Korošci vabijo v praznično okrašeno Črno: Pri nas ni vojnega stanja

Slovenija 06. Dec 202315:42 0 komentarjev
Lučke v Črni na Koroškem
Lučke v Črni na Koroškem (Foto: Občina Črna na Koroškem/Facebook)

V Črni na Koroškem so pripravili pestro decembrsko dogajanje, s katerim želijo domačine in obiskovalce navdati z optimizmom. V decembru se bo odvil raznolik program za vse generacije, letošnja novost v kraju pa je pravljično Božičkovo domovanje. V centru Črne že stoji tudi Božičkov nabiralnik, snežni topovi pa že pripravljajo tamkajšnje smučišče. "Pri nas ni vojno stanje," vsem, ki razmišljajo o obisku Črne, pravijo v tamkajšnjem turističnem društvu.

“Pred nami je svetla prihodnost, Črno bomo uredili še lepšo, kot je bila doslej,” je ob predstavitvi okrevanja občine po poplavah dejala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Želi si, da bi bila sanacija po poplavah izvedena kakovostno tako z vidika projektiranja kot izvedbe del in na način, da se bodo občani počutili varne ter da bodo aktivnosti tudi razvojno naravnane.

V Črni se po njenih besedah želijo vrniti v normalno življenje, za kar so se zavzeli že nekaj tednov po ujmi, ko so 1. septembra organizirali prvi koncert in dan kasneje tudi recital poezije s pesnico Anjo Zag Golob.

“Božičkovo domovanje v Črni je ena od priložnosti, da ljudem in otrokom vrnemo nasmeh na njihove obraze in jih hkrati v predbožičnem in prednovoletnem času napolnimo z optimizmom, da vemo, kam gremo in da nas tam čakajo same lepe stvari,” je dejala županja.

V Črni bodo tako letos prvič gostili Božičkovo domovanje, ki so ga uredili v lani odprtem Črjanskem raju v Koprivni. Tam je v nekdanji podružnični šoli za izvedbo različnih taborov na voljo 40 ležišč, v sklopu decembrskega dogajanja pa bodo v začasno poimenovanem Božičkovem raju ob spremljavi pravljičnega dogajanja izvajali tabore ob koncih tedna.

Decembrsko dogajanje v Črni sicer cel mesec prinaša koncerte, delavnice in srečanja, predstave, predbožično sejemsko dogajanje, prihode dobrih mož, pohode, pa tudi 17. božično-novoletni turnir v malem nogometu 26. decembra in Božičkov spust po jeklenici 23. decembra.

V Črni te dni že zasnežujejo smučišče in upajo, da ga bodo lahko odprli za praznike, ob primernih vremenskih razmerah pa bodo uredili tudi tekaške proge. Pripravljajo se tudi na tradicionalno prireditev Gradovi kralja Matjaža, ki bo konec januarja prihodnje leto.

Po besedah predsednika Turističnega društva Črna Janija Hercoga si želijo sporočiti, da je Črna kraj, v katerem kljub posledicam ujme in krču v turizmu obratujejo mnogi turistični ponudniki, ki vabijo k obisku. “Pri nas ni vojno stanje, ceste so prevozne, imamo elektriko, internet …,” je dejal Hercog. In dodal, da je Črno in Koroško vredno obiskati tudi pozimi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!