KPK ugotovil, da v primeru direktorice ZD Ljubljana ni nasprotja interesov

Slovenija 19. Jan 202310:05 0 komentarjev
Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič
N1

Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila z obravnavo prijave glede sumov nasprotja interesov zoper direktorico javnega zavoda Zdravstveni dom Ljubljana (ZD Ljubljana) Antonijo Poplas Susič. Kot so sporočili, niso potrdili kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), zato so postopek v zadevi ustavili. So pa prijavo odstopili svetu ZD Ljubljana.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je predhodni preizkus uvedla na podlagi ponovne prijave v decembru 2022. Prvič je sicer podobno zadevo zoper direktorico ZD Ljubljana Antonijo Poplas Susič obravnavala že v letu 2020, tudi takrat pa kršitev ni ugotovila. Iz očitkov v prijavi je tokrat po navedbah KPK izhajalo, da je direktorica ZD Ljubljana, kjer torej opravlja poslovodno funkcijo, obenem vpisana tudi kot edina ustanoviteljica Zdravstvenega zavoda Multimedicus, v katerem prav tako opravlja poslovodno funkcijo.

KPK je v okviru postopka vpogledala v sodni register in aplikacijo Erar ter za dodatna pojasnila in dokumentacijo zaprosila tudi ZD Ljubljana. Ugotovila je, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz pristojnosti komisije, zato je postopek ustavila. Ker pa je hkrati ugotovila, da zadeva vsebuje znake kršitev predpisov ali druge relevantne informacije iz pristojnosti drugih organov, je prijavo odstopila v pristojno reševanje svetu ZD Ljubljana, so sporočili iz KPK.

Ob tem so dodano pojasnili, da zgolj na podlagi hkratnega opravljanja dveh funkcij oziroma dejavnosti še ne moremo govoriti o nasprotju interesov – v konkretnem primeru torej o morebitnem nasprotju interesov pri hkratnem opravljanju poslovodne funkcije javnega zavoda in zasebnega zavoda. “Pri nasprotju interesov gre namreč za konkretna ravnanja uradnih oseb pri opravljanju njihovih javnih nalog in zato je okoliščine nasprotja interesov vedno treba presojati z vidika posameznega primera, pri čemer mora presoja teh okoliščin temeljiti na realnih oziroma opredmetenih (pred)postavkah, povezanih z dejanskimi pristojnostmi in odločevalsko močjo oziroma pozicijo osebe v vsakem primeru posebej,” so dodali.

Konkretno to na primer pomeni, da se mora uradna oseba izločiti iz kakršnega koli odločanja o sodelovanju javnega zavoda s poslovnimi subjekti, s katerimi je sama osebno, poslovno ali politično povezana, saj bi njeno takšno udejstvovanje pomenilo vsaj videz nasprotja interesov. Komisija očitke o nasprotju interesov vedno preverja z vso resnostjo, saj je dokazana kršitev dejanskega nasprotja interesov pri uradni osebi le še korak do korupcije, so še dodali na KPK.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!