Legendarna računalniška igra, ki smo jo igrali pred 20 leti, znova postala hit

Slovenija 20. Jan 202309:35 1 komentar

Ob vstopu v novo tisočletje si je marsikdo ure krajšal z igranjem preproste računalniške igrice Deluxe Ski Jump. Simulacijo smučarskih skokov je mogoče igrati še danes, saj je avtor igre razvil mobilno aplikacijo. V zadnjih dneh je igra na vrhu med aplikacijami na Applovih napravah.

Pred več kot 20 leti, leta 2001, je Slovenijo in še nekaj drugih držav zajela manija Deluxe Ski Jump 2.

Igro so igrali mnogi – v šolah, pisarnah, doma, praktično povsod, kjer je bil računalnik.

Simulator smučarskih skokov je bil tako preprosta igra, da ste jo lahko shranili na danes že pozabljen medij – disketo. Zasedla je namreč nekaj manj kot pol megabajta in delala na vsakem računalniku. Ob vseh skakalnicah ste lahko skočili tudi v Planici v dolini pod Poncami. Na forumih so tekle debate o rekordih in nasvetih, kako poleteti čim dlje.

Igra je bila enostavna, grafika skromna, a zelo nalezljiva, zlasti zaradi do potankosti izdelanih podrobnosti pri izvedbi skoka, ob igranju pa so se ure hitro vrtele. Pred dvema desetletjema jo je zasnoval Finec Jussi Koskela. Priljubljenost igre je pripeljala do nastanka tretjega in nato tudi četrtega dela, vendar je druga izvedba igre ostala najpopularnejša. Igra je postala kultna – nežne gibe miške so izvajali doma, v šolah, na univerzah. Občutek vetra, pristajanje s telemarkom, borba za vsak meter – preprosta igra je zasvojila številne.

Za igro ste potrebovali le miško in nato ure vaj in ponavljanj, da ste s premikanjem miške ujeli najbolj aerodinamičen položaj. Poleg tega ste morali imeti srečo še z vetrom in vašega skakalca je poneslo daleč proti “podnu” skakalnice.

Kreatorji igre so pred leti razvili mobilno različico klasike za pametne mobilne telefone. V Sloveniji je igra v zadnjih dneh skočila med najbolj priljubljene. Na Applovih napravah je trenutno v App Storu prva izbira med brezplačnimi igricami, na voljo je tudi za Android.

Deluxe Ski Jump
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje