Tudi tokrat brez glasu ljudstva: žirija na Evrovizijo pošilja Raiven

Slovenija 12. Dec 202312:58 7 komentarjev
Raiven
Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Na Radioteleviziji Slovenija, kjer so tudi letos izbrali predstavnika Evrovizije, so razkrili, kdo bo Slovenijo prihodnje leto zastopal na Švedskem. Med več kot stotimi prijavljenimi na razpis so se odločili za Raiven in njeno skladbo Veronika.

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je tudi letos (interno) izbrala izvajalca, ki nas bo zastopal na letošnjem evrovizijskem tekmovanju. Za to se je odločila po lanskoletni odločitvi, da na evrovizijski oder pošlje skupino Joker Out, ki se je nato uvrstila v finalni izbor in zasedla 21. mesto.

Barve slovenske zastave bo letos zastopal glas, ki je dobro poznan slovenski javnosti. Pred množico navdušencev evropskega tekmovanja bo stopila Sara Briški Cirman, ki ustvarja pod umetniškim imenom Raiven. Njeno skladbo Veronika je med več kot stotimi prijavljenimi na koncu izbrala mednarodna strokovna komisija.

V preteklosti se je Raiven sicer na nacionalnem izboru za pesem evrovizije (EMA) večkrat potegovala za nastop na prestižnem glasbenem tekmovanju, vendar pa ji doslej to še ni uspelo.

Na družbenem omrežju Instagram je Raiven že delila kratek napovednik, kako bo skladba zvenela. Zapela bo v slovenščini, skladba pa bo premierno na Televiziji Slovenija predstavljena 20. januarja 2024.

“Trdno verjamem, da bo Raiven s skladbo Veronika, ki bo zapeta v slovenščini, Slovenijo suvereno predstavila Evropi in svetu. Je izjemna glasbenica, s številnimi glasbenimi uspešnicami in vsestransko nadarjenostjo. Iskali smo kakovost, uspešnost in priljubljenost in jo tudi našli. Menim, da je mednarodna strokovna komisija dobro opravila svoje delo in da se v Malmö odpravljamo z močnim izvajalcem in odlično skladbo,” je dejal odgovorni urednik razvedrilnega programa Televizije Slovenija Vanja Vardjan.

Odločitev strokovne komisije je komentirala tudi Raiven in se ob tem spomnila na besede svoje mame. “Želim, da je nastop na Evroviziji odskočna deska za mojo nadaljnjo kariero. Ko sem novico delila s svojo mamo, mi je rekla, da je vedela, odkar sem bila stara pet let in sva skupaj gledali Evrovizijo, da bom enkrat stala na tem največjem glasbenem odru,” se spominja Raiven. “Veronika sem jaz, Veronika si ti,” je dejala Raiven in namignila, da bo pesem Veronika tudi na njenem prihajajočem kratkometražnem albumu Sirene.

Njena skladba pripoveduje o Veroniki Deseniški, prvi ženski, ki je bila pri nas obtožena čarovništva. Pevka verjame, da je njena zgodba aktualna še danes. Eno od sporočil njene pesmi je, da ni šlo za čarovnice, temveč za ženske, ki so jih obtožili čarovništva.

O tem, kaj pričakuje od nastopa v Malmöju, je povedala, da se pričakovanja vozijo na istem vlaku kot razočaranje, zato se trudi, da ne pričakuje ničesar. Sicer pa razmišlja v smeri, da k tekmovanju na bo pristopila na enak način kot letošnji predstavniki Joker Out. Ker so si zelo različni, ni prepričana, da bi ta deloval tudi pri njej. “Vsekakor pa želim predati sporočilo pesmi, še preden se bom pojavila na Evroviziji,” je povedala za STA.

Poleg skladbe, morajo predstavniki prepričati tudi s karizmo

Vardjan je pojasnil, da se je pri izbiranju predstavnika v primerjavi z lanskim letom zgodila sprememba v tem, da so objavili javni razpis. Slovenska komisija je opravila ožji izbor, znotraj tega pa je izbirala mednarodna žirija, ki je večino točk namenila Raiven.

Kot je povedala vodja evrovizijske delegacije na RTVS Maša Kljun, so se po letošnjem nastopu skupine Joker Out, ki se je izkazal za uspešnega, saj jih vabijo na koncerte po Evropi, utrdili v ideji, da mora predstavnik poleg same skladbe predstavljati še druge stvari. Med drugim jasno vizijo in karizmo, s katerimi njegov nastop odmeva tudi po samem evrovizijskem nastopu.

“Vse države na nek način iščejo formulo za uspeh, zadnja leta se jih skoraj polovica odloči za to, da izbere tistega predstavnika, ki zagotavlja uspeh,” je povedal Vardjan. Kot je še dodal, žirija ni ocenjevala samo skladbe in nastopa, ampak tudi vse druge elemente, ki so Joker Out prinesli uspeh, kajti samo skladba in petje nista dovolj, ampak je pomemben celoten paket.

Kaj pravijo lanskoletni predstavniki?

Razkritje slovenske evrovizijske predstavnice je pospremil tudi pevec Joker Out Bojan Cvjetićanin, ki je povedal, da se mora predstavnik zavedati, da lahko veliko doseže, saj Slovenijo v tujini dojemajo kot “carsko evrovizijsko državo”. Na primeru skupine Joker Out, ki se je pravkar vrnila iz Španije, se je po njegovih besedah pokazalo, da je poslušalstvo “zagrabilo, kar se je videlo na evrovizijskem odru”, in sicer da gre za več kot le triminutni nastop.

Joker Out
Foto: Profimedia

68. tekmovanje za pesem Evrovizije 2024 bo maja prihodnje leto po zmagi švedske predstavnice Loreen potekalo v kraju Malmö na Švedskem. Loreen je postala tudi edina ženska v zgodovini tega tekmovanja, ki ji je uspelo zmagati dvakrat – prvič leta 2012.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje