Kustec kot ministrica kršila zakon o integriteti. Kakšna kazen jo čaka?

Slovenija 29. Feb 202410:12 4 komentarji
Simona Kustec
Borut Živulović/BOBO

Simona Kustec je kot ministrica za izobraževanje kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije. Naložili so ji 400 evrov globe.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila prekrškovni postopek zoper nekdanjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec. Komisija je postopek vodila zaradi odločanja o izplačilih denarnega nadomestila za neizkoriščen del dopusta v vlogi ministrice. Po ugotovitvah KPK je Kustec kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kustec je prekršek storila s tem, ko se na dopisni seji komisije vlade za administrative zadeve in imenovanja ni izločila iz postopka obravnave in odločanja o zadevi, ki se je nanašala nanjo. Prav tako o tem, da se odloča o njeni vlogi, ni pisno obvestila svojega nadrejenega oziroma predstojnika, torej predsedujočega komisiji.

Zaradi tega so nekdanji ministrici izrekli globo v višini 400 evrov.

Konec lanskega leta je KPK javnost obvestila, da je vladi izdala priporočila glede bolj transparentnega sprejemanja odločitev in da je zaključila tri od devetih prekrškovnih postopkov zoper nekdanje ministre. S pravnomočnostjo prekrškovnega postopka zoper Simono Kustec je tako zaključen četrti postopek. Ostalih pet postopkov še ni pravnomočno zaključenih: v štirih zadevah je bila vložena zahteva za sodno varstvo, o kateri bo odločalo sodišče, medtem ko en postopek na Komisiji še ni zaključen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje