Koprskim palmam ni več pomoči: morali jih bodo odstraniti

Slovenija 25. Mar 202211:09 > 11:10 1 komentar
Mestna občia Koper

Dvanajstim palmam na Pristaniški ulici v Kopru se je iztekel čas. V prihodnjih dneh jih bodo komunalni delavci odstranili, na njihovem mestu pa bodo rasle zimzelene velecvetne magnolije. Palme je namreč bolezen tako prizadela, da jim ni več pomoči.

V prihodnjih dneh bodo v Kopru posadili zimzelene velecvetne magnolije, ki bodo nadomestile 12 obolelih palm na Pristaniški ulici, so sporočili z Mestne občine Koper. Na občini si prizadevajo za lepšo in bolj zeleno podobo mesta, zato vsa drevesa, ki jih morajo posekati, tudi nadomestijo.

Kot so za N1 povedali na koprski občini, je palme napadel palmov vrtač. Ker pri nas nima naravnega sovražnika, se zelo hitro širi, zato so se v Kopru odločili, da drevesa odstranijo. Kot so še dodali, so bile palme na Pristaniški ulici posajene že pred množičnim sajenjem palm med mandatom župana Borisa Popoviča.

Palme na koprskih javnih površinah na Pristaniški ulici v neposredni bližini knjigarne Mladinska knjiga in kavarne Triglav je vrtač tako prizadel, da jih ni več mogoče rešiti, zato jih bodo delavci komunalnega podjetja Marjetica Koper odstranili, sanirati pa bo treba tudi zemljino.

Ker si občina v mestu želi zdrava, lepa in dolgoživa drevesa, je pri načrtovanju nove zasaditve posebno pozornost namenila izboru ustreznih vrst in zagotovitvi dobrih rastnih pogojev in nege. Zato bodo posadili zimzelene velecvetne magnolije, ki so po zahtevnosti vzdrževanja primernejše za to območje, s svojimi velikimi kremno-belimi cvetovi pa naj bi se dobro zlile z okolico in dopolnjevale njen videz.

Ko se pojavi potreba po odstranitvi dreves z določenih območij, občina v skladu s strokovnimi smernicami preuči vse možnosti, ki bi lahko prispevale k ohranitvi dreves. V določenih primerih zaradi slabega stanja dreves tega ni mogoče doseči, zato jih najprej skuša presaditi. Če tudi to ni mogoče, jih odstrani in nadomesti s primernejšimi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zdrava in negovana drevesa vplivajo na splošno kakovost bivanja, na zdravje človeka in okolja, zato bodo strokovne službe še naprej redno spremljale stanje dreves na javnih površinah in načrtovale nove zasaditve, so še dodali na občini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje