Kriminalisti potrdili nov primer korupcije v zdravstvu

Slovenija 28. Mar 202417:14 4 komentarji
čakalnica
Slika je simbolična (Foto: Srdjan Živulović /BOBO)

Celjski kriminalisti so zaradi suma korupcije v preteklih dveh dneh opravili 10 hišnih preiskav. Več fizičnih oseb, trije samostojni podjetniki in zastopnika dveh gospodarskih družb so od leta 2022 naprej z javnim zdravstvenim zavodom na območju Celjskega favorizirali ponudnika za javno naročanje. Dva zaposlena v zavodu sta ponudniku sporočala podatke o višini razpoložljivih sredstev.

V torek in sredo so kriminalisti Policijske uprave (PU) Celje na podlagi usmeritev državnega tožilstva in izdane sodne odredbe na območju policijskih uprav v Celju in Novem mestu opravili 10 hišnih preiskav. V njih je sodelovalo 40 kriminalistov in policistov.

Kaznivih dejanj je osumljena sedmerica fizičnih oseb, trije samostojni podjetniki in zastopnika dveh gospodarskih družb. Ti so od leta 2022 z javnim zdravstvenim zavodom na območju PU Celje z vnaprej dogovorjenim sodelovanjem delovali tako, da so storitve, potrebne za nemoteno delovanje zavoda, organizirali z izbiro favoriziranih ponudnikov, ki so sami priskrbeli konkurenčne ponudbe.

Njihova vrednost je sodila v okvir javnih naročil. Zavod pa je postopek javnega naročanja po navedbah policije izvedel zgolj formalno in ne v skladu z načeli o javnem naročanju in dobrem gospodarjenju z javnimi sredstvi, so zapisali v sporočilu s PU Celje in dodali, da gre za neupravičeno bogatenje na račun javnih sredstev.

S preiskavo so ugotovili še, da sta osumljena zaposlena v omenjenem zavodu izvajalcem sporočala podatke o višini sredstev, ki jih ima zavod na razpolago za izvedbo posameznega posla. S tem sta po navedbah PU Celje ponudniku omogočila, da se je s ponudbo približal maksimalni vrednostni razpoložljivih sredstev. Cene storitev so zato dvignili tudi za 30 odstotkov glede na tedanje cene na trgu.

Zaenkrat še niso ugotovili, da bi se dogovarjanja preiskovanih poslov nanašala na dobavo medicinske opreme oziroma zdravil, temveč izključno na investicije oziroma materialno tehnična sredstva ter storitve, potrebne za nemoteno delovanje javnega zavoda, še sporočajo s PU Celje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje