Ministrica: Kmetje imajo do ponedeljka čas, da odgovorijo na naše predloge

Slovenija 15. Mar 202408:43 > 14:57 10 komentarjev

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je na današnjem sestanku s kmetijskimi organizacijami predstavila svoj pogled na njihove zahteve. Predstavniki kmetov so namreč zaradi prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado za torek napovedali protest, a so ga, če bi vlada pokazala konkreten napredek pri njihovih zahtevah, pripravljeni odpovedati ali zamrzniti. Obe strani sta na sestanku zbližali stališča, končna odločitev glede protesta pa bo znana v ponedeljek.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić in predstavniki kmetijskih organizacij so na današnjem srečanju razpravljali o stališčih za kmetijsko stavko, ki so jo kmetje napovedali za naslednji torek. Na pogajanjih so bili poleg ministrice za kmetijstvo prisotni tudi minister za naravne vire Jože Novak in predstavniki ministrstva za finance, saj se nekatere protestne zahteve kmetov nanašajo tudi na področja, ki niso v pristojnosti kmetijskega ministrstva.

Po koncu pogajanj je ministrica Čalušić pojasnila, da so na sedem protestnih zahtev odgovorili in jih medresorsko uskladili. “Kot ministrica sem izredno zadovoljna z našim delom in z vsem, kar smo dali na mizo. Če se bomo do ponedeljka uspeli dogovoriti, bo sledil pisni sporazum za zaključek protestnih zahtev,” je povedala in dodala, da se bodo potem tudi dogovorili, v kakšnem slogu in s kakšnimi koraki bodo nadaljevali delo, saj da nimajo časa, da bi se zaustavljali.

“Da bi morda tudi vožnja s traktorji preusmerila našo pozornost,” je poudarila ministrica in še izpostavila, da je od prevzema funkcije nezadovoljstvo kmetijskih organizacij vzela resno, da razume stiske kmetov in da namerava tudi v prihodnje delati z enakim tempom, pri čemer si želi sodelovanja vseh deležnikov v panogi.

Kmetje: Ali bo do protesta res prišlo, je odvisno od vlade

Predsednik Kmetijsko-gospodarske zbornice (KGZS) Roman Žveglič je po srečanju potrdil, da so prejeli izhodišča na stavkovne zahteve in da bodo ministrstvu svoj odgovor podali v ponedeljek. “Danes na predloge nismo mogli odgovoriti, saj je treba stvari pogledati še s strokovnih plati, tudi preko organov naših združenj in organizacij. Tako kot je ministrica izrazila pričakovanje, bomo do ponedeljka dali odgovor,” je dejal.

Kot je navedel, so kmetijske organizacije na pogajanjih pozdravile zlasti, da bodo možni novi vstopi za kmetijsko-okoljske ukrepe in protokol z ministrstvom za naravne vire glede umeščanja vodnih zadrževalnikov, cest in druge infrastrukture na kmetijska zemljišča. “Malo bolj navzkriž pa smo pri plačilih za pristojbine za gozdne ceste in pri izvzetju izplačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost iz obdavčitve,” je dejal Žveglič.

Glede plačil OMD je pojasnil še, da niso dobili zagotovil za izvzem iz obdavčitve, naj bi pa tudi ministrstvo za finance menilo, da bi to lahko bila okoljska in podnebna plačila, ki bi jih bilo potemtakem možno izvzeti iz dohodnine. “Priprave na protest tečejo naprej, bomo pa potem, ko bodo organizacije predlagano pregledale, videli, ali lahko pride do skupnega dogovora,” je še poudaril Žveglič in dodal, da bo končna odločitev glede protesta znana v ponedeljek.

Organizacije Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Združenje hribovskih in gorskih kmetov Slovenije, Zveza kmetic Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine so ta teden napovedale, da bodo v torek, 19. marca, v Ljubljani pripravile protest. Menijo namreč, da pogajanja z vlado tečejo prepočasi.

Kot je takrat dejal predsednik KGZS Žveglič, je to, ali bo do protesta res prišlo, odvisno od vlade. Kmetje naj bi bili namreč protest, kljub že dorečenim podrobnostim, pripravljeni odpovedati. Za to bi se odločili, če bi današnji sestanek pokazal, da so izpolnjene vse njihove ključne zahteve oziroma če bi nedorečena ostala le kakšna od njih in bi potrebovali le dodaten čas za dogovor.

Ministrica je predstavnike kmetov povabila na sestanek, da bi skupaj pregledali stanje v kmetijstvu in predvidene rešitve v zvezi z njihovimi zahtevami. Ministrstvo je po njenih besedah napoved protesta vzelo resno in si želi doseči kompromis. Čalušić je pred dnevi napovedala, da bodo preučili, koliko gredo lahko kmetom še nasproti, čeprav ocenjujejo, da so za zdaj jasno in transparentno sporočali, kje je zgornja meja.

Ob tem je poudarila, da nekaterih zahtev ni mogoče rešiti na hitro, si pa želi, da bi lahko dosegli dogovor, ki bi pomenil preklic protestov, ne zgolj njihove zamrznitve, saj se drugače “v nedogled vrtimo v začaranem krogu in nikoli ne zaključimo zgodbe”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje