N1 STUDIO: Dimnik se je z Janšo “slučajno” srečal tudi na Novi Zelandiji

N1 video 17. Sep 202112:46 > 20. Sep 2021 17:29 16 komentarjev

Lobist Božo Dimnik je v oddaji N1 STUDIO dejal, da se je pri Janezu Janši v družinski hiši v Velenju oglasil "kar tako iz čistega naključja". Povedal je tudi, da je Janšo po naključju srečal tudi na Novi Zelandiji.

Precej prahu so v teh dneh dvignile fotografije, ki so jih v zadnjem tednu objavili na 24ur zvečer ter portalu Necenzurirano, na katerih je videti predsednika vlade Janeza Janšo, ki je užival v sproščenih druženjih na jahti Andreja Marčiča, lastnika podjetja Marand, enega od velikih dobaviteljev v slovenskem zdravstvu, v družbi Boža Dimnika, dolgoletnega poslovneža.

Tako kot Marčič tudi Dimnik pravi, da gre pri omenjenih fotografijah za povsem naključna srečanja. “Predvsem naključna. To je zopet beseda, ki jo je zelo težko razložiti,” v oddaji N1 STUDIO pove Dimnik in doda, da premierja pozna že dolgo časa, zato sta se v preteklosti večkrat srečala. “Srečanja so naključna v tem smislu, da nobeno izmed teh, ki jih navajate, ni bilo dogovorjeno,” še pojasni Dimnik.

O srečanju na Marčičevi jahti pa pojasni, da je želel Janši jahto le pokazati, saj je bila narejena v Ljubljani pod šotorom, in takrat tega nihče ni verjel. Omenil je še, da ne ve, kateri položaj je predsednik vlade takrat zastopal. “Takrat je bil Janša s svojo družino na dopustu in smo mu jahto le pokazali,” še pojasni dolgoletni poslovnež. Da Marčič in Janša počitnikujeta v bližini, je tako Dimnik izvedel povsem naključno. Na vprašanje, kdo je posnel fotografije, pa Dimnik ne pozna odgovora. Dopušča možnost, da jo je posnel Marčič, ter dodaja, da sedaj s pomočjo fotografije nekdo poskuša vpletene izsiljevati.

Dimnik pri Janševih doma

Fotografija z jahte ni edina, ki priča o druženjih poslovneža Dimnika in Janeza Janše. V oddaji 24ur zvečer so objavili tudi fotografijo iz januarja 2017, ki prikazuje srečanje takrat opozicijskega poslanca Janše in Dimnika, na kateri sproščeno sedita za mizo, Dimnik pa ima v roki otroško plastično puško. Iz primerjave javno objavljenih fotografij, ki smo jo naredili na N1, lahko sklepamo, da sta se takrat družila pri Janševih doma. Tudi pri tem srečanju pa gre po Dimnikovih besedah za “čisto naključje”.

“Takrat sem bil v Zvezi hrvaških društev*, ki je imela v Velenju neki dogodek,” se dogodkov spominja lobist in dodaja, da je iz Velenja do Janševe domačije kratka razdalja. “Zato sem se oglasil, kar tako. Iz čistega naključja,” razlaga Dimnik in doda, da je bil poleg omenjenega srečanja pri Janševih doma največ trikrat. “To povezovati s kakršnokoli orientacijo je čista neumnost.” Tudi avtorja fotografije pri Janševih doma se Dimnik ne spominja.

Kot še pove Dimnik, se je z Janšo po naključju srečal tudi na Novi Zelandiji. Kot še pravi, si je sliko izboril in jo bo objavil v svoji knjigi.

“Janša je bil vedno distanciran do mene”

O zapisu poslanke SDS Alenke Jeraj iz leta 2013 z naslovom “Čaka nas še veliko dela, da bi izkoreninili korupcijo” Dimnik pojasni, da je bil Janša do njega vedno distanciran ter se niti v njegovi bližini ni želel fotografirati. “Že pred 30 leti. Najprej so me imeli za Karađorđevića, potem so zaprli mojega očeta, me nenehno preganjali, po osamosvojitvi pa sem bil Dolančev človek,” se spominja Dimnik.

“Zaradi teh gospodov smo Slovenci za nekajkrat preplačali avtocestni križ, investicije v zdravstvu, pa tudi na vseh drugih področjih. Lahko bi napisala še kaj o Božu Dimniku in še o kom, vendar upam, da se z njimi ukvarjajo Nacionalni preiskovalni urad ter policija in tožilstvo,” je leta 2013 zapisala Alenka Jeraj.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi izpostavi, da je ključna transparentnost, in je ravno zaradi vtisa, ki se v javnosti ustvarja, treba pojasniti ozadje posnetih fotografij. Na vprašanje, kakšen vtis se s takšnimi fotografijami pošilja v javnost, pa Dimnik odgovori, da ima veliko zvez in povezav, tako v tujini kot tudi doma. “Janša je v tem smislu oziroma v tem pogledu moja najmanjša zveza,” nadaljuje Dimnik, o svojih pomembnejših zvezah pa je več napisal v svoji knjigi.

Marčiču je Dimnik svetoval le pri nakupu jahte

O svoji vlogi pri poslovni karieri Janeza Janše in Andreja Marčiča Dimnik pove, da je Marčiču občasno zgolj svetoval, saj je bil ta nekoč v zvezi z Dimnikovo nečakinjo. Pri njegovih poslih pa ni nikar sodeloval. O medijskih zapisih, ki so poročali, da sta Marčič in Dimnik skupaj poskrbela za računalniško opremo kliničnega centra in vladnih služb, Dimnik ne ve ničesar. “To je največja neumnost in namerno zavajanje,” poudari Dimnik in zavrača očitke, da je imel sam pri pridobivanju državnih poslov Marčiča sam kakršnokoli vlogo. Marčiču je svetoval le pri nakupu jahte.

“Zaradi provokatorjev je Slovenija danes ob najmanj 20 do 50 milijard,” nadaljuje Dimnik in doda, da njegova hčerka nobenega posla ni dobila z njegovo pomočjo. “Vse posle je dobila na razpisih,” pojasni in doda, da je za vsak posel podpisala klavzulo, na podlagi katere lahko ob morebitnih neustreznih pogojih pridobitve razpisa nemudoma razdrejo pogodbo. O svojem osebnem obisku Dursa, ko so njegovi hčerki Diani Dimnik očitali utajo davkov, Dimnik prav tako ne ve ničesar. “Pri nas je veliko narobe, ko gre za davke,” pojasni Dimnik in spomni, da je večkrat predlagal, da bi med davkoplačevalcem in državo morali ustvariti prijateljski odnos, saj plačilo davkov pripomore k njegovemu luksuzu.

Na poziv protikorupcijske komisije se bo Dimnik v prihodnje z veseljem odzval. Doslej pa z njim še niso vzpostavili stika, še sklene.

Poglejte celotno oddajo N1 STUDIO:

___________________________________________________________________________

* V prvotni verziji tega članka je bilo zapisano “Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva”. Ker gre v resnici za “Zvezo hrvaških društev”, smo članek naknadno popravili. 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje