Košarica osnovnih živil: najdražja se je pocenila za 50 centov

Gospodarstvo 29. Nov 202210:42 3 komentarji
nakupovanje, voziček, trgovina
PROFIMEDIA

Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 24. novembra stala 42,23 evra, kar je enako kot ob prejšnjem popisu 10. novembra. Vrednosti košaric večine trgovcev so se približale, so pa tokrat prvič ločeno spremljali tudi košarico sadja in zelenjave. Najdražji je spet Hofer, najcenejša košarica pa je bila v Lidlu.

Najcenejša košarica je tokrat stala 41,14 evra, kar je 90 centov manj od najcenejše košarice ob prejšnjem popisu. Najdražja pa se je glede na prejšnji popis pocenila za 50 centov na 45,55 evra, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani ministrstva Naša super hrana.

Najcenejša košarica je bila tokrat v Lidlu, najdražja ponovno v Hoferju. Lidlu so sledili Tuš, Eurospin, Spar in Mercator ter Hofer.

Košarica se je v Mercatorju in Lidlu podražila, pri ostalih pa pocenila. Razlika med najdražjo in najcenejšo košarico je tokrat znašala 4,41 evra.

Pri primerjavi cen košaric trgovcev z akcijskimi cenami znaša povprečna cena akcijskih košaric s šestega popisa 41,33 evra, kar je 0,78 evra manj, kot je bila povprečna cena košaric akcijskih cen v petem popisu.

Največja razlika med redno ceno košarice in akcijsko ceno je znašala 2,25 evra. Od prvega do šestega popisa se je najbolj znižala povprečna cena svinjskega mesa (29,89 odstotka), sira (23,92 odstotka), moke (8,21 odstotka), kruha (7,76 odstotka) govejega mesa (4,38 odstotka) in testenin (4,04 odstotka).

Ministrstvo za kmetijstvo

V tem obdobju pa sta se najbolj dvignili povprečni ceni sladkorja (47,52 odstotka) in krompirja (37,27 odstotka).

Tokrat vključili košarico sadja in zelenjave

V šestem popisu so prvič ločeno analizirali tudi košarico sadja in zelenjave. V sadno-zelenjavno košarico so vključili banane, jabolka, mandarine, limone, zamrznjene gozdne sadeže, orehe, krompir, korenje, zamrznjen grah, zelje, kislo zelje, solato ledenko in cvetačo. Zadnji sta sicer pri trgovcih na voljo različno na kilogram ali kos, zato so ju izključili iz primerjave za javnost, vključili pa v primerjalnik na spletni strani.

Ministrstvo za kmetijstvo

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave znaša 32,34 evra, razlika med najdražjo in najcenejšo sadno zelenjavno košarico pa znaša 8,01 evra. Sadje in zelenjava sta po navedbah ministrstva v glavnem slovenskega porekla, z izjemo tistega, ki ga ni mogoče gojiti pri nas. Vsi trgovci imajo na voljo zelje, kislo zelje in jabolka slovenskega porekla, pri večini zamrznjenih izdelkov pa je poreklo EU.

Med ponudbo sadja in zelenjave opažajo, da je največ sadja in zelenjave vključeno v shemo ekološka pridelava oziroma predelava. Pri kategoriji jabolk vsi trgovci ponujajo vsaj eno vrsto jabolk z znakom Izbrana kakovost Slovenija. Zadnja dva popisa v tem letu bosta pokazala vpliv prazničnega decembrskega časa na gibanje cen. Pri naslednjem popisu bodo lahko že predstavili tudi primerjavo sadno-zelenjavne košarice ter tudi stanje košarice osnovnih skupin živil ter poreklo in znake kakovosti posameznih izdelkov, so še zapisali na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje