KPK: Tudi Zakrajšek kršil integriteto pri nabavi mask in ventilatorjev

Slovenija 06. Apr 202210:50 > 14:04 0 komentarjev
Anton Zakrajšek
Tina Kosec/BOBO

Komisija za preprečevanje korupcije je pravnomočno ugotovila, da je nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek kršil integriteto pri sklepanju poslov za dobavo opreme, namenjene spopadanju z epidemijo. Pri enem od spornih poslov je posredoval minister Zdravko Počivalšek, pri drugem pa predsednik SLS Marjan Podobnik.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sporočila, da je pravnomočno ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pri nekdanjem direktorju zavoda za blagovne rezerve Antonu Zakrajšku. Ugotovljene nepravilnosti pomenijo, da je Zakrajšek kršil integriteto, so pojasnili na KPK.

Sporna dva posla

Nepravilnosti je Zakrajšek storil pri dveh poslih za nabavo opreme, namenjene spopadanju z epidemijo covida. Gre za posle s podjetjema Dobnik trade in Geneplanet diagnostika.

Zakrajšek je s podjetjem Dobnik trade najprej sklenil pogodbo za dobavo zaščitnih mask, ki je glede določil zavarovanja odstopala od drugih sklenjenih pogodb zavoda, nato pa je po prejemu izjave z notarsko overjenim podpisom, ki je predstavljalo neustrezno zavarovanje, odredil izplačilo avansa. To je storil kljub opozorilu uslužbenca zavoda Vilijema Jamnika o neustreznosti zavarovanja, je navedla KPK.

V primeru posla z Geneplanet diagnostiko pa je Zakrajšek sklenil pogodbo za dobavo ventilatorjev, ki je vsebovala določbo o 100-odstotnem avansu, nato pa je tudi odredil izplačilo avansa. Sporno je bilo, da je Geneplanet diagnostika tak avans dobila, čeprav je predložila dokaz o bančni garanciji za samo polovico vrednosti avansa. Tudi v tem primeru je Jamnik opozoril Zakrajška na neustreznost zavarovanja.

Počivalšek Bled
Žiga Živulović jr./BOBO

V obeh primerih je Zakrajšek ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo poslovodne osebe v subjektu javnega sektorja ter predstavlja kršitev integritete, so pojasnili na KPK. Ob tem so ponovno poudarili, da se zavedajo, da je epidemija narekovala hitro in učinkovito dobavo opreme. “Tudi v takšnih razmerah je treba ravnati odgovorno, transparentno in z visoko stopnjo integritete, pri čemer je ključno, da so v skladu z načelom enakopravnosti vsi ponudniki obravnavani na enak način,” so zapisali.

Posredovanje Počivalška in Podobnika

Pri poslu z Geneplanet diagnostika je po ugotovitvah KPK integriteto kršil tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Ta je zakon kršil, ko je 18. marca 2020 poklical Zakrajška in mu naročil plačilo avansa, pojasnjujejo na KPK. Počivalšek se je branil, da je Zakrajšku zgolj povedal, naj spoštuje pogodbo, ki jo je sam podpisal. Zakrajšek pa je trdil, da brez Počivalškovih navodil pogodbe ne bi izpolnil.

Za podjetje Dobnik trade pa je posredoval predsednik zunajparlamentarne stranke SLS Marjan Podobnik. Kot je poročala TV Slovenija, je Podobnik poklical Zakrajška in nanj pritiskal, naj sklene posel s tem podjetjem. Pri tem naj bi mu grozil s premierjem Janezom Janšo, s Počivalškom in z izgubo službe. Podobnik je nato za javnost dejal, da je Zakrajška poklical na prošnjo župana Slovenske Bistrice Ivana Žagarja. Klic je bil namenjen poskusu, da pomaga državi, ki je mrzlično iskala opremo, je še pojasnil Podobnik. Med pogovorom je povzdignil glas, ker je bil, kot je razložil, ogorčen zaradi zavlačevanja.

Marjan Podobnik
Bor Slana/BOBO

“Dajte, plačajte”

Podobnik naj bi, kot je razvidno iz dokumentacije KPK, Zakrajšku med drugim dejal “dajte, plačajte”, “za to ste plačani” in “so resna firma”. Zakrajšek je komisiji povedal, da je klic dojemal kot pritisk, ki pa ni bil uspešen. Zavod je namreč vseeno vztrajal pri zavarovanju avansa podjetju Dobnik trade s hipoteko na premoženje tega podjetja, je pojasnil Zakrajšek. Vendar to zavarovanje ni bilo primerno, je ocenil KPK, saj zavod ni izvedel cenitve premoženja podjetja.

Zakrajšek je 20. aprila 2020 odstopil s položaja direktorja zavoda, vlada pa je na to mesto imenovala Tomija Rumpfa, nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!