je Han s poznim vstopom v tekmo uštel, tudi poudarjajo, da je gospodarski minister “zvezda SD” na lestvicah najbolj priljubljenih politikov predvsem zato, ker uživa široko podporo na desnici. In dodajajo, da ima med Socialnimi demokrati številne nasprotnike – nekateri od njih celo zatrjujejo, da bodo v primeru Hanove zmage zapustili stranko.

Stranka SD
Foto: Borut Živulović/BOBO

Najodločnejši Hanovi kritiki so po njegovem preobratu navajali več razlogov, zakaj ne bi smel prevzeti vodenja SD. Poudarjali so, da se mora stranka vrniti k socialdemokratskim koreninam, pod Hanovim vodstvom pa bi se še bolj premaknila proti liberalni sredini. Prav tako so izpostavljali, da Socialni demokrati potrebujejo preporod. Da se morajo torej znebiti vtisa v javnosti, da so “kšeftarska” in “plenilska” stranka, kar pa jim bo pod vodstvom bivšega podjetnika, ki pooseblja prevlado trgovanja nad vsebino, težko uspelo. Navajali so tudi bojazen, da bi utegnil Han stranko popeljati v koalicijo z Janševo SDS. Gospodarski minister je sicer včeraj dejal, da se pogovarja z vsemi, a je to označil kot svojo odliko.

Na današnjem kongresu Socialnih demokratov se torej napoveduje pestro dogajanje. Na burno vzdušje v SD se je odhajajoča predsednica Tanja Fajon včeraj odzvala z besedami, da je v njihovi stranki vedno precej “brbotanja” in da njenemu nasledniku ne bo lahko. Pričakuje pa, da bodo – tako kot po vsaki turbulenci doslej – tudi tokrat znali stopiti skupaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje