Slovenija v finalu Evrovizije 2023 (FOTO & VIDEO)

Magazin 11. Maj 202307:53 > 12. Maj 2023 01:15 4 komentarji

Slovenski predstavniki Joker Out so se v drugem predizboru tekmovanja za pesem Evrovizije uvrstili v sobotni finale. Čestitke je na družbenem omrežju Twitter delila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Bravo, fantje, ob 30-letnici nastopov na Evroviziji je Slovenija v finalu. Čestitke za odličen in energičen nastop," je zapisala.

V Liverpoolu se je v četrtek zvečer končal še drugi predizbor za pesem Evrovizije. Slovenci smo za vstopnico v finale trepetali do zadnjega trenutka, a je bilo veselje ob razglasitvi toliko večje. Skupina Joker Out se je Evropi predstavila kot deseta po vrsti, fantom iz benda pa je s slikovitim in energičnim nastopom uspelo prepričati gledalce, saj smo se po letu 2019 znova uvrstili v veliki finale tega pevskega tekmovanja.

Kaj so Joker out za N1 povedali po uspešnem nastopu

V drugem predizboru je nastopilo 16 držav, poleg Slovenije so se v finale uvrstili še Albanija, Ciper, Estonija, Belgija, Avstrija, Litva, Poljska, Avstralija in Armenija. Iz tekmovanja pa so izpadle Danska, Gruzija, Islandija, San Marino, Romunija in Grčija. Da nam bo uspelo, so pred tem že napovedovale evrovizijske stavnice, ki so v torkovem prvem polfinalnem večeru zadele 100-odstotno. Tokrat pa so se zmotile; namesto Gruzije se je v finale uvrstila Albanija.

“Fantje so naredili svoje, v finalu naj uživajo”

Čeprav to, da smo bili v finale poklicani kot zadnji, ne pomeni veliko (države pokličejo po naključnem vrstnem redu, op. a.), pa velja spomniti, da se je zgodovina v četrtek zvečer ponovila. Med zadnjimi smo bili poklicani tudi leta 2019, ko je uvrstitev v sklepni del tekmovanja uspela duetu Zala & Gašper, pa tudi leta 2007, ko je barve slovenske zastave z operno skladbo zastopala Alenka Gotar.

“Fantje si zaslužijo uvrstitev v finale, saj so se res potrudili,” je za N1 komentiral odgovorni urednik portala Evrovizija.com Alesh Maatko. Kot je dodal, so člani skupine Bojan Cvjetićanin (vokal), Kris Guštin in Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas kitara) in Jure Maček (bobni) postregli z razposajenostjo, za katero se skrivajo ure in ure trdega dela. “Čeprav se gledalcem zdi, da so bili člani skupine na odru spontani, pa je bil nastop dejansko zelo premišljen. Skupina ima za seboj ogromno odrskih izkušenj in vidi se, da je bila koreografija narejena za televizijo. Potrebnih je bilo veliko usklajevanj tako med skupino kot tudi s kamerami, da so ujele trenutke, in ni vse tako samoumevno, kot se zdi na prvi pogled,” je dodal.

Skupina je sicer že pred nastopom za STA povedala, da so vaje izkoristili za rahle spremembe, saj so vnesli nekaj popravkov pri lučeh, zaslonih in kamerah. Pomemben scenski element so bila tudi njihova oblačila, saj so jih krasile idrijske čipke, kultni simbol Slovenije, ki je bil pred nekaj leti s svojo veščino klekljanja vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Nastop Slovenije Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: PROFIMEDIA

Fantje so prav tako dejali, da so se na dogodek izvrstno pripravili. Ves trud pa je bil na koncu vendarle poplačan, saj so bili gledalcem po Evropi všeč in so jih za to tudi nagradili. Letos je na Evroviziji namreč novo to, da so o finalistih odločali izključno gledalci v državah, ki so tekmovale v posameznem polfinalnem večeru, in sicer s telefonskim oziroma SMS-glasovanjem ter z glasovi, oddanimi v evrovizijski aplikaciji. S spremembo glasovalnega sistema se je želela Evropska radiodifuzna zveza (EBU) izogniti vsakoletnim očitkom o pristranskih “sosedskih” glasovanjih nacionalnih strokovnih žirij.

Stavnice so sicer Sloveniji pred četrtkovim polfinalom napovedovale 18. mesto v finalu, a se bodo napovedi končnih uvrstitev držav udeleženk pred soboto še premešale. “To so bile le stavnice v prvem delu in so na njih dejansko glasovali ljudje iz vseh 37 držav. Sedaj bo sledila prerazporeditev, ker bo glasovalo le 26 držav, ki sodelujejo v finalu. Dejansko bodo prve napovedi znane že danes,” je še pojasnil Maatko.

Joker Out Joker Out
Profimedia
Joker Out, Evrovizija Joker Out, Evrovizija
Profimedia
Joker Out, Evrovizija Joker Out, Evrovizija
Profimedia
Joker Out, Evrovizija Joker Out, Evrovizija
Profimedia
Joker Out, Evrovizija Joker Out, Evrovizija
Profimedia
Nastop Slovenije Evrovizija Nastop Slovenije Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: PROFIMEDIA
Nastop Slovenije Evrovizija Nastop Slovenije Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: PROFIMEDIA
Nastop Slovenije Evrovizija Nastop Slovenije Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: PROFIMEDIA
Nastop Slovenije Evrovizija Nastop Slovenije Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: PROFIMEDIA
Slovenija Evrovizija Slovenija Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Nastop Slovenije Evrovizija Nastop Slovenije Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: PROFIMEDIA
Nastop Slovenije Evrovizija Nastop Slovenije Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: PROFIMEDIA
Nastop Slovenije Evrovizija Nastop Slovenije Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: PROFIMEDIA
Slovenija Evrovizija Slovenija Evrovizija
Nastop Slovenije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Danska Evrovizija Danska Evrovizija
Nastop Danske, Foto: Phil Noble/REUTERS
Armenija Evrovizija Armenija Evrovizija
Nastop Armenije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Romunija Evrovizija Romunija Evrovizija
Nastop Romunije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Estonija Evrovizija Estonija Evrovizija
Nastop Estonije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Belgija Evrovizija Belgija Evrovizija
Nastop Belgije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Ciper Evrovizija Ciper Evrovizija
Nastop Ciper, Foto: Phil Noble/REUTERS
Islandija Evrovizija Islandija Evrovizija
Nastop Islandija, Foto: Phil Noble/REUTERS
San Marino Evrovizija San Marino Evrovizija
Nastop San Marina, Foto: Phil Noble/REUTERS
Grčija Evrovizija Grčija Evrovizija
Nastop Grčije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Poljska Evrovizija Poljska Evrovizija
Nastop Poljske, Foto: Phil Noble/REUTERS
Gruzija Evrovizija Gruzija Evrovizija
Nastop Gruzije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Avstrija Evrovizija Avstrija Evrovizija
Nastop Avstrije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Evrovizija 2023 Evrovizija 2023
Phil Noble/REUTERS
Albanija Evrovizija Albanija Evrovizija
Nastop Albanije, Foto: Phil Noble/REUTERS
Litva Evrovizija Litva Evrovizija
Nastop Litve, Foto: Phil Noble/REUTERS
Avstralija Evrovizija Avstralija Evrovizija
Nastop Avstralije, Foto: Phil Noble/REUTERS

“Čestitke za odličen in energičen nastop”

Ne glede na napovedi pa fante pred zadnjim nastopom čaka še kar nekaj dela. Že danes je namreč pred njimi prva generalka, ki bo trajala štiri ure, zvečer pa še ena. In prav drugo generalko bodo ocenjevale strokovne žirije. “V sklepnem delu bodo glasovi gledalcev in strokovne žirije v razmerju 50 : 50,” je še predstavil odgovorni urednik evrovizijskega portala.

V soboto bo sledila še zadnja štiriurna generalka in zvečer še veliki izbor. “Fantje so naredili svoje, v finalu pa naj uživajo. Čeprav končna uvrstitev niti ni tako pomembna, predvidevam, da bomo zaključili v zlati sredini. Lahko pa nas tudi kaj preseneti. Evrovizija nas je namreč že večkrat presenetila,” je še izpostavil Maatko.

Čestitkam ob uvrstitvi v finale se je pridružila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je njihov nastop na Twitterju opisala kot odličen in energičen. “Uf, tole je bilo pa precej stresno. Bravo, fantje, ob 30-letnici nastopov na Evroviziji je Slovenija v finalu. Čestitam za odličen in energičen nastop,” je dodala.

Evrovizijsko dogajanje se bo tako nadaljevalo v soboto, ob tem pa spomnimo, da so se v torek na prvem predizboru v finale tekmovanja uvrstili predstavniki Hrvaške, Moldavije, Švice, Finske, Češke, Izraela, Portugalske, Švedske, Srbije in Norveške. Poleg po deset udeleženk iz obeh predizborov so vanj že uvrščeni lanski zmagovalec (Ukrajina) in pet velikih, torej Nemčija, Italija, Francija, Španija in Združeno kraljestvo. V finalnem večeru bo, kot so z Vala 202 namignili na Twitterju in nam kasneje potrdili, strokovni komentator Miha Šalehar.

Miha Šalehar je pred meseci sicer odšel z nacionalnega radia – takrat je tudi gostoval v odmevnem N1 podkastu.

Na evrovizijskih stavnicah trenutno sicer najbolje namreč kaže švedski predstavnici Loreen, ki je na tem tekmovanju zmagala že leta 2012 s pesmijo Euphoria. Na drugem mestu je Finska, na visokem – tretjem pa Ukrajina. “Mogoče bo zmagal Finec ali pa Francozinja, ki je rahlo fina s francoskim šarmom. Bomo videli. Ne glede na vse, Joker Out so svoje delo opravili. Gledalcem doma pa priporočam, naj tega tekmovanja ne vzamejo preveč resno in naj se raje zabavajo,” je še zaključil Maatko.

ANKETA: Se bodo Joker Out uvrstili v finale?

View this post on Instagram

A post shared by N1 Slovenija (@n1slovenija)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje