KPK po koncu postopka o evrovizijski kuhinji: Zaznali smo korupcijska tveganja

Slovenija 02. Jul 202410:30 4 komentarji
Raiven
Foto: Fredrik Sandberg/TT/Code

Pol leta po tem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejela prijavo o očitkih o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju, je zaključila postopek. Pri izvedbi postopka izbora je komisija zaznala korupcijska tveganja, zato je Radioteleviziji Slovenija izdala več priporočil.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je postopek začela na podlagi več prijav, ki jih je prejela januarja in iz katerih so izhajali očitki o domnevnih nepravilnostih pri izboru predstavnika Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za letošnje 68. tekmovanje za Pesem Evrovizije. V predhodnem preizkusu je pridobila pojasnila in dokumentacijo RTVS ter pojasnila nekaterih sodelujočih v postopku izbora ter preučila področno zakonodajo.

KPK je v postopku zaznala korupcijska tveganja, ki vplivajo na transparentnost postopka izbora in zagotovitev enakopravne obravnave izvajalcev. Komisija je ugotovila, da je bil postopek izbora slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije voden netransparentno, saj pravilnik, ki je podrobneje urejal postopek izbora, ni bil javno in vnaprej objavljen. Prav tako ta pravilnik ni datiran, po pojasnilih RTVS pa ne obstaja dokumentacija, ki bi dokazovala, kdaj je nastal. V nasprotju z najvišjimi standardi transparentnosti RTVS tudi ni objavila imen članov komisij, ki so ocenjevali skladbe, oziroma jih je objavila šele po tem, ko jih je zanje zaprosila KPK.

“Po mnenju komisije je v takšnih primerih pomembno, da se javnosti pravočasno razkrije, kdo na izboru odloča, in poudarja, da morajo biti pravila, merila, kriteriji, stopnje in sestava različnih komisij, ki o izvajalcih odločajo, poznani vnaprej oziroma pred začetkom postopka izbora. Na ta način se lahko sodelujoči na izboru z njimi seznanijo, hkrati pa takšna transparentnost odpravlja korupcijska tveganja naknadnega prilagajanja pravil in veča možnost enakopravne obravnave kandidatov. RTVS tudi ni spoštovala lastno postavljenih določb pravilnika, ki se nanašajo na pravila točkovanja članov mednarodne komisije, prav tako ni bila zagotovljena tajnost glasovanja,” je po zaključku postopka sporočila KPK.

KPK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi korupcijskih tveganj je KPK RTVS izdala priporočila, in sicer da takoj, ko je mogoče, z vidika proaktivne transparentnosti dokumentacijo izborov javno objavi in že na začetku dokončno določi njihova pravila, da formalizira postopek sprejemanja pravil izborov, kjer bo jasno vidno, kdo je sprejel pravila in kdaj so bila sprejeta, ter da postopke glasovanja izbornih komisij uredi tako, da bo zagotovljena tajnost glasovanja.

KPK ob tem kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila. Na podlagi pridobljenih podatkov in izjav namreč ni potrdila očitkov iz prijav o nasprotju interesov članice obeh strokovnih komisij, ki sta odločali o izvajalcu. Prav tako ni potrdila očitkov o pritiskih ali vplivih v zvezi z izbiro izvajalca, saj so člani slovenske in mednarodne komisije za izbor izvajalca za Pesem Evrovizije zatrdili, da nanje ni nihče vplival.

Postopek obravnave je KPK z izdajo priporočil ustavila, RTVS pa zaprosila, da jo v treh mesecih obvesti o izvedenih ukrepih. RTVS je v odzivu na ugotovitve KPK za N1 pojasnila, da komisija v okviru postopka ni zaznala kršitev določil Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. “Ugotavlja pa, da je zaznala korupcijska tveganja, zato so RTVS izdali priporočila v zvezi s transparentnostjo in vodenjem izborov. Javni zavod RTVS bo, tako kot vedno, dosledno spoštoval priporočila uradne institucije,” so pojasnili.

Iz javnega natečaja v interni izbor?

Spomnimo, da smo januarja prav na N1 razkrili, da je letošnji izbor za evrovizijskega predstavnika pod drobnogledom KPK zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja. Da bi razumeli, kaj bi utegnilo zanimati KPK, smo v prispevku opisali ključne dogodke pred razglasitvijo letošnje evrovizijske predstavnice in po njej. Več o tem v članku z naslovom Evrovizijska kuhinja začinjena s preiskavo KPK: so Raiven izbrali mimo pravil?

Letošnji zbor se je namreč, kot kaže, iz javnega natečaja in predvidene januarske televizijske oddaje, v katerih bi se predstavile največ štiri skladbe, kar sredi razpisa spremenil v interni izbor, v katerem sta našega letošnjega evrovizijskega predstavnika izbrali slovenska in mednarodna strokovna žirija. Ker je Raiven od članov strokovne komisije prejela največ točk, je bila avtomatsko izbrana za predstavnico in predvidene posebne januarske oddaje, v kateri bi se, kot je izhajalo iz oktobrskega vabila, predstavile največ štiri izbrane skladbe, ni bilo.

Radiotelevizija Slovenija je namreč 17. oktobra lani objavila vabilo za sodelovanje pri izboru predstavnika na 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije. V njem je zapisala, da bo glavni izbor potekal v januarski televizijski oddaji, pa se to ni zgodilo. Čeprav naj bi RTVS seznam izbranih skladb in izvajalcev objavila najpozneje do 11. decembra, je 5. decembra sporočila, da je predstavnik že izbran. 12. decembra je nato razkrila, da bo Slovenijo maja v švedskem mestu Malmö zastopala Raiven s pesmijo Veronika.

Nezadovoljni glasbeniki so se počutili opeharjeni

Na RTVS so ob razkritju, da nas bo na velikem glasbenem odru zastopala Raiven, pojasnjevali, da so se po lanskem uspehu skupine Joker Out, ki se je uvrstila v evrovizijski finale v angleškem Liverpoolu, v uredništvu razvedrilnega programa Televizije Slovenija (TV SLO) odločili, da tudi letos predstavnika izberejo na podoben način. A sta se letošnji in lanskoletni izbor razlikovala v ključnem delu – lani je RTVS Joker Out izbrala na internem izboru, javnega natečaja ni bilo, letos pa je k sodelovanju pozvala vse, ki bi bili za to zainteresirani.

Ob tem velja poudariti, da RTVS natančnih pravil glede samega postopka letošnjega izbora in ne nazadnje tudi dejstva, da lahko predstavnika izbere interno in ne v oddaji, ni javno objavila ob začetku razpisa. Pravilniki za pretekla leta, za primerjavo, so dostopni. V edinem uradnem dokumentu (oktobrsko vabilo, op. a.), v katerem so na kratko opisana tudi pravila, tako ni bilo mogoče najti niti klavzule, s katero bi si pridržali pravico do interne izbire izvajalca, torej brez oddaje.

Zato je sprememba pri samem načinu izbire predstavnika ob našem razkritju, da domnevne nepravilnosti preiskuje tudi KPK, izzvala številne kritike. Pojavljali so se očitki o netransparentnosti natečaja, po informacijah N1 so bili nezadovoljni tudi nekateri glasbeniki, ki so se na razpis prijavili. Kot je bilo slišati, finančni vložki za produkcijo skladbe niso nezanemarljivi, zato so se počutili opeharjeni priložnosti, da se predstavijo slovenskemu občinstvu.

Raiven
Foto: PROFIMEDIA

Na RTVS so v odzivu za N1 takrat zavrnili očitke, da bi sredi natečaja spreminjali pravila. Ta so bila po besedah RTVS določena pred postopkom ocenjevanj in se niso v nobeni fazi spreminjala. V oktobrskem vabilu so sicer zapisali, da bo postopek glavnega izbora določen in objavljen šele, ko bo potrjen koncept oddaje. “Do sprememb postopka ni prišlo. Koncept oddaje je bil odvisen od števila skladb, ki jih je mednarodna komisija ocenila pozitivno oziroma jih je predlagala v izbor. Ker je ena skladba prejela več kot polovico vseh glasov, je bil koncept oddaje zastavljen za predstavitev ene skladbe,” so dodali.

O očitkih o netransparentnosti pa so na RTVS za N1 navedli, da pri dosedanjem pregledu niso zaznali znakov koruptivnih dejanj, postopki ugotavljanja potencialnih nepravilnosti pa da potekajo. Je pa po razkritjih N1 z mesta odgovornega urednika razvedrilnega programa TV Slovenija odstopil Vanja Vardjan, s pojasnilom, da je želel omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izpeljavi projekta. RTVS smo ob izbruhu zgodbe zaprosili za vso dokumentacijo v zvezi z izvedbo javnega natečaja, a nam je niso posredovali. Ker je bil postopek pri KPK v teku, zadeve niso želeli dodatno komentirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje