Lahko za pregled pri zdravniku vzamemo bolniško ali moramo “žrtvovati” dopust?

Slovenija 07. Apr 202311:44 5 komentarjev
zdravstvo
Denis Sadiković/N1

Vam je znana situacija, ko bi morali na hitro k zobozdravniku, a imajo v ordinaciji na voljo le dopoldanske termine, ki se prekrivajo z vašim delovnikom? Morda vam bo vaš delodajalec prišel nasproti in vam omogočil daljšo malico, morda pa boste lahko izkoristili kakšno naduro. Sicer pa vam ne preostane drugega kot da za obisk zobozdravnika vzamete dan letnega dopusta. Ali pač? Bi lahko za obisk ambulante dobili tudi bolniško?

Situacij, ko nismo bolni, a vseeno moramo obiskati zdravnika, ni malo. Lahko gre denimo za pregled pri ginekologu, redno kontrolo pri zobozdravniku, mogoče smo dobili termin za gastroskopijo … Nekateri delodajalci zaposlenemu omogočijo, da za obisk zdravnika koristi nadure, če pa zdravniški pregled traja dlje časa ali pa moramo do zdravnika v oddaljenem kraju, za to potrebujemo cel dan. V tem primeru večinoma zaposleni koristijo dan dopusta.

To lahko predstavlja težavo, saj je število dni dopusta omejeno, zaposleni pa lahko po zakonu izberejo le en dan, ko želijo koristiti dopust. Ob tem pa lahko delodajalec to pravico delavcu tudi odvzame, “če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces”. Čeprav je koriščenje prostih dni močno odvisno od dogovora z delodajalcem, pa je na mestu vprašanje, ali je mogoče, da bi namesto dopusta za obisk zdravnika koristili bolniško odsotnost?

“O začasni zadržanosti od dela odloča izbrani osebni zdravnik,” so za N1 pojasnili za Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Izbrani osebni zdravnik je v vsakem konkretnem primeru dolžan presojati, ali obstaja potreba po bolniškem staležu. To je mogoče, ko zaposleni zaradi pregleda ali preiskave ni zmožen dela oziroma če preiskave ali pregleda ne more opraviti brez zadržanosti od dela.

kartoni
Denis Sadiković/N1

Osebni zdravnik odloča tudi o tem, kaj lahko počnemo na bolniškem staležu in ali lahko zapustimo kraj, kjer bivamo. Praviloma mora biti zaposleni med koriščenjem bolniškega staleža na svojem domu, zapusti pa ga lahko ob odhodu na zdravniški pregled ali terapijo. Tako se moramo tudi pri vprašanju, ali lahko gremo med bolniško na sprehod, ravnati po navodilih zdravnika.

Na račun bolniških lani izgubili 17 milijonov delovnih dni

Na račun bolniških odsotnosti smo lani izgubili več kot 17 milijonov delovnih dni, kar je okoli 20 odstotkov več kot leto prej. Za nadomestila za bolniško odsotnosti, daljšo od 20 delovnih dni, je ZZZS namenil skoraj 700 milijonov evrov. Lani je bilo največ bolniških odsotnosti na račun infekcijskih obolenj, sledijo mišično-skeletna obolenja in poškodbe. Lani se je prvič zgodilo, da je število izgubljenih delovnih dni zaradi težav v duševnem zdravju prehitelo bolniške odsotnosti zaradi onkoloških obolenj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje