Golob po prvi seji vlade: Najbolj hitimo z reorganizacijami na področju zdravja

N1 video 01. Jun 202222:10 > 02. Jun 2022 01:14 2 komentarja

Pozno zvečer se je potekala ustanovna seja 15. slovenske vlade pod vodstvom Roberta Goloba. Na dnevnem redu je bila vrsta kadrovskih točk: imenovali so novega šefa Sove, direktorja Urada vlade za komuniciranje (Ukom), generalnega direktorja policije pa tudi generalno sekretarko vlade, državne sekretarje v premierjevem kabinetu in na posameznih ministrstvih. Po končani seji, malo pred polnočjo, so pred kamere stopili predsednik in podpredsednika vlade.

Dober mesec dni po državnozborskih volitvah so na seji državnega zbora potrdili novo ministrsko ekipo. Slovenija je s tem dobila 15. vlado pod vodstvom Roberta Goloba. Po izvolitvi je Golob prevzel posle od svojega predhodnika Janeza Janše. Zatem je sledila ustanovna seja nove vladne ekipe, kjer so že sprejeli prve odločitve.

“Zaključili smo s prvo redno sejo nove 15. vlade Republike Slovenije,” je uvodoma pojasnil Robert Golob in dodal, da zasedanje ni bilo zgolj zelo plodno, temveč tudi “zelo odprto in konstruktivno v duhu”. Ponovno je dejal, da je ponosen, da jim je uspelo izbrati takšno ministrsko ekipo, ki da je odlična popotnica, da bo vlada tudi v prihodnje delovala konstruktivno ter v duhu sodelovanja. Na dnevnem redu je bilo sicer 47 točk, ki so se delile v tri tipe: kadrovske, reorganizacijske (predvsem na področju ministrstva za zdravje), na koncu pa so sprejeli še sklep, s katerim so naložili vsem ministrstvom, naj do prihodnjega tedna pripravijo pregled vseh zaposlitev, premestitev, napredovanj ipd. v obdobju od 1. januarja 2020 do današnjega dne. “Ta sklep bo koordiniralo ministrstvo za javno upravo,” je pojasnil Golob in dodal, da bo slednje nato o ugotovitvah obvestilo vlado.

“Dolg dan je bil, a po načrtih zelo uspešen. Za nami je prva seja vlade, na kateri smo opravili vse, kar smo nameravali v res dobrem ozračju, kar je odlična popotnica za začetek dela,” je povedala podpredsednica vlade Tanja Fajon. Napovedala je, da se bodo v četrtek začele primopredaje na ministrstvih – na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga bo vodila, bo ta potekala ob 9. uri. Podpredsednik vlade in koordinator Levice Luka Mesec pa je dejal, da je bila prva seja vlade konstruktivna in da je potekala v dobrem vzdušju.”Vsi si samo želimo, da bomo v takem duhu, kot smo danes začeli, nadaljevali,” je poudaril in dodal, da je začetek več kot spodbuden.

Dnevni red jutrišnje seje vlade sicer še ni dokončen, dokončeval se bo v četrtek dopoldne. Kot je pojasnil Golob, bo tudi jutrišnja seja podobnega značaja kot današnja, na eni strani bodo tako kadrovska vprašanja, na drugi strani pa nadaljevanje reorganizacij. “Na področju zdravja najbolj hitimo z reorganizacijami,” je poudaril Golob in dodal, da so ta korak že napovedali, je pa tudi minister Danijel Bešič Loredan sam te prve poteze jasno pojasnil že na samih zaslišanjih ministrskih kandidatov. “To so bili samo prvi koraki,” je napovedal Golob in dodal, da bo tako na tapeti imenovanje novih svetov na Nacionalnem laboratoriju ter na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), na drugi strani pa tudi na direktoratih na ministrstvu za zdravje. Kot je še pojasnil Golob, gre tako za kombinacijo institucij na eni ter samih direktoratov znotraj ministrstva za zdravje na drugi strani.

Kot napovedano, so na prvi seji vlade izvedli številne menjave, tako na ravni državnih sekretarjev, kot tudi generalnih sekretarjev ministrstev. “Vsi generalni sekretarji, ki so imenovali, so imenovani kot vršilci dolžnosti, hkrati pa smo imenovali tudi novo generalno sekretarko vlade, tj. Barbaro Kolenko Helbl,” je pojasnil Golob. Na čelo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) so, kot smo poročali že dopoldne, imenovali Joška Kladivnika. S položaja generalnega direktorja policije so razrešili Antona Olaja in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti imenovala nekdanjega direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje