KPK s Pečečnikom proti korupciji: Korak proti državam, po katerih se zgledujemo

Gospodarstvo 05. Sep 202313:10 > 14:07 5 komentarjev
sbc in kpk
foto: Egon Parteli/N1

Predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi in Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik sta se v skupni izjavi za javnost zavzela za poslovanje z državo brez podkupovanja.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi je na novinarski konferenci spregovoril o pomenu skupne izjave predstavnikov komisije in podjetij za uresničevanje ciljev KPK pri krepitvi integritete in preprečevanju korupcije v družbi, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik pa obogatitev aktivnosti SBC na področju krepitve integritete v poslovnem svetu in poštenega poslovanja z državo.

Predsednik KPK Šumi je dejal, da ima skupna izjava močan simboličen pomen za slovensko družbo ter predstavlja korak naprej proti državam, po katerih se zgledujemo.

Šumi: “Želimo si, da vse preide od besed k dejanjem”

Poudaril je, da je osnovna naloga KPK krepitev pravne države prek krepitve integritete, preprečevanja korupcije, odgovornosti in transparentnosti. “Ker je naša zakonska dolžnost, da sodelujemo z vsemi deležniki v slovenski družbi, vključujoč gospodarstvo, nevladne organizacije, šolstvo, lokalne skupnosti in različna združenja, je to tudi eden od razlogov, zakaj smo se odločili za skupen nastop in aktivnost pri preprečevanju korupcije. Sami namreč ne moremo biti toliko učinkoviti, kot smo lahko v sodelovanju z drugimi,” je dejal.

Povedal je, da sodelovanje med KPK in SBC poteka od decembra lani, ko so izvedli nekaj skupnih aktivnosti. Te so po Šumijevih besedah nato nadgradili na junijskem sestanku, ko so pozvali vodstvo SBC, da se jim pridruži pri skupni izjavi, “ki je zaveza za gospodarstvo in vsebuje tisto, kar zastopa tudi v SBC, in sicer osredotočeno ter pošteno poslovanje z države. Poslovanje, ki temelji na ničelni toleranci do podkupovanja javnih uslužbencev še posebej pri postopkih javnega naročanja. To je zagotovo močno sporočilo.”

Šumi je ob tem tudi drugi del gospodarstva pozval, da se pridruži takšni izjavi in zavezi poštenega poslovanja z državo v postopkih javnega naročanja, s čimer bi se razmere na področju korupcije zagotovo izboljšale. Prav tako pa tudi zaznavanje korupcije in ugled v mednarodnem prostoru.

Kot je še dejal, izjava sovpada tudi z aktualnim stanjem in odpravljanjem posledic po ujmi, pri čemer so vlado že pozvali k transparentnemu in odgovornemu ravnanju pri vseh postopkih sanacije. Poudaril je, da je cilj preprečevanje anomalij, ki smo jim bili priča ob epidemiji.

“Cilj je lahko dosežen, če bodo na eni strani državne institucije ter vladajoči delovali v luči dobrega gospodarja in na drugi strani zasebni sektor ne bo iskal bližnjic in privilegijev pri poslovanju z državo. Želimo si, da vse preide od besed k dejanjem,” je dejal.

Pečečnik: “Ta korak je prispevek k boljši družbi”

Joc Pečečnik je medtem izrazil zadovoljstvo, da je KPK sprejela njihovo pobudo in prošnjo po skupnem sodelovanju, saj si želijo, da se implementira vsa priporočila in standarde, ki jih komisija vzpostavlja že dolga leta.

“SBC je nekako krona delodajalskih organizacij, saj je sestavljen iz posameznikov, ki so svoje zgodbe začenjali iz garaže in se že v osnovi zavzemajo za poštenost in integriteto,” je dejal.

Sporočilo javnosti ob skupni zavezi je, po njegovih besedah, da vsi te standarde začnemo javno uveljavljati tudi v praksi. “Veliko naših članov to že počne. Mnogi poslujejo s tujino, kjer so takšni standardi stalnica. Naša družba pa ima s tem še kar veliko problemov in včasih ni jasno, zakaj nobena vlada tega ne podpre bolj.”

V SBC nameravajo v roku dveh mesecev izdelati kodeks in pravila za članstvo ter organizirati izobraževanje, da bodo ta pravila implementirali v vsakdanjem življenju. Ob tem pa bodo, tako Pečečnik, k spoštovanju zavez spodbujali tudi tiste, ki niso člani SBC. “Za nas je podkupovanje, ne samo državnih organov, ampak tudi v zasebnem sektorju, popolnoma nesprejemljivo. Ta korak je prispevek k boljši družbi. S tem se tudi zavezujemo, da če naši člani tega ne bodo spoštovali, bomo iz kluba kakšnega tudi izključili,” je zagotovil.

Ob koncu je izpostavil še dobro delo KPK, ki pa se v praksi velikokrat ne izvaja, zato upa, da se bo pod aktualno vlado to spremenilo.

O tem, kako bo izpolnjevanje standardov videti v praksi, je Pečečnik povedal, da jih mora najprej sprejeti podjetje samo, potem pa iste standarde zahtevati od svojih dobaviteljev in kupcev. Gre za nabor stvari, ki jih mora podjetje preveriti, preden začne z nekom sodelovati, med drugim, ali ima plačane davke in prispevke, da ni imelo za sabo gospodarskih ali kazenskih tožb, in njegov odnos do okolja, je nanizal.

Spomnimo, da je Joc Pečečnik leta 2020 posredoval v poslih z zaščitno opremo med Kitajsko in Slovenijo, ki so jih preučevali policija, tožilstvo, Furs, računsko sodišče, KPK in druge institucije.

Pridružitev SBC omenjeni zavezi pa po besedah predsednika KPK sovpada tudi z aktualnimi razmerami odpravljanja posledic vodne ujme. Ob tem je spomnil, da so prejšnji teden vlado pozvali k transparentnemu in odgovornemu ravnanju pri vseh postopkih sanacij, povezanih predvsem z javnimi naročili.

Glede prijav, ki jih trenutno KPK prejema v zvezi s korupcijo v zasebnem sektorju, je Šumi pojasnil, da so prijave osredotočene predvsem na anomalije v javnem sektorju, je pa “dejstvo, da je zasebni sektor pomemben deležnik”. Ker je zavedanje tukaj manjše, so ga želeli okrepiti ravno z aktivnostmi, ki so jih zastavili s SBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje