Lekarniška zbornica: Paketov za samotestiranje je dovolj

Koronavirus 04. Sep 202116:00 > 06. Sep 2021 10:27 0 komentarjev
test za samotestiranje
Denis Sadiković, N1

Učencem in dijakom so od tega tedna na voljo brezplačni paketi za samotestiranje. A številni opozarjajo, da testov v nekaterih lekarnah po državi zmanjkuje. V Lekarniški zbornici Slovenije pojasnjujejo, da se je stanje po začetnem navalu stabiliziralo in da imajo lekarne dovolj zalog. "Še vedno pa se lahko zgodi, da kakšen dan testov ponekod zmanjka, ker je težko predvideti povpraševanje," pojasnjujejo.

Za 193.116 učencev in 76.000 dijakov se je v sredo začelo novo šolsko leto, ki ga že tretje leto zapored zaznamuje epidemija covida-19. Ob prostovoljnem testiranju šolanje poteka po modelu B. Učenci od sedmega do devetega razreda osnovne šole in dijaki lahko tako od začetka tedna v lekarnah prevzamejo brezplačne pakete za samotestiranje. Ob tem morajo predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja ali potrdilo o vpisu v šolo.

Že prvi dan so pri prevzemih testov nastali zapleti, a so te po zagotovilih ministrstva za zdravje isti dan odpravili. Vendar se na družbenih omrežjih že več dni zapored pojavljajo opozorila in pritožbe nad tem, da testov za samotestiranje v lekarnah še naprej zmanjkuje.

Lekarne se trudijo za dnevne dobave testov

Čeprav ne razpolagajo s podatki za vse lekarne, na Lekarniški zbornici Slovenije pojasnjujejo, da se je stanje stabiliziralo in da imajo lekarne teste na zalogi. “Še vedno pa se lahko zgodi, da kakšen dan testov ponekod zmanjka, ker je težko predvidevati povpraševanje,” dodajajo. Kot pravijo, dobavitelji teste za samotestiranje v lekarne dostavljajo dnevno, v skladu s svojimi zalogami. “Po zadnjih neuradnih podatkih je v večini lekarn testov dovolj,” so v petek za N1 sporočili z zbornice.

Lekarna
BOBO

Dejstvo pa sicer ostaja, da je očitno povpraševanje po testih veliko. “Lekarne se trudijo za dnevne dobave. Ko je bilo pomanjkanje, so se lekarne medsebojno obveščale, starše oziroma otroke pa so napotili v lekarno, kjer so teste še imeli, ali pa so se dogovorili, da teste prevzamejo naslednji dan,” pravijo na Lekarniški zbornici.

Zakaj testov učenci in dijaki ne dobijo v šolah?

Ob tem se pojavlja vprašanje, ali ne bi bilo bolj smiselno paketov za samotestiranje učencem in dijakom razdeljevati po šolah, saj imajo te boljši pregled nad skupinami otrok, ki se morajo samotestirati. Na zbornici poudarjajo, da niso imeli vpliva na odločitev, kako bodo učenci in dijaki prejeli teste.

samotestiranje učencev
Thilo Schmuelgen/REUTERS

“So razlogi, ki govorijo v prid temu, da bi otroci teste dobili v šoli (nabava, logistika, motiviranje), in so razlogi, da jih prevzamejo v lekarnah (nadzor nad shranjevanjem, navodila o izvedbi). Z izdajanjem testov otrokom in dijakom pa so se slovenske lekarne vključile v aktivnosti za obvladovanje okužb, za varen vstop otrok v šolo in prizadevanja, da se pouk odvija v šolah,” menijo v zbornici.

Da tudi v prihodnje ne bi zmanjkalo testov, zbornica rešitev vidi v pravočasnosti informacij, aktivni vključenosti vseh deležnikov in v dobrem sodelovanju. “Vsaka novost pa vedno prinese kaj nepredvidenega. Pri testih je bilo težko predvideti povpraševanje, zadrege so se pojavile na strani dobaviteljev, tako z zalogami kot z logistiko, pa tudi navodila oziroma informacije bi lekarne potrebovale prej,” so še poudarili na Zdravniški zbornici Slovenije.

Kako pravilno odvreči paket za samotestiranje

Odpadke pri izvajanju prostovoljnega samotestiranja ter odpadke od čiščenja prostorov (denimo krpe za enkratno uporabo) je treba odložiti v plastično vrečko za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebina vreče naj se ne tlači, odpadkov pa naj se po odlaganju v vrečo ne dotika več, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Vrečko je treba namestiti v drugo plastično vrečko za smeti in jo tesno zavezati ter označiti.

Vrečko naj se hrani ločeno od ostalih odpadkov, kjer ni dostopna otrokom. Preden se jo odloži v zabojnik za mešane komunalne odpadke (ostale odpadke), naj se jo ločeno hrani najmanj 72 ur. Napolnjena in označena vreča z odpadki od samotestiranja naj se ne odpira.

Video z navodili za samotestiranje so pripravili pri NIJZ:

Če je hitri test pozitiven, mora učenec, dijak oziroma njegovi starši o tem obvestiti osebnega zdravnika. Ta ga bo napotil na testiranje s testom PCR. Če bo tudi rezultat tega testa pozitiven, je treba obvestiti ravnatelja, v nasprotnem primeru se učenec ali dijak spet lahko udeleži pouka in obšolskih dejavnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!