KPK: Nekdanji izolski župan kršil integriteto. Markočič očitke zavrača

Slovenija 24. Maj 202311:52 2 komentarja
Danilo Markočič
Foto: BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije je objavila pravnomočne ugotovitve, da je nekdanji izolski župan Danilo Markočič v postopku pri oddaji nepremičnin v zakup za leto 2021 dvakrat ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo svoje takratne funkcije, s čimer je kršil integriteto. Markočič v celoti zavrača ugotovitve KPK. Kot so še sporočili iz komisije, je to tretja letošnja ugotovljena kršitev integritete, skupaj so jih doslej zaznali 23.

Kot so sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), je komisija na podlagi prijave, ki so jo prejeli marca 2022, uvedla postopek glede domnevnih nepravilnostih pri oddaji nepremičnin v zakup za leto 2021 v občini Izola. V prijavi je navedeno, da naj bi občina Izola objavila dve nameri o sklenitvi neposrednih pogodb o zakupu nepremičnega premoženja, pri čemer pa razgovorov s ponudniki oziroma strankami, kot je bilo predpisano v razpisanih pogojih, ni opravila. Prav tako naj ne bi bilo možnosti pritožbe zoper odločitev izolske občine.

KPK je po pregledu dokumentacije ugotovila, da je nekdanji župan Izole Danilo Markočič dvakrat deloval na način, ki ni skladen z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravne lokalne skupnosti (ZSPDSLS) in pravno dopustnimi cilji, ki so določeni v uredbi o stvarnem premoženju države in samoupravne lokalne skupnosti, kar je po mnenju KPK kršitev integritete, kot jo določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v svoji tretji točki 4. člena.

Na KPK pojasnjujejo, da je Markočič s podpisom namere z dodatnim določilom, v skladu s katerim imajo prednost pri izbiri obstoječi zakupniki predmetnih nepremičnin, privilegiral točno določen sklop ponudnikov in omogočil neenakopravno obravnavo vseh udeležencev v postopku. Ker je bilo za zakup zainteresiranih več ponudnikov, mu KPK očita, da ni omogočil oziroma izvedel pogajanj med ponudniki o ceni.

Integriteta je pričakovano delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi.

“Z navedenimi ravnanji je Markočič okrnil tudi ugled občine in vseh njenih uslužbencev, saj bi moral pri opravljanju funkcije zagotavljati zakonitost delovanja občine Izola v okviru razpolaganja s stvarnim premoženjem občine, pri tem pa posebej zagotoviti uresničevanje načela gospodarnosti, enakopravne obravnave ponudnikov in preglednosti izvedbe postopkov,” so zapisali na KPK.

Izola Delamaris
BOBO

Ob tem so dodali, da odgovorne osebe občine, še posebej pa funkcionarji – mednje spadajo tudi župani – morajo s spoštovanjem določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije zagotoviti, da “bodo z integritetnim, zakonitim, odgovornim in transparentnim dejanjem predstavljale dober zgled”. Od njih se namreč pričakuje posebna skrbnost pri odpravljanju korupcijskih tveganj in pri krepitvi integritete javnega sektorja, so še zapisali pri KPK.

KPK je še ugotovila, da izolska občina v okviru obeh postopkov ni pripravila nobenih zabeležk oziroma zapisnikov glede prejetih ponudb, izvedenih ravnanj, vodenja postopkov oziroma priprave odločitev, čeprav ZSPDSLS jasno določa, da je treba v postopkih ravnanja s stvarnim premoženjem zagotavljati preglednost vodenja postopkov in sprejemanja odločitev. “Občina Izola tako v postopku razpolaganja s stvarnim premoženjem ni sledila načelu preglednosti, s tem pa ni zadostila kriterijem transparentnosti, sledljivosti, preglednosti in preverljivosti dejstev, okoliščin, postopanj in sprejemanj odločitev v konkretnem postopku,” so zapisali pri KPK.

Ker bi lahko takšno ravnanje v praksi omogočilo zlorabo objektivnega in nepristranskega ravnanja udeleženih oseb, je KPK izolski občini izdala priporočilo za ustreznejše upravljanje zaznanih tveganj.

Markočič ugotovitve KPK v celoti zavrača

Nekdanji izolski župan Danilo Markočič je vse ugotovitve, ki jih je navedla KPK, v celoti zavrnil. Pojasnil je, da vse omenjene parcele ležijo geografsko na istem območju, meje med parcelami pa so neurejene, vsa zemljišča so bila pred zakupom neobdelana, stanje je bilo neurejeno.

“Po oddaji zemljišč pa so takratni zakupniki zemljišč te uredili v letu 2020. Zaradi navedenega je jasno, da so zemljišča uredili predhodni najemniki. Ker je bilo v interesu občine, da ostanejo navedene parcele obdelane kot vrtovi, sem odvetniško pisano Horvat ter vodjo urada za prostor in nepremičnine prosil, da podata mnenje, ali obstaja možnost, da se obdrži ista dejavnost na navedenih parcelah. Potem ko mi je bilo z njihove strani predočeno, da se navedeno lahko stori z dodatnim pogojem v ponudbi, da imajo prednost obstoječi zakupniki, sem navedeno upošteval,” je pojasnil Markočič.

Ob tem je dodal, da sam nima pravne izobrazbe, zaradi česar je sledil mnenju odvetniške pisarne Horvat, v kateri so pravni strokovnjaki, ki posedujejo strokovno znanje ter poznajo pravne predpise, ki zavezujejo občino. “Odvetniška pisarna Horvat mi je podala pravno mnenje kot strokovnjak, ki ga zavezuje profesionalna skrbnost, zato sem odločitve sprejemal s tem vedenjem,” je še dodal Markočič.

Danilo Markočič
BOBO

Nekdanji izolski župan zato meni, da so očitki zoper njega glede kršitve integritete neutemeljeni, s svojim delovanjem pa je zasledoval največjo korist občine.

“Naklepno kršenje integritete, ki mi jo očita KPK, je neutemeljeno, saj je moje delovanje vedno sledilo pravnim nasvetom ter predlogom vodij pristojnih organov, kar pomeni, da sem v svojem delovanju za občino vedno deloval skrbno ter po nasvetu strokovnjakov,” je še zapisal Markočič.

Markočič je bil nekoč že pod drobnogledom KPK

Nekdanji izolski župan Danilo Markočič se je v središču medijske pozornosti znašel poleti 2020, ko je takratni predsednici strankje DeSUS in ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec plačal hotelski račun za nočitev. Marca lani so koprski kriminalisti vložili kazensko ovadbo zoper Markočiča zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Markočič Pivec
BOBO

Zadevo je pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je za Pivec ugotovila kršitve integritete in določb o prepovedi in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril. Pri Markočiču pa je ugotovila kršitev integritete, saj je župan v postopku podal neresnične informacije. Župan je v odzivu takrat navedel, da je že tedaj prevzel osebno odgovornost in poravnal stroške bivanja ministrice ter da ni oškodoval občinskega proračuna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje