Korak naredila tudi vlada: s Fidesom bo začela pogajanja o mediaciji

Slovenija 14. Mar 202415:03 > 18:14 6 komentarjev

V devetem tednu zdravniške stavke je tudi vlada sprejela predlog za mediatorja. Tako kot sindikat Fides je pristala, da mediacijo vodi Odvetniška zbornica Slovenije. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel upa, da bo mediacija pospešila pogajanja. V Fidesu so zadovoljni z vladno odločitvijo.

Na zadnjih stavkovnih pogajanjih med vlado in zdravniškim sindikatom Fides se je zgodil premik. Obe strani sta se namreč strinjali, da bosta po devetih tednih stavke poskušali še s posrednikom in začeli pogovor o mediaciji.

Možnost mediacije je v začetku marca prvi omenil Fides kmalu zatem pa tudi sprejel predlog za mediatorja – za vodenje mediacije se je ponudila Odvetniška zbornica Slovenije.

Odvetniški zbornici je zdaj priglasila tudi vlada, je po koncu današnje seje vlade povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Pojasnila je, da je vlada na današnji seji obravnavala tudi izhodišča za potek mediacije.

Vlada ob tem ostaja na stališču, da finančnih učinkov pogajanj z zdravniki ne sme biti pred 1. januarjem 2025. To pomeni, da se zdravnikom tudi ob morebitnem dosegu dogovora med vlado in Fidesom plače ne bi dvignile pred koncem letošnjega leta.

Prav tako si na vladi po besedah ministrice želijo, da bi Fides v času mediacije prenehal s stavkovnimi aktivnostmi oziroma da bi zdravniki nadaljevali delo v polnem obsegu. Kako bodo predlog sprejeli v sindikatu, ne ve, niti ni želela špekulirati.

Predsednik Fidesa Damjan Polh je sicer v preteklosti že povedal, da v sindikatu ne vidijo smisla v zamrznitvi stavke med mediacijo.

Na ministrstvu in vladi upajo, da bo mediacija pospešila pogajanja in stavko čim prej zaključila. Ne glede na pristop k mediaciji kot obliki alternativnega reševanja sporov vlada nadaljuje s pogajanji za steber zdravstva, socialnega varstva in obvezne socialne varnosti.

Fides: V sindikatu smo zadovoljni

Proti večeru so se na vladno odločitev odzvali v sindikatu Fides. Zadovoljni so, da jim je vlada sledila in “vendarle” sprejela ponudbo mediacijskega centra na odvetniški zbornici. Menijo, da je vlada s tem pokazala pripravljenost za resne in konstruktivne pogovore glede reševanja javnega sistema.

V sporočilu za javnost so v Fidelu zapisali tudi, da verjamejo, da je mediacija prvi korak na poti sklenitve dogovora, želijo si, da bi strani pogovore začeli nevtralno in spoštljivo, brez predsodkov vsebin ali zahtev.

Ministrica za zdravje je na novinarski konferenci po seji vlade povedala tudi, da je vlada danes sprejela izhodišča za dolgo pričakovani Zakon o kakovosti v zdravstvu. Ministrica je poudarila, da je zakon zelo pomemben za vse paciente in pacientke, saj da področje zdaj v Sloveniji ni sistemsko urejeno.

Zakon bo v slovensko zdravstvo najprej prinesel kazalnike kakaovosti, ki so mednarodno primerljivi, polegh kazalnikov pa zakon prinaša tudi certifikacijo in akreditacijo na podlagi mednarodnih standardov. Obenem bo zakon podlaga za ustanovitev agencije za kakovost in varnost v zdravstvu.

Zakon bo veljal za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti. Po ocenah ministrice bo v naslednjih dveh tednih prišel v javno obravnavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje