Krek: Nisem politični kader, “eksekutor” Bešič Loredan že več dni pritiska name

Slovenija 06. Jun 202212:28 > 14:43 10 komentarjev
Milan Krek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v komentarju, objavljenem na spletnem mediju Portal Plus, zapisal, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že več dni pritiska nanj, da odstopi kot direktor NIJZ. Delovanje stranke Gibanje Svoboda je primerjal z delovanjem komunistične partije v Jugoslaviji in ji očital politizacijo NIJZ. Bešič Loredan je v odzivu za N1 zapisal, da Krek ne uživa njegovega zaupanja in podpore ter dodal, da je "vse ostalo v domeni sveta NIJZ".

Na spletnem mediju Portal Plus, ki ga ureja Dejan Steinbuch, je komentar objavil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Zapisal je, da novopečeni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že več dni pritiska nanj, ki je “dokazano nepolitični kader, na položaj direktorja NIJZ postavljen preko javnega razpisa”, da odstopi kot direktor.

Kot je navedel Krek, Bešič Loredan razloga za poziv k odstopu ni navedel, ponavljal je le, da ne bosta mogla delati skupaj. “V enem od telefonskih pogovorov mi je povedal, da to zahteva predsednik vlade. Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa je samo eksekutor, oster eksekutor, če se ne bom umaknil. V javnosti se spretno izmika, da nima ničesar pri tem, govori puhlice in daje prazne obljube ljudem,” je v nadaljevanju zapisal Krek.

V preostanku komentarja je Krek pisal o politizaciji sveta zavoda NIJZ, delovanje Gibanja Svoboda pa primerjal z delovanjem komunistične partije. “Nisem namreč edini, ki ga silijo k odstopu. Tudi od drugih javnih zavodov s področja zdravstva dobivam informacije, da kličejo vodilne in jim kar po telefonu ukazujejo, naj odstopijo. Neverjetno! A ker sem že dovolj star, da imam nekaj zgodovinskega spomina, vam lahko zaupam, da je natančno tako po istem kopitu včasih delovala komunistična partija: povsod je imela svoje nastavljence, ki so poročali na centralni komite, direktorji so bili lahko samo njihovi člani, razen redkih izjem,” je dejal o tem.

Nova vlada je sicer že na prvi seji v sredo zamenjala vladne predstavnike v svetu NIJZ. Zdaj namesto Roka Tavčarja, Mateja Forteja, Marije Rogar in Silva Duha tam sedijo Mitja Blagajne, Milena Kramar Zupan, Brane Bregar in Andraž Jakelj. V svetu NIJZ sedita še dve predstavnici ZZZS in en predstavnik zaposlenih.

“Ko sem vprašal Loredana, ali razume, da je zdravnik, mi je odvrnil, da je sedaj politik. Ali zdaj vidite, kako majhen korak je med zdravnikom upornikom in politikom? Upam, da bo Danijel vsaj ob koncih tedna, ko bo delal kot zdravnik, res zdravnik in da ne bo v svoji narcisoidni pozi pozabil tudi na to, ko bo držal v roki skalpel,” je svoj zapis zaključil Krek.

Z vprašanjem, ali navedbe Milana Kreka držijo, smo se obrnili na ministrstvo za zdravje. Minister za zdravje Bešič Loredan je to komentiral le z besedami, da direktor NIJZ ne uživa njegovega zaupanja in podpore ter da je vse ostalo v domeni sveta NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje