Kritične razmere v ZD Ljubljana: danes sestanek ministrstva in župana Jankovića

Slovenija 14. Nov 202209:19 5 komentarjev
ZD Ljubljana
Žiga Živulović jr./BOBO

V Zdravstvenem domu Ljubljana primanjkuje zdravnikov družinske medicine, del občanov pa je zato ostal brez svojega zdravnika. O tej problematiki in iskanju rešitve za delovanje nujne medicinske pomoči se bodo predstavniki ministrstva danes sestali z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem.

V Zdravstvenem domu Ljubljana močno primanjkuje zdravnikov družinske medicine. Kot smo pisali na N1, razmere v ambulantah družinske medicine tam mnogi opisujejo kot padanje domin. Zdravniki odhajajo zaradi preobremenjenosti, tisti, ki ostajajo, pa so zaradi odhodov kolegov še bolj obremenjeni.

“En zmanjka, drugi delajo. Še en zmanjka, ponovi zgodbo. In tako ponavljal v nedogled,” je v pismu, ki smo ga pridobili, anonimno zapisala zdravnica, ki je zapustila zdravstveni dom.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da se bodo predstavniki ministrstva danes sestali z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem na temo problematike družinske medicine v Ljubljani in iskanju rešitve za delovanje nujne medicinske pomoči. Kot so dodali, bodo z vsebino predlaganih rešitev in zaključki sestanka javnost seznanili naknadno.

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana je od začetka leta 2021 odšlo 33 zdravnikov družinske oziroma splošne medicine, torej zdravnikov, ki skrbijo za zdravstveno varstvo odraslih. V tem času je prišlo 12 specialistov družinske medicine ter več zdravnikov, ki pa ne morejo delati samostojno oziroma ne morejo postati izbrani osebni zdravniki. Zaposlili so namreč 14 sobnih zdravnikov in 17 specializantov, hkrati pa s šestimi zdravniki sodelujejo na podlagi drugih pogodbenih razmerij.

“Vsak odhod, žal, pomeni, da določen del občanov ostane brez družinskega zdravnika, kar je nesprejemljivo in se v nobeni državi ne bi smelo zgoditi,” so za N1 priznali v Zdravstvenem domu Ljubljana, ki ga od aprila lani vodi Antonija Poplas Susič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje