Krek: Kar je bilo, je bilo, zdaj imam mir

Koronavirus 28. Jun 202215:57 11 komentarjev
Milan Krek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Novo strokovno skupino za obvladovanje epidemije koronavirusa bo vodil Mario Fafangel, ob predstavitvi pa je ob njem stal Ivan Eržen, nedavno imenovani vršilec dolžnosti strokovnega direktorja NIJZ. Kaj na oblikovanje te skupine pravi generalni direktor NIJZ Milan Krek?

Ko so v. d. strokovnega direktorja Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) Ivana Eržena danes povprašali, kakšno vlogo pri sprejemanju ukrepov zdaj igra generalni direktor inštituta Milan Krek, je Eržen odgovoril, da Krek pri strokovnih zadevah nima posebne vloge. Ob tem je dodal, da bo Krek vseeno dobro informiran tudi o tem.

Krek je za N1 pritrdil, da se od imenovanja prof. dr. Eržena na mesto v. d. strokovnega direktorja sam ne ukvarja več s strokovnimi vprašanji. “To je zdaj njegovo delo. Jaz sem samo še poslovni direktor, tako se v oblikovanje strokovne skupine nisem nič vtikal,” je dejal.

Na vprašanje, ali še obstajajo pritiski, da odstopi z mesta generalnega direktorja, Krek pravi, da “kar je bilo, je bilo, od takrat naprej imam mir”. Zdaj inštitut z Erženom vodita dvotirno, kar je po Krekovih besedah bistveno boljše tudi zanj, saj ima zdaj več časa, da se “posveti vodenju”.

Na to restrukturiranje so se pripravljali zadnje leto in pol, je pojasnil generalni direktor NIJZ. “Spremeniti smo morali dokumente, ustanovne akte … On ima svoje področje, jaz imam svojega, medsebojno se obveščava in si pomagava, tako da lahko rečem, da res dobro delava skupaj.”

O sestavi strokovne skupine Krek meni, da jo je strokovni direktor dobro premislil. “Epidemija kot taka je tudi družbeno, ne samo medicinsko dogajanje, zato nič ne škodi, če so zraven še ostali strokovnjaki,” je še dodal.

Strokovno skupino bo vodil epidemiolog Mario Fafangel, njegova namestnica bo epidemiologinja Alenka Trop Skaza. V skupini bodo še imunolog Alojz Ihan, sanitarna inženirka Andreja Kukec, infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, antropolog Dan Podjed, specialist javnega zdravja Rade Pribaković Brinovec, mikrobiologinja Viktorija Tomič, epidemiologinja Marta Grgič Vitek, komunikolog Mitja Vrdelja in matematik Janez Žibert.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje