KPK zavrnila obravnavo v zvezi z razpisom za nakup magnetnoresonančnih naprav

Slovenija 28. Apr 202312:07 1 komentar
Magnetna resonanca
PROFIMEDIA

KPK je zavrnila nadaljnjo obravnavo prijave v zvezi z nabavo naprav za magnetno resonančno slikanje za več javnih zdravstvenih zavodov. Ti naj bi prirejali razpisno dokumentacijo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zavrnila nadaljnjo obravnavo prijave zoper uslužbenca urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, sicer vodjo projekta za nabavo 16 naprav za magnetno resonančno slikanje za več javnih zdravstvenih zavodov, ki naj bi prirejal razpisno dokumentacijo.

Kot so sporočili iz KPK, so predhodni preizkus uvedli na podlagi prijave marca letos, iz katere so izhajali očitki, da je Smiljan Mekicar razpisno dokumentacijo javnega razpisa priredil na način, da je ustrezala zgolj enemu ponudniku. Pri KPK so proučili relevantno dokumentacijo, na podlagi katere so ugotovili, da sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z izvajanjem določb zakona o javnem naročanju že obravnava policija.

Favoriziranje enega izmed dobaviteljev?

Hkrati so ugotovili, da je ministrstvo za zdravje zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme konec marca letos ustavilo javno naročilo za nakup naprav za magnetno resonanco in objavilo novo javno naročilo, Mekicar pa je prejel odpoved delovnega razmerja. Zaradi dejstva, da so primarno pristojni organi uvedli postopke v konkretni zadevi, KPK prijave ni sprejela v nadaljnjo obravnavo in je postopek ustavila.

KPK je tveganja v postopkih javnega naročanja leta 2020 že naslovila v okviru analize korupcijskih tveganj v postopkih javnega naročanja. V njej je izpostavila, da je eno od korupcijskih ravnanj na področju javnega naročanja blaga, storitev in gradenj med drugimi prilagojeno naročilo, do katerega najpogosteje prihaja v predrazpisni stopnji, kjer uslužbenec, zadolžen za pripravo razpisne dokumentacije, pogosto ob dogovarjanju s potencialnim ponudnikom pripravi takšne specifikacije naročila, ki dajejo nepošteno prednost določenemu ponudniku.

Ministrstvu za javno upravo je zato v tej analizi predlagala, naj razmisli o uvedbi inšpekcijsko nadzorstvenega sistema na področju javnega naročanja, naročnikom pa je dala več priporočil na področju dokumentiranja aktivnosti, pripravljanja dokumentacije, transparentnosti ipd. Korupcijska tveganja na področju izvajanja javnih in evidenčnih naročil na področju zdravstva bo komisija naslovila tudi v analizi delovanja javnega sektorja na področju zdravstva, ki je v pripravi, so napovedali.

Mekicar zavrača krivdo

Kot je prejšnji teden poročala Televizija Slovenije, je pristojni za pripravo razpisa za nakup 16 naprav za magnetno resonanco Mekicar prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Mekicar je informacijo za televizijo potrdil, zatrdil je, da ni kriv, in napovedal, da bo sklep o odpovedi delovnega razmerja na ministrstvu za zdravje izpodbijal.

Skoraj 40-milijonski nakup aparatur je ministrstvo ustavilo konec marca zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev opreme pri pripravi javnega naročila. Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu je zaradi tega že marca obvestil Nacionalni preiskovalni urad in KPK o sumu storitve kaznivih dejanj, pozneje so uvedli tudi postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Medtem je ministrstvo za zdravje že objavilo novo javno naročilo za 16 naprav za magnetnoresonančno slikanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje