Sanja Ajanović Hovnik o preiskavi KPK: Prvič doslej bodo preverjeni vsi očitki

Slovenija 30. Nov 202309:39 > 11:31 8 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik, ministrstvo za javno upravo, ministrica
Foto: Borut Živulović/Bobo

Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi poteka razpisa za nevladne organizacije pod drobnogled vzela nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, saj po njihovih navedbah obstaja sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Kot je povedal predsednik komisije Robert Šumi, gre za sum kršitve nasprotja interesov. Ministrica bi se namreč morala iz postopka v celoti izločiti. Ajanović Hovnik je v odzivu zapisala, da bo preiskava omogočila, da bodo vse očitke na njen račun preverili "na podlagi veljavnih predpisov, dejstev, dokazil in ne posameznih mnenj". 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sporočila, da je senat KPK zaradi zaznanih sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije uvedel preiskavo zoper nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik.

KPK je predhodni preizkus uvedla na podlagi prijav, ki jih je prejela septembra in oktobra letos. Te so bile vezane na izvedbo javnega razpisa za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij. “Po preučitvi pridobljene in razpoložljive dokumentacije ministrstva za javno upravo in nekaterih drugih ministrstev je senat komisije na seji 23. novembra zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov, sprejel sklep o uvedbi preiskave glede ugotavljanja dejanskega obstoja nasprotja interesov,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Obravnavana oseba je o uvedbi preiskave že prejela obvestilo,” so dodali. KPK s preiskavo nadaljuje postopek, vezan na sume kršitev nasprotja interesov nekdanje ministrice. “Ostale očitke glede sumov kršitev v postopku izvedbe javnega razpisa pa KPK še preverja v predhodnem preizkusu,” so še zapisali.

Ob tem KPK poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa ovrženi. Tako bo imela Ajanović Hovnik v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, imela pa bo možnost tudi pojasniti svoja ravnanja.

Kot je povedal predsednik KPK Robert Šumi, gre za sum kršitve nasprotja interesov. Ministrica bi se namreč morala iz postopka v celoti izločiti. Pojasnil je še, da bodo med preiskavo preučili njeno vlogo – ali je ravnala nezakonito. “Skušali bomo odgovoriti, ali gre v tem primeru za kršitev, zato je treba počakati zaključka, ali je v tem primeru res šlo kaj narobe,” je dodal Šumi.

Spomnimo, da so nekdanjo ministrico odnesli očitki o visokih stroških službene poti v New York. Pod drobnogledom KPK pa se je znašla zaradi poteka razpisa za nevladne organizacije, na katerem je sredstva dobil tudi zavod IPES – Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor njene prijateljice Kaje Primorac. Temu je ministrica podelila tudi pismo podpore, ki jo je inštitut priložil prijavi. Pismo je inštitutu prineslo tri dodatne točke, kar je pomembno vplivalo na razplet razpisa.

Vrednost celotnega razpisa je znašala 10,6 milijona evrov, v prvem krogu pa je bilo za nevladne organizacije na razpolago 6,9 milijona evrov. Zavod IPES je do 300.000 evrov javnega denarja prek razpisa prišel šele po spremembi razpisnih pogojev. Podrobneje o tem, kako je potekal razpis in zakaj so se zgodile spremembe pogojev, si lahko preberete v tem članku.

Ajanović Hovnik: Nudila bom vse potrebne informacije in dokazila

Sanja Ajanović Hovnik je pozdravila hitrost KPK in zagotovila, da ji bo nudila vse potrebne informacije in “dokazila, da bo svoje delo lahko opravila v čim krajšem času in se do zadeve čim prej opredeli, kot sem jo javno pozvala že pred časom”. Zapisala je, da bo preiskava omogočila, da bodo vse očitke na njen račun preverili “na podlagi veljavnih predpisov, dejstev, dokazil in ne posameznih mnenj”.

Ob tem pričakuje in upa, da bo postopek hitro voden in tudi hitro zaključen. “Ne nazadnje je to najbolj v mojem osebnem interesu, sploh glede na madež, ki ga je medijska gonja pustila na mojem ugledu. Prepričana sem, da sem ravnala v skladu z zakonodajo in predpisi ter dolžno integriteto,” je še zapisala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje