Krek: “Zabava brez PCT je ruska ruleta”

Koronavirus 26. Okt 202106:23 > 09:51 7 komentarjev
Milan Krek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Kljub velikemu porastu okužb s koronavirusom v zadnjem tednu nas za zdaj ne čaka zaostrovanje ukrepov. Direktor NIJZ Milan Krek opozarja, da bi moral biti pogoj PCT v kombinaciji z zaščitnimi ukrepi dovolj, da bi zavrl rast okužb, težava pa je v njihovi implementaciji in nadzoru.

“Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani, op. a.) je učinkovit v vseh drugih državah, pri nas pa ni,” opozarja direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. “Pri nas zavračamo cepljenje, ponarejamo potrdila, ne izvajamo nadzora.” Predpisanih imamo dovolj ukrepov, je prepričan, težave pa so z njihovo implementacijo in nadzorom.

Glede na hitro širjenje epidemije – v nedeljo smo potrdili več kot 94 odstotkov več okužb kot teden dni prej – bodo sicer “preučili situacijo” in premislili o morebitnih dodatnih ukrepih, a se Krek sprašuje, ali so ti v trenutnem družbenem ozračju smiselni. “Če goljufamo z dvema glavnima ukrepoma, nič drugega ne pomaga.”

Med pomembnimi viri okužb zasebna druženja

Eden od pomembnih vzrokov za hitro širjenje okužb so po podatkih epidemiološke službe NIJZ zasebna druženja, pri čemer ni nezanemarljivo, da se od začetka študijskega leta mladi množično udeležujejo zabav v nočnih lokalih. Fotografije, ki so jih v preteklih dneh objavili uporabniki družbenih omrežij, prikazujejo množice mladih, ki se v klubih zabavajo brez mask. Uporaba mask v skladu z vladnim odlokom v zaprtih prostorih ni obvezna, če velja pogoj PCT. Vendar pa je, kot opozarja sogovornik, preverjanje tega pogoja marsikdaj pomanjkljivo.

“Izgubili smo moralne in etične gabarite, niso nam več pomembna življenja in zdravje ljudi, ampak zgolj zaslužek. Zabava brez PCT je ruska ruleta, pri čemer se moramo zavedati, da ne drži, da virus mladih ne prizadene. Tukaj ne gre samo za življenje ali smrt, ampak za kakovost življenja. Marsikdo od mladih, ki so preboleli covid-19, se ne bo mogel več intenzivno ukvarjati s športom kot doslej, pojavljajo se težave v duševnem zdravju …”

Krek meni, da je porast okužb povzročilo tudi pogosto napačno tolmačenje odločbe vrhovnega sodišča, zaradi katerega mnogi ne nosijo mask. “Nisem pravnik, ampak zdravnik, in kot zdravnik ljudem povem, naj nosijo maske, saj jim bo to lahko rešilo življenje in zdravje.” Spomnimo, da je vrhovno sodišče v odločbi ugotovilo, da pravne podlage za izrekanje prekrškovnih sankcij tistim, ki v zaprtih javnih prostorih ne nosijo mask, ni. O učinkovitosti zaščite mask sodišče ni presojalo.

Na pozabljenem semaforju že v rdečem

Po neuradni različici semaforja ukrepov, ki ga je na začetku septembra pripravila stroka, a ga vlada nikoli ni sprejela, bi ob 127 bolnikih, kolikor se jih trenutno zdravi v enotah intenzivne terapije, veljali že številni omejitveni ukrepi: nočno druženje bi se omejilo na pet ljudi ali člane dveh gospodinjstev, v srednjih šolah in dijaških domovih bi veljal model C, ki predvideva, da se del dijakov izobražuje doma, del pa na daljavo, javni prevoz bi omejili na 50 odstotkov predpisanih kapacitet.

Kje je torej semafor zdaj? “Imamo neki semafor, ki ga imamo v rezervi in bi ga lahko potegnili na dan, a kaj nam pomaga, če je v njem predviden pogoj PC, ustavno sodišče pa je odločilo, da je to poseg v svobodo človeka,” je grenak Krek. To sicer ne drži povsem, ustavno sodišče je namreč ob poskusu uvedbe pogoja PC v državno upravo omenjeni člen odloka do končne odločitve zadržalo, saj bi po oceni sodnikov lahko izvrševanje tega člena povzročilo hujše škodljive posledice, kot če se člen do končne odločitve ne bi izvajal.

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev covida-19 Mateja Logar je zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer pred tednom dni pozvala k “manjšemu prostovoljnemu zaprtju družbe”. Med krompirjevimi počitnicami je tako predlagala omejitev druženja na družinske člane. Včeraj za naše klice ni bila dosegljiva.

Pred tednom dni pa je predsednik vlade Janez Janša med odgovarjanjem na poslanska vprašanja opozoril, da ima Slovenija najhitrejšo rast okužb v Evropi in da se lahko zgodi, da bo vlada “prisiljena” ponovno zapirati javno življenje in gospodarstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje