Krompirjeve počitnice 2022: kdaj so in zakaj se tako imenujejo

Slovenija 24. Avg 202211:54 3 komentarji
krompirjeve počitnice 2022
PROFIMEDIA

Krompirjeve počitnice (2022) so prve počitnice po začetku šolskega leta. Začnejo se konec oktobra in končajo na začetku novembra.

Krompirjeve počitnice se v letu 2022 začnejo v ponedeljek, 31. oktobra, in končajo v petek, 4. novembra. Otroci bodo tako doma od sobote, 29. oktobra, do nedelje, 6. novembra, skupaj torej devet dni. V šole se nato vračajo v ponedeljek, 7. novembra. Med počitnicami sta dva praznika, in sicer dan reformacije, ki je 31. oktobra, in dan spomina na mrtve, ki je naslednji dan, torej 1. novembra. Oba praznika sta dela prosta dneva, mnogi starši bodo tako počitnice izkoristili za oddih, saj bodo, če štejemo še oba konca tedna, v devetih prostih dneh porabili le tri dni dopusta.

Krompirjeve počitnice 2022: krompirja ne bomo pobirali

Krompirjeve počitnice oziroma uradno jesenske počitnice so v Sloveniji prvič uvedli v šolskem letu 1993/94. Ljudje so kmalu začeli uporabljati izraz krompirjeve počitnice. Ta izraz izvira iz Nemčije, prve počitnice v šolskem letu namreč Nemci imenujejo Kartoffelferien. Njihov izvor sega daleč v zgodovino, ko so otrokom jeseni dali prost dan, da so lahko doma pomagali pobirati krompir. Ime se je v Nemčiji obdržalo tudi kasneje in večina prebivalcev tako pravi prvim počitnicam v šolskem letu.

V Nemčiji se te počitnice začnejo prej kot v Sloveniji in trajajo dlje, in sicer dva tedna. Šolarji v Nemčiji šolsko leto začnejo prej kot v Sloveniji. Pri nas se jesenske počitnice začnejo kasneje, ko je krompir na njivah že dolgo pobran. Morda tudi zato vse več ljudi v Sloveniji za jesenske počitnice uporablja izraz kostanjeve počitnice.

Sicer pa tudi za krompirjeve počitnice strokovnjaki svetujejo, naj si otroci v tem času spočijejo in ne delajo za šolo, prav počitku so namreč počitnice tudi namenjene. Seveda to ne pomeni, naj se otroci predajajo brezdelju, dobro je, da imajo zadolžitve, na primer pospravljanje stanovanja, da se družijo s prijatelji in družino ter da vzamejo v roke kakšno njim ljubo knjigo.

Krompirjevim počitnicam nato sledijo novoletne počitnice in zimske počitnice 2023. Poglejte, kdaj so tudi ostale šolske počitnice 2023, preberite pa tudi, kdaj so prazniki 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje