Kras: kaj je po letu dni drugače? (VIDEO)

Slovenija 10. Jul 202306:05 1 komentar

Kljub nečloveškim naporom je lani v največjem požaru v zgodovini samostojne Slovenije zgorelo več kot 3.700 hektarjev površin, od tega 2.900 hektarjev gozdov. Kaj je letos drugače? Smo na požar takih razsežnosti bolje pripravljeni? In kako poteka sanacija?

Kljub temu da iz kraških požarišč kukajo zelene bilke, bo obnova kraških gozdov po katastrofalnem požaru trajala desetletja. “Za obnovo so ključna prva leta po nesreči, saj s tem prehitimo zaraščanje območja in s sajenjem sadik, kjer je to možno, pospešimo obnovo z drevesnimi vrstami, ki so za to območje najbolj primerne,” so poudarili na Zavodu za gozdove.

Naravno se bo obnovilo okoli 2.000 hektarjev površin, na preostalih površinah pa bo pomoč človeka ključna, saj je več kot 50 odstotkov dreves mrtvih.

požar na krasu
N1

Zato je do pomladi več kot 2.000 prostovoljcev posadilo okoli 19.000 sadik puhastega hrasta, gradna in črnike. Posejali so tudi več kot 1.200 kilogramov semena trokrpega in topokrpega javorja, lipe in lipovca ter maklena, koprivovca in kraškega gabra. Ker razmere zaradi poletne vročine in suše niso primerne za sajenje, bodo na zavodu dela nadaljevali jeseni, ko načrtujejo sajenje okoli 60.000 sadik. “Prilagodili se bomo razpoložljivemu materialu, na najbolj nedostopnih terenih bomo poskusili sejati tudi s pomočjo drona,” pravijo na Zavodu za gozdove. Stroške sanacije ocenjujejo na neverjetnih 24 milijonov evrov.

Mnogi domačini so za enega od razlogov, zakaj se je požar tako bliskovito širil, videli tudi v neurejenih protipožarnih presekah, gasilci in gozdarji pa so posledično pred plameni hiteli žagati drevje in odstranjevati podrast s presek. “V okviru novelacije Zakona o gozdovih, nameravamo glede na dosedanje izkušnje, pristopiti k drugačni sistemski rešitvi tega področja s ciljem, da protipožarne preseke dobijo močnejši formalni status in jih bo mogoče umeščati v prostor glede na prioritetne potrebe varstva pred požari,” pravijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tako bodo preseke prevzele predvsem preventivno vlogo pred gozdnimi požari, ministrstvo pa je objavilo tudi razpis za investicije in rekonstrukcijo protipožarnih gozdnih cest in zidov.

Ne le ekstremna vročina in gost dim, veliko nevarnost za gasilce so med največjim požarom v zgodovini samostojne Slovenije so predstavljala tudi neeksplodirana ubojna sredstva. Od lanskega požara jih je Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi odstranila več kot deset ton.

Že zdaj “revirni gozdarji med svojim rednim delom na terenu aktivno spremljajo znake, ki bi lahko nakazovali na požar”, so pojasnili na ministrstvu.

požar na krasu
N1

Kot najpomembnejši projekt v boju proti grozdim požarom je gotovo posebna letalska enota v okviru uprave za zaščito in reševanje. Letalo Spartan bomo dobili konec letošnjega leta, dva airtractorja smo dobili že pred najhujšo poletno vročino, še dva naj bi v Slovenijo prispela prihodnje leto. Vsako lahko odvrže 3.100 litrov. Kdaj bodo pripravljena za letenje? “Trenutno so v sklepni fazi aktivnosti za začetek delovanja prve namenske Državne enote za gašenje z zrakoplovi,” pravijo na ministrstvu za obrambo.

Da bi bili na apokaliptične prizore, kot smo jim bili priča lani, pripravljeni bolje, je ministrstvo kupilo namensko opremo za gašenje požarov v naravnem okolju, izvedli so izobraževanja za koordinacijo zračnih sil, odločili so se za več ukrepov, ki omogočajo večjo razpoložljivost helikopterjev, ki bi se lahko vključevali v gašenje ter tako dopolnjevali gasilske enote na terenu in letala za gašenje.

požar na krasu
BOBO

Med drugim so podpisali tudi dogovor o dežurstvu ob razglašeni zelo veliki požarni ogroženosti v Sežani, ki omogoča dodatne gasilce med 10. julijem in 10. avgustom 2023. Prav tako so optimizirali opremo za gašenje helikopterskih enot Slovenske vojske in policije, v fazi razpisa pa je nabava štirih dodatnih vreč s kapaciteto 910 litrov in štirih večjih bazenov.

[Priporočamo še] Reportaža: Kras eno leto po požaru: siv, črn, ožgan. A iz požganih tal raste upanje

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje