V Šentjurju že poskrbeli za odvoz nezakonito odloženega blata

Nezakonito odloženo blato v Šentjurju
Občina Šentjur

Občina Šentjur je že poskrbela za odvoz okoli 20 kubičnih metrov nezakonito odloženega odpadnega blata, ki so ga odkrili ta teden. Župan občine Marko Diaci je povedal, da so dokumentacijo o odvozu shranili, zato lahko povzročitelj onesnaženja, ko ga bo policija odkrila, od občine pričakuje račun.

Policisti Policijske uprave (PU) Celje so bili včeraj obveščeni, da je neznani voznik na območju Šentjurja, natančneje na travnati površini ulice Leona Dobrotinška, nasproti policijske cone Bohor, nelegalno odložil 20 kubičnih metrov odpadnega blata.

Kot so pojasnili na PU Celje, blato verjetno izvira iz čistilnih naprav. Po do sedaj zbranih podatkih ga je neznani voznik pripeljal med 10. in 21. majem letos.

Ker gre za hujši poseg v ekosistem v naravnem okolju, intenzivno zbirajo obvestila o kaznivem dejanju po 332. členu kazenskega zakonika-1, obremenjevanje in uničevanje okolja.

Župan Diaci verjame, da je tovrstnih odlagališč v Sloveniji še veliko

župan Marko Diaci
Občina Šentjur

Odvoz je zgodaj popoldan uredilo Javno komunalno podjetje Šentjur.

“Zadevo smo odpeljali pod strokovnim nadzorom,” je poudaril Marko Diaci, župan Šentjurja. Dokumentacija je urejena, ko bo policija odkrila storilca, pa lahko zato ta tudi pričakuje račun, ki mu ga bo poslala občina.

Sanacijo je župan za N1 napovedal že dopoldne. Kot nam je pojasnil, bodo to storili, saj saj ne vedo, kako dolgo bo trajal inšpekcijski postopek.

Šentjurski župan verjame, da je tovrstnih manjših odlagališč po državi še veliko, zato državljane in državljanke poziva, naj pogledajo v svojem okolju, ali so opazili nelegalno odložen material. Ker je travnata površina, kjer so blato odkrili, v bližini industrijske cone, v tem času pa je tudi čas košnje, ko kmetje gnojijo polja in travnike, pristojni verjetno zaradi tega niso prej odkrili odlagališča.

Višine stroškov sanacije trenutno še ne morejo ocenjevati. “Ne glede na ta strošek lahko verjetno pričakujemo odločbo inšpektorata, da gre za občinsko zemljišče. Takrat ko gre za občinske zadeve, je inšpektorat lahko zelo ažuren,” je še dejal Diaci.

Nezakonito odloženo blato v Šentjurju Nezakonito odloženo blato v Šentjurju
Občina Šentjur
Nezakonito odloženo blato v Šentjurju Nezakonito odloženo blato v Šentjurju
Občina Šentjur

O podobnem primeru so bili obveščeni tudi 7. maja letos. V tem primeru je neznani voznik večjo količino odpadnega blata odložil na območju Dramelj. Tudi v tem primeru preiskava intenzivno poteka.

Na PU Celje morebitne očividce oziroma vse, ki karkoli vedo o tej zadevi, prosijo, da jim podatke sporočijo.

GZS: letno nastane okoli 160 tisoč ton odpadnega blata

Na podlagi neuradnega delovnega sestavka Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) letno v Sloveniji nastane okoli 160 tisoč ton blata iz čistilnih naprav. Blata se ne sme kompostirati ali odlagati na kmetijske površine, saj je onesnaženo s težkimi kovinami, hormoni, zdravili, mikroplastiko, različnimi spojinami iz čistil in kozmetike.

Na GZS so nam pojasnili, da glede odstranjevanja blata ločijo kratkoročno in dolgoročno rešitev. Takojšnja rešitev je sežig dela suhega blata v Cementarni Anhovo. Gre za približno šest tisoč ton blata iz Ljubljane, Novega mesta in Nove Gorice.  Po vzoru Centra za ravnanje z odpadki Puconci bi lahko prav tako pridobili okoljevarstveno dovoljenje, da se kompozitni material sestavljen iz blata in pepela vgrajuje v zapuščene rudniške rove ali druge degradirane površine v državni lasti.

Dolgoročna rešitev pa predvideva sežig blata v monosežigalnicah. Iz pepela tega blata se mora izločati fosfor, ko bo tehnika to omogočala. Na evropski ravni se sicer že pripravlja zakonodaja, na podlagi katere bo do leta 2030 izločanje fosforja iz blata čistilnih naprav obvezno. Kot so še pojasnili na GZS, bi monosežig predstavljal tudi cenejšo rešitev. Z delovnim sestavkom so marca lani že seznanili ministrstvo za okolje in prostor.

Včeraj smo poročali, da so kriminalisti zaradi nezakonito odloženega blata v Pivoli pridržali šest oseb. Po naših informacijah sta bila med pridržanimi direktor CEP Celje Urban Majcen in direktor Lasaz Ljubljana Miran Zupančič. Osumljena naj bi bila storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, po naših informacijah pa tudi ponarejanja listin. Po naših neuradnih informacijah naj bi blato na tovrsten način odlagali dlje časa.

V Pivoli na območju občine Hoče – Slivnica kriminalisti preiskujejo onesnaženje z okrog 200 kubičnimi metri nezakonito odloženega blata. Kot nam je včeraj pojasnil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, je sanacija ovrednotena na pol milijona evrov.