KPK odločila o Janševem letovanju z Dimnikom

Slovenija 21. Feb 202211:52 > 15:52 1 komentar
Janez Janša na jahti
Necenzurirano.si

Komisija za preprečevanje korupcije je ustavila postopek v zvezi s skupnimi letovanji sedanjega predsednika vlade Janeza Janše, lobista Boža Dimnika in podjetnika Andreja Marčiča. Komisija namreč ni prejela ali našla konkretnih informacij, iz katerih bi izhajali sumi kršitev s področja lobiranja.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sporočila, da je zaključila predhodni preizkus v zvezi s pridobivanjem poslov v povezavi s skupnimi letovanji in druženji premiera Janeza Janše. Čeprav KPK tega ni zapisala, je jasno, da gre za Janševo druženje z lobistom Božem Dimnikom in podjetnikom Andrejem Marčičem.

Preučili javni naročili in konzulat na Mavriciju

KPK je postopek ustavila, saj ni ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Postopek je bil uveden na podlagi sumov, ki so izhajali iz nekaterih lanskih medijskih objav, ki so se nanašale na druženja  na jadranju in tako imenovanih golf počitnicah v tujini. Na KPK so lahko obravnavali samo zadeve, od katerih ni preteklo več kot pet let. Tako so preverili očitke glede dveh javnih naročil, ki ju je pred približno enim letom izvedel generalni sekretariat vlade, in v zvezi s selitvijo sedeža konzulata na Mavriciju. KPK je pregledala portal javnih naročil in druge dostopne podatke, pregledala evidenco lobističnih stikov ter pridobila podatke, pojasnila in dokumentacijo od generalnega sekretariata vlade in ministrstva za zunanje zadeve. Kršitev ni zaznala.

“Vsakega stika predstavnika javnega sektorja s predstavnikom zasebnega sektorja ni mogoče avtomatično opredeliti kot lobističnega,” so pojasnili na KPK, “Komisija ni prejela nobene prijave o sumih nezakonitega lobiranja v povezavi s predsednikom vlade niti drugih konkretnih informacij, iz katerih bi izhajali sumi kršitev s področja lobiranja.”

Sum kršitev na razpisih

Dimnik in Marčič naj bi imela velik vpliv na nabave v javnem zdravstvu in na drugih področjih. Po razkritju, da se je Janša v času, ko ni bil premier, večkrat družil z njima, so mnogi Janši očitali, da se je znašel v konfliktu interesov. Janša je odgovarjal, da takšni pri njem ne lobirajo, ker naj bi vedeli, da ni tarča za to.

Konkretnejši sumi so se pojavili pri razpisih generalnega sekretariata vlade glede prenove podatkovnega centra in nakupa sistemske in informacijske opreme. Marčičevo podjetje Integralis je bil edini ponudnik na razpisu za prenovo podatkovnega centra, vredno 938.000 evrov, ter za nadgradnjo sistema varnostnega arhiviranja, vredno 395.000 evrov.

Kaj naj bi bilo narobe pri razpisih?

KPK je sporočila, da pri tem ni zaznala suma kršitev iz njene pristojnosti, je pa pri javnih naročilih zaznala določena korupcijska tveganja in sum kršitev iz pristojnosti državne revizijske komisije (DKOM). Zato je KPK predlagala, da državna revizijska komisija uvede postopek o prekršku. “Zadevo bomo preučili in izvedli ustrezna dejanja skladno s svojimi pristojnostmi,” so sporočili z DKOM.

Dokumentacija za oddajo ponudb je bila pri obeh razpisih označena s stopnjo tajnosti. S tem je bila javna dostopnost omejena, naročnik pa je določil drugačen način seznanitve z dokumentacijo. KPK pa je podvomila, ali se generalni sekretariat pri tem potrudil, da bi zagotovil čim širši krog ponudnikov. Do dokumentacije je namreč lahko dostopal samo tisti, ki se je udeležil informativnega dneva. Rok za prijavo na informativni dan pa je bil manj kot 48 ur.

Poleg tega je Komisija zaznala sum kršitev o zagotovitvi minimalnega roka za prejem ponudb. Rok, ki ga je določil generalni sekretariat, je bil 30 dni. To bi lahko bilo 5 dni premalo, saj je šlo za javni razpis, v katerem je bil določen poseben način dostopa do dokumentacije. O tem bo zdaj odločal DKOM.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje