Magična kemija košarkarjev: soigralci Dončića sprejeli za absolutnega vodjo

Slovenija 02. Avg 202119:36 > 03. Avg 2021 03:44 0 komentarjev
Slovenski košarkarji
REUTERS/Brian Snyder

Košarkarji so znova povzročili evforijo v Sloveniji, podobno kot leta 2017, ko smo v Carigradu postali evropski prvaki. Slaba štiri leta po tem uspehu spremljamo olimpijske igre v Tokiu, na katerih se je reprezentanca že prebila v četrtfinale. Za uvrstitev v polfinale jo čaka Nemčija. O tem, kako se ustvari kemija v moštvu in kaj je širšo slovensko javnost – poleg športnih uspehov – tako navdušilo, smo se pogovarjali s športnim psihologom Blažem Zagorcem.

Slovenski košarkarji so se na olimpijske igre v Tokiu uvrstili na kvalifikacijskem turnirju v litovskem Kaunasu, kjer so v finalu premagali domačine.

Že ob uvrstitvi košarkarske reprezentance na olimpijske igre, ki je prva za Slovenijo, smo proslavljali – fantje v slačilnici in na novinarski konferenci po tekmi, slovenski športni navdušenci in navdušenke pa doma ob televizijskih ekranih.

Evforija se je z uspehi v skupini C, v kateri so Slovenci premagali Argentino, Japonsko in Španijo, le še stopnjevala. Še pred tekmo s Španijo so se košarkarji že uvrstili v četrtfinale, kjer nas čaka Nemčija.

Budilke za tekmo proti Nemčiji je bilo treba nastaviti sredi noči. Na sporedu je bila namreč ob 3. uri po našem času.

Selektor Aleksander Sekulić je za Val 202 dejal, da se igralci ne spomnijo, kdaj so nazadnje igrali ob 10. uri. “Verjetno, ko so bili kadeti in mladinci. Vstali bomo ob 6.30. To ne sme biti razlog za nejevoljo, ampak izziv za nas.”

Za povezanost ekipe odgovoren vsak posameznik

Kemijo, ki vlada v ekipi, bi bilo težko zgrešiti, saj se kaže tako na parketu kot zunaj njega, na primer v izjavah po tekmah in na družbenih omrežjih, kjer se košarkarji ob (sicer redkih) negativnih komentarjih uporabnikov medsebojno podpirajo.

Jaka Blažič, sicer kapetan Cedevite Olimpije, je, ko so košarkarji pred odhodom v Tokio trenirali na Bledu, dejal, da je po skupni večerji rezerviran obvezen čas za druženje, kjer se vzpostavi tudi kemija, ki jo vidimo na terenu. Med sabo se fantje tudi zelo dobro razumejo in imajo podobne hobije, je povedal Blažič, kar jim zagotovo olajša bivanje v mehurčku.

“Na kemijo v ekipi vplivajo prav vsi posamezniki, ki so del ekipe, od igralcev do strokovnega štaba. In to prek daljšega obdobja. Za timsko povezanost je tako zaslužen prav vsak izmed njih, a večji vpliv imajo vedno vodje,” je za N1 razložil športni psiholog Blaž Zagorc.

Zagorc je poudaril, da pri njih ne gre le za fantastično vzdušje in prijateljske odnose, temveč tudi za “team work”, ki se kaže v sodelovanju in izvajanju zadolžitev na igrišču.

Pomen septembrskega finala v Carigradu 2017

Je bil uspeh na evropskem prvenstvu septembra 2017 prelomen za slovensko košarko? Zagorc odgovarja, da vsak velik uspeh pripomore k dvigovanju tako kolektivne kot individualne zmagovalne miselnosti, samozavesti in odločnosti, “saj je to neposreden dokaz, da zmoremo”.

Ob tem športni psiholog poudarja, da mora biti vsak posameznik v ekipi v osnovi dobro psihološko pripravljen. V primerjavi z individualnimi športi pa je za ekipo vseeno lažje, saj drug na drugega vplivajo – tako neposredno z dajanjem nasvetov, motiviranjem in pomirjanjem v ključnih trenutkih kot tudi bolj posredno, tudi samo s prisotnostjo.

“Dončića sprejemajo kot absolutnega vodjo”

Veliko vlogo pri vzdušju v reprezentanci zagotovo igra Luka Dončić. Kot opozarja Zagorc, sicer ni nujno, da ima zvezdnik takšnega formata pozitiven vpliv na soigralce, pomembno je tudi, kako deluje znotraj ekipe.

Luka Dončić
REUTERS/Alkis Konstantinidis

A v primeru Dončića je po izjavah soigralcev jasno, da ga sprejemajo kot absolutnega vodjo, ga kot takšnega spoštujejo in mu zaupajo. “On jim vrača isto – zaupanje in spoštovanje. Ekipo pa postavlja na prvo mesto. Rezultat te vzajemnosti je jasen,” razlaga športni psiholog.

Tudi Dončić je v odgovorih na novinarsko vprašanje večkrat poudaril, da ni prišel podirat osebnih rekordov, odmeval pa je tudi njegov odgovor na vprašanje: NBA-prstan ali olimpijsko zlato s Slovenijo? “Izbral bi zlato medaljo, saj je igranje za svojo državo nekaj posebnega. Se pa ne bi branil obojega,” je Luka Dončić z nasmeškom odgovoril še pred uvrstitvijo na olimpijske igre.

Vez med navijači in igralci

Športnega psihologa smo povprašali še, kaj nas na košarkarjih – poleg seveda njihovih zgodovinskih uspehov – tako navdušuje.

“Delovanje te reprezentance in njene vrednote so takšni, da se z njimi zelo enostavno poistovetimo in jih zaradi tega še bolj cenimo. Govorimo o prijaznosti, izjemni delovni vnemi in nepopustljivosti. To v kombinaciji z uspehi vez med navijači in igralci naredi tako lepo, kot je v tem primeru,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!