KPK nad nekdanjega ministra Andreja Vizjaka. Kaj mu očita?

Slovenija 20. Okt 202311:11
andrej Vizjak
Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije je proti nekdanjemu ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku uvedla preiskavo. Kaj mu očita?

Andrej Vizjak, ki je v času tretje vlade Janeza Janše opravljal funkcijo ministra za okolje in prostor, se je znašel pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Ta je zoper njega uvedla preiskavo zaradi suma kršitve integritete. Preiskava se osredotoča na porabo sredstev iz podnebnega sklada.

Kot so sporočili s KPK, je komisija leta 2021 v povezavi z obravnavo sumov nasprotja interesov pri takratnem ministru zaključila postopek, v katerem ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Nato pa je na podlagi nove, novembra 2021 prejete prijave, iz katere so izhajali različni očitki o nepravilnostih pri dodeljevanju sredstev za hidroelektrarno (HE) Mokrice iz Sklada za podnebne spremembe, zaradi dodatnih informacij znova uvedla postopek predhodnega preizkusa, so navedli na KPK.

V postopku so pridobili obsežno dokumentacijo ministrstev za okolje in prostor oziroma za naravne vire in prostor ter za okolje, podnebje in energijo, poleg tega pa še pojasnila posameznih uradnih oseb, ki so sodelovale pri odločanju o ukrepih, vezanih na Sklad za podnebne spremembe.

“Na podlagi izkazanega interesa javnosti v tej zadevi komisija obvešča, da je zaradi zaznanega suma kršitve integritete pri umestitvi ukrepa Promocija v Sklad za podnebne spremembe zoper Andreja Vizjaka v oktobru 2023 uvedla postopek preiskave. V zvezi z ostalimi očitki – domnevnimi vplivi Andreja Vizjaka na povečanje finančnih sredstev za potrebe HE Mokrice ter sumom korupcije pri izdaji soglasja Zavoda za ribištvo Slovenije za postavitev HE Mokrice – pa glede na razpoložljive dokaze ni mogla potrditi kršitev ZIntPK, zato je postopek ustavila,” so sporočili iz KPK. V zvezi s sumi storitve kaznivega dejanja, ki jih je zaznala oziroma izhajajo iz prijave, bo z zaključnimi ugotovitvami seznanila policijo.

“Uvedba postopka preiskave zaradi suma kršitve integritete pomeni, da je Komisija na podlagi doslej pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznala sum kršitev v skladu z zakonom o integriteti in prepričevanju korupcije. Pri tem komisija poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi,” so dodali. Nekdanji minister Vizjak bo imel v okviru postopka možnost pojasniti svoja ravnanja. Več informacij o obravnavani zadevi bo KPK lahko podala po zaključku.