KPK o premoženjskem stanju Roberta Goloba: Za prekrška smo mu izrekli opozorilo

Slovenija 26. Okt 202220:04
Robert Golob
PROFIMEDIA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da je predsednik vlade Robert Golob ob odhodu z mesta predsednika uprave družbe Gen-I komisiji oddal nepopolno prijavo o svojem premoženjskem stanju. Ob vnovičnem pozivu KPK je sicer v celoti popisal premoženje, a ne pravočasno, zato mu je KPK izrekla pisno opozorilo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sporočila, da je zaključila postopek, ki je bil uveden na podlagi marca 2022 prejete prijave, v zvezi z (ne)poročanjem premoženjskega stanja Roberta Goloba v času opravljanja funkcije predsednika uprave družbe Gen-I. Postopek se je po pojasnilih KPK nanašal na Golobovo funkcijo, preden je bil izvoljen za poslanca državnega zbora oziroma preden mu je nastopila funkcija predsednika vlade.

Na KPK so opozorili, da postopek ni povezan s torkovim poročilom ocene integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja.

Golob je KPK poročal dvakrat

Golob je v svojstvu poslovodne osebe družbe Gen-I komisiji poročal dvakrat, in sicer ob nastopu svoje funkcije in po njenem prenehanju. Med pregledom premoženjskega stanja so v komisiji nato ugotovili, da je bila prijava ob prenehanju njegove funkcije predsednika uprave družbe Gen-I nepopolna, zato mu je KPK poslala ponovni poziv za prijavo.

Golob je zahtevo komisije izpolnil in tako 30. maja letos popisal celotno premoženje na dan prenehanja funkcije predsednika uprave. “Ker pa je obe prijavi izpolnil po zakonsko določenem roku, torej nepravočasno, je komisija zavezancu za storjena prekrška izrekla pisno opozorilo,” so ob tem dodali na KPK.

Vodja službe za preventivo na KPK Vita Habjan Barborič je za POP TV pojasnila, da gre za opozorilo, ki je namenjeno zavezancu, da naj v prihodnje spoštuje zakonske obveznosti. Dodala je še, da se je komisija odločila, da bo opozorilo zadostovalo, ker ob tem niso nastale škodljive posledice in ker gre za dejanje neznatnega pomena.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)
KPK

“Ko je podjetje Gen-I prešlo v last države, je Robert Golob KPK poročal o svojem premoženjskem stanju. Ob prenehanju funkcije je komisiji pomotoma poročal zgolj o spremembi premoženjskega stanja,” pa so zadevo za STA pojasnili v premierjevem kabinetu. Poudarili so, da je premier po naknadnem pozivu KPK svoje obveznosti v celoti izpolnil.

Kasneje je Golob za POP TV dejal podobno. “Ko sem prijavljal premoženje prvič, sem ga popisal v celoti. Ko sem zapustil eno funkcijo in prišel na drugo, sem samo napisal, da sprememb ni bilo, in nisem popisal v celoti zemljiške lastnine. Opozorili so me, da to ni v redu in da moram to spremeniti ter ponovno popisati cel obrazec. In sem ga pač popisal mesec dni kasneje,” je povedal.

Spomnimo, da Golob novembra 2021 ni dobil četrtega mandata za predsednika uprave družbe Gen-I. V začetku leta se je vrnil v državno politiko in prevzel vodenje stranke Gibanje Svoboda. Ta je na državnozborskih volitvah 24. aprila dosegla rekordno število poslanskih mest, Golob pa je z junijem stopil na čelo vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.