Kriminalisti na 23 lokacijah, kaznivih dejanj je osumljenih šest fizičnih oseb

Slovenija 23. Apr 202413:35 > 22:46 4 komentarji
Valentin Hajdinjak, Dars
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Nacionalni preiskovalni urad je potrdil, da izvaja hišne preiskave v 23 stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorih. Preiskujejo kazniva dejanja zlorabe položaja ter nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Kriminalisti so bili na Darsu in kranjski občini ter na domačih naslovih nekdanjega predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka in Roka Snežiča, ki sta po neuradnih informacijah N1 med osumljenimi. Trenutno je osumljenih šest fizičnih oseb, ena od njih naj bi na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti več kot 16 milijonov evrov.

Iz policije so sporočili, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti iz sektorjev kriminalistične policije policijskih uprav izvaja večje število operativnih aktivnosti, tudi 23 hišnih preiskav zaradi zlorabe položaja ter nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril.

“Preiskovalne aktivnosti potekajo na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Kranj in Novo mesto zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve štirih kaznivih dejanj,” so sporočili iz policije in našteli, da gre za kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1, nedovoljenega dajanja daril po prvem in drugem odstavku 242. člena KZ-1 in nedovoljenega sprejemanja daril po prvem in drugem odstavku 241. člena KZ-1.

Kdo naj bi bil med osumljenimi?

Kaznivih dejanj je trenutno osumljenih šest fizičnih oseb. Po neuradnih informacijah N1 je poleg Roka Snežiča med njimi nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Po neuradnih informacijah POP TV so med osumljenimi še Samo Feštajn iz Avtovleke Žonta, ki naj bi Snežiču dal podkupnino. Med osumljenimi naj bi bil po poročanju medija tudi nekdanji direktor za področje vzdrževanja v Darsu Damijan Jaklin – oba s Hajdinjakom sta vidna člana NSi. Poleg njiju naj bi bila na seznamu osumljenih tudi Gašper Bedenčič, ki naj bi v imenu Darsa za NSi podkupnino zahteval od direktorja Autocommerce, ter celjski cenilec Izidor Salobir, ki naj bi bil vpleten v sporno prodajo zemljišča Primskovo. 

V aktivnostih je sodelovalo 50 preiskovalcev NPU in 24 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Murska Sobota. “Kazniva dejanja so bila storjena na škodo gospodarske družbe, ki je v lasti Republike Slovenije,” so še razkrili na policiji. “Tri kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so ostala pri poskusu, z enim kaznivim dejanjem pa je osumljena oseba na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov,” so sporočili.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predpisana kazen zapora do pet let, za nedovoljeno sprejemanje daril od treh mesecev do petih let in denarna kazen, za kaznivo dejanje nedovoljeno dajanje daril pa kazen zapora do štirih let in denarna kazen.

V središču zgodbe je Dars

Kot smo poročali, so kriminalisti med drugim obiskali več lokacij Darsa, mestno občino Kranj ter nekdanjega predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka in Roka Snežiča. Slednji je za STA potrdil obisk štirih kriminalistov, ki so po njegovih besedah hišno preiskavo opravili v pol ure. Kot je prebral iz odredbe, so preiskave opravili pri njem, celotni upravi Darsa, nekdanjem generalnem direktorju policije Antonu Travnerju, ki je bil nato nekaj časa zaposlen v Darsu, nekdanjem direktorju za področje vzdrževanja Jaklinu ter pri žvižgaču, ki je zatrjeval, da mu je dal podkupnino. Slednji naj bi bil ovaden zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, Snežič pa zaradi prejemanja daril.

Tudi Hajdinjak je za Odmeve na TVS potrdil, da so ga obiskali kriminalisti, ki jim je predal vse podatke in dokumentacijo ter tudi mobilni telefon. Dejal je, da iz odredbe, ki jo je videl, izhaja, da je osumljen le v primeru prodaje zemljišča na Primskovem, in sicer zlorabe položaja pri pridobitvi premoženjske koristi, medtem ko ga pri drugih zadevah ne obravnavajo kot osumljenca. Ne vem, kaj so kriminalisti iskali na drugih lokacijah, prepričan pa sem, da se bo izkazalo, da je bilo to, kar smo počeli, ko sem bil na čelu Darsa, prav in zakonito, je še dejal.

Po poročanju POP TV so kriminalisti opravili preiskave še pri nekdanjem predsedniku uprave družbe 2TDK in nekdanjemu nadzorniku v Darsu Pavlu Hevki, pa pri nekdanjemu infrastrukturnemu ministru Petru Gašperšiču. Po poročanju medija so kriminalisti pri njih iskali le dokaze in niso med osumljenimi.

“Dars aktivno sodeluje pri preiskavi, s katero je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo in druge podatke bomo uradu izročili skladno z odredbo sodišča. Dars bo tudi naprej, če bo treba, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave ne moremo komentirati, saj je v pristojnosti komuniciranja preiskovalnih organov,” so za N1 sporočili z Darsa.

Na kranjski občini so kriminalisti pridobivali dokumentacijo, povezano z nakupom Darsovega zemljišča ob gorenjski avtocesti. “Kriminalisti svoje delo opravljajo zelo korektno, strokovne službe mestne občine Kranj (MOK) pa z njimi ves čas sodelujejo. Posredovali smo dokumentacijo v zvezi z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj – vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke in ga je MOK jeseni leta 2023 odkupila od Darsa. Ker preiskava še poteka, vam več informacij ne moremo posredovati,” so nam sporočili s kranjske občine.

Več o domnevnih razlogih za preiskave preberite v tem članku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje