Poplave zgodovinskih razsežnosti: “Če se ta scenarij izpolni, Grke čaka potop”

Svet 05. Sep 202310:51 > 12:43 0 komentarjev

Po silovitih požarih Grčiji v naslednjih dneh grozijo še poplave zgodovinskih razsežnosti. V osrednjem delu države bi lahko do četrtka padlo več kot 1.000 litrov dežja na kvadratni meter. Grke dobesedno čaka potop, če se bo ta scenarij uresničil, so zapisali na Facebookovi strani Neurje.si. Močno deževje, ki je v ponedeljek zvečer zajelo osrednjo Grčijo, je sicer zahtevalo eno smrtno žrtev, še enega človeka pa pogrešajo, so sporočili grški gasilci.

Po požarih, ki to poletje divjajo po Grčiji, vremenoslovci za naslednjih nekaj dni napovedujejo huda neurja in slabe vremenske razmere. Tiskovni predstavnik grške vlade Pavlos Marinakis je dejal, da so oblasti v pripravljenosti, javnost pa prosil, naj skrbno upošteva navodila.

Uničujoči gozdni požari so letos po besedah predsednika vlade Kiriakosa Micotakisa v Grčiji skupno zahtevali najmanj 26 življenj in opustošili najmanj 150.000 hektarjev površin.

Meteorološki modeli namreč nakazujejo, da bi lahko Grčijo v naslednjih dneh zajele poplave zgodovinskih razsežnosti, so zapisali na Facebookovi strani Neurje.si. Kot so navedli, lahko na osrednji del Grčije oziroma območje Tesalije do četrtka pade tudi več kot 1.000 litrov dežja na kvadratni meter.

“Za primerjavo – avgustovske poplave pri nas so imele na najhujšem območju, sicer v razmeroma krajšem časovnem obdobju, med 300 do 400 litrov dežja na kvadratni meter. Grke pa dobesedno čaka potop, če se bo ta scenarij izpolnil,” so opozorili. Kot so še dodali na Neurje.si, so v Grčiji po silovitih požarih že v ponedeljek težave povzročala neurja, ki pa se bodo le še stopnjevala. “Vsaj dokler se ciklonsko območje ne pomakne južneje oziroma deloma oslabi,” so ob tem še dodali.

Na razsežnost vremenske nevarnosti, ki grozi Grčiji, so opozorili tudi uporabniki na družbenem omrežju X. “Mislim, da ta serija meteoroloških modelov spada med tri najbolj nore, kar sem jih videl,” je zapisal Nahel Belgherze.

Neurje zahtevalo smrtno žrtev

Neurje, ki so ga poimenovali Daniel, je v ponedeljek zvečer zajelo osrednjo Grčijo in zahtevalo eno smrtno žrtev, so sporočili grški gasilci. Po navedbah tiskovnega predstavnika tamkajšnjih gasilcev je bila smrtna žrtev neurja živinorejec, na katerega je padel zid. Še enega moškega pogrešajo.

Zaradi neurja je v več mestih poplavilo ceste, na otoku Krf je bila motena oskrba z elektriko, težave pa so imeli tudi na tamkajšnjem letališču. Na egejskih otokih Skiatos, Skopelos in Alonisos, ki skupaj tvorijo Severne Sporade, so ponoči v nekajsekundnih presledkih udarjali strele in gromi, medtem ko je v regiji Elis na zahodu polotoka Peloponez toča opustošila letino oljk.

Po napovedih grške nacionalne vremenske službe Meteo se bo neurje danes še okrepilo in nad državo vztrajalo do četrtka. Najbolj prizadeti naj bi bili prav osrednja Grčija in Peloponez. Čeprav je neurje marsikje povzročilo težave, so prebivalci hvaležni za močno deževje, ki je ponekod ustavilo požare v naravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!