197 ton blata so nezakonito odložili iz koristoljubja

N1 video 18. Jun 202112:57 > 24. Jun 2021 07:42 1 komentar

Po hišnih preiskavah, ki so potekale včeraj na področju PU Maribor, so kriminalisti predstavili izsledke preiskave. Kot je znano, so policisti zaradi nezakonito odloženega blata v Pivoli hišne preiskave opravili v zasebnih in poslovnih prostorih ter osebnih in tovornih vozilih na območju Maribora, Celja in Ljubljane.

Izsledke aktualne kriminalistične preiskave s področja okoljske kriminalitete je na novinarski konferenci predstavil vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič.

“Na PU Maribor smo junija 2021 prejeli več prijav v zvezi s sumom nezakonitega odlaganja odpadkov v naravi na območju Pivole pri Mariboru,” v uvodu pojasni Meglič. Kriminalisti in policisti so ugotovili, da so dejansko bili kršeni predpisi s področja, ki ureja prevzem, oddajo in obdelavo odpadkov.

Ugotovili so tudi izvor odpadkov. Prve kemične analize tal in odpadkov so pokazale, da gre za dehidrirano blato, ki vsebuje težke kovine, kot so baker, cink in svinec. Zaznana pa je bila tudi prisotnost bakterije salmonele.

Vodila jih je izključno koristoljubnost

Ugotovili so, da pet osumljenih, eden z območja Celja, ostali z območja podjetij iz Ljubljane, v okviru opravljanja gospodarske dejavnosti ni spoštovalo predpisov, ki urejajo varstvo okolja. “Vodila jih je izključno koristoljubnost,” pojasni Meglič.

V četrtek, 3. junija, so od najemnika prevzeli devet tovorov, v skupni teži 197 ton, in jih z dvema tovornjakoma v devetih vožnjah prepeljali na lokacijo in odložili v naravi.  V preiskavi je bilo prav tako ugotovljeno, da jim je lokacijo pokazal 36-letnik iz okolice Maribora, ki je za svoje sodelovanje prejel tudi plačilo.

Po opravljenih kriminalističnih preiskavah so pristojni odvzeli prostost šestim fizičnim osebam in izvedli 18 hišnih preiskav, tako pri fizičnih osebah kot tudi na sedežih podjetij. Pri tem so iskali poslovno dokumentacijo, ki bo v kazenskem postopku služila kot dokaz. Dvema od šestih je bilo po opravljenih hišnih preiskavah pridržanje odpravljeno. Štiri osebe so bile privedene k preiskovanemu sodniku okrožnega sodišča v Mariboru.

N1

Grozi jim do osem let zapora

Osumljene osebe so obtožene kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, saj so s svojimi ravnanji povzročili škodo za zdravje in življenje ljudi ter živali. Zagrožena kazen za omenjeno dejanje je do osem let zapora. Posamezni osumljenci, ki se ukvarjajo s prevzemom, prevozom in predelavo raznovrstnih odpadkov, so bili v preteklosti že obravnavani zaradi kršitev predpisov s tega področja. 

O protipravno pridobljeni premoženjski koristi Meglič še ni želel ugibati. Pregledati pa bodo morali tudi poslovanje podjetij pred tem dogodkom. Preverjalo se bo tudi druga morebitna dejanja, ki bi terjala sodni pregon. “Dosedanja kriminalistična preiskava je bila usmerjena le v Pivolo,” pojasni Meglič. Okoliščine preostalih nelegalnih odlagališč pa bodo morali še preiskati. Dokazati morajo namreč, da je nastala škoda v okolju.

Letos so sicer obravnavali štiri tovrstna dejanja. Osumljenci so bili včeraj privedeni pred preiskovalnega sodnika, zaslišani pa bodo danes in jutri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje