Kurilna sezona 2023: kdaj se začne?

Slovenija 12. Okt 202309:16 1 komentar
Kurilna sezona 2023
Kurilna sezona se bo začela v tednu od 16. do 22. oktobra (Foto: PROFIMEDIA)

Bliža se hladnejše vreme, s tem pa tudi začetek kurilne sezone v letu 2023.

Kurilna sezona se običajno v stanovanjskih blokih začne takrat, ko se o tem dogovorijo etažni lastniki, vendar po navadi končno odločitev sprejmejo upravniki večstanovanjskih stavb oziroma blokov. Večinoma se ravnajo po pravilu, da se kurilna sezona začne takrat, ko se zunanja temperatura zraka ob 21. uri tri dni zapored spusti pod 12 stopinj Celzija. Naslednji, četrti dan je torej po navadi prvi dan kurilne sezone.

Glede na napoved agencije za okolje se bo to zgodilo v naslednjem tednu, torej v tednu od 16. do 22. oktobra.

Obeta se namreč sprememba vremena. Konec tedna nad naše kraje prihaja dokaj izrazita hladna fronta. Jutranje temperature bodo okoli 5, najvišje dnevne pa okoli 10 stopinj Celzija.

Za primerjavo, lani se je kurilna sezona začela v začetku oktobra, leta 2021 pa že konec septembra.

Če se ogrevate sami: pomembna je pravilna uporaba kurilnih naprav

Mnoga gospodinjstva imajo sicer sama nadzor nad tem, kdaj bodo začela ogrevati svoja bivališča. Pred novo kurilno sezono pristojni opozarjajo na pravilno uporabo malih kurilnih naprav, in če je mogoče, zamenjavo starejših z novejšimi, bolj energetsko učinkovitimi napravami. S tem namreč v hladnejšem času leta vplivamo na znižanje onesnaženosti zunanjega zraka in posledično na svoje zdravje in zdravje bližnjih.

Pozimi smo v Sloveniji med drugim preobremenjeni z emisijami iz malih kurilnih naprav, ki so eden pomembnejših virov onesnaženja zraka, je pred časom izpostavila direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tanja Bolte. Po njenih besedah smo se v preteklosti že soočali s povečanimi koncentracijami delcev PM10. Več v članku Pristojni pred kurilno sezono opozarjajo na pravilno uporabo naprav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje