Kriminalistične preiskave preprečile primopredajo med Katič in Švarc Pipan

Slovenija 05. Mar 202415:03 4 komentarji
Dominika Švarc Pipan
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po informacijah N1 je današnja primopredaja poslov med novo pravosodno ministrico Andrejo Katič in odhajajočo ministrico Dominiko Švarc Pipan prestavljena zaradi kriminalističnih preiskav, ki potekajo na ministrstvu za pravosodje. Katič bi se po dopoldanski potrditvi v državnem zboru morala seznaniti z ugotovitvami Švarc Pipan glede spornega nakupa sodne stavbe na Litijski cesti, ki je odhajajočo ministrico odnesel s položaja. Kriminalistične preiskave, ki potekajo danes, so povezane z afero sodna stavba.

Potem ko so poslanci in poslanke na redni seji državnega zbora potrdili predlog premierja Roberta Goloba, da Andreja Katič (SD) postane nova pravosodna ministrica, bi morala danes popoldne steči tudi primopredaja poslov na pravosodnem ministrstvu med novo ministrico in odhajajočo Dominiko Švarc Pipan.

A po informacijah N1 do primopredaje danes ne bo. Razlog za to naj bi bile obsežne hišne preiskave, ki jih Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti z več policijskih uprav opravlja zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kot nam je še uspelo izvedeti, bo Dominika Švarc Pipan Andreji Katič posle predala jutri ob 9. uri.

Kriminalistične preiskave potekajo v povezavi s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti. Kriminalisti so obiskali tudi ministrstvo za pravosodje, kjer so preiskali pisarno odhajajoče ministrice Dominike Švarc Pipan in nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa.

Pri obeh naj bi po besedah naših virov hišne preiskave potekale tudi na domačem naslovu.

Švarc Pipan se je z ministrske funkcije poslovila, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov.

Nova pravosodna ministrica Andreja Katič je na petkovem zaslišanju pred državnozborskim odborom za pravosodje dejala, da želi ugotoviti, kaj se je dogajalo okoli spornega nakupa stavbe, in da sama ne želi “pometati stvari pod preprogo”. Na današnji primopredaji poslov med Katič in Švarc Pipan, se je želela nova ministrica seznaniti z ugotovitvami odhajajoče pravosodne ministrice in morebitnimi nepravilnostmi pri poteku nakupa stavbe na Litijski cesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje