Leljak po ugotovitvi občinske volilne komisije ni kršil volilne zakonodaje

Slovenija 19. Nov 202222:05 6 komentarjev
Roman Leljak
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Občinska volilna komisija v Radencih je zavrnila ugovor Gibanja Svoboda, da naj bi župan in županski kandidat Roman Leljak kršil volilno zakonodajo, ker naj bi na predčasnih volitvah vzel nežigosano glasovnico, jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal. Komisija je ugotovila, da očitane nepravilnosti niso vplivale na volilni izid.

Na predčasnem glasovanju za lokalne volitve v Občini Radenci je v sredo po navedbah Gibanja Svoboda, ki se sklicuje tudi na uradni zaznamek, prišlo do hude kršitve volilne zakonodaje. Župan in kandidat za vnovično izvolitev Roman Leljak naj bi vzel eno nežigosano glasovnico (oziroma glasovnico z le enim žigom in ne z dvema, kakršne so na predčasnem glasovanju), jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal. Leljak je dogodek zanikal. Tudi pritožnik je v pritožbi navedel, da je sporno glasovnico kandidat Leljak raztrgal, je za STA pojasnil predsednik občinske volilne komisije v Radencih Zlatko Herceg.

Občinska volilna komisija v Radencih je danes zavrnila ugovor Gibanja Svoboda in ugotovila, da očitane nepravilnosti niso vplivale na volilni izid.

Volilni odbor je po ugotovitvah volilne komisije prevzel 150 glasovnic za župana, predčasnih volitev se je udeležilo 135 volivcev, 15 neuporabljenih glasovnic pa je odbor vrnil komisiji, zato sporna glasovnica ni mogla vplivati na volilni izid. Komisija je preverila tudi zapisnik volilnega odbora, v katerem naj bi bile po navedbah pritožnika nekatere kršitve. Te po ugotovitvah komisije niso bile v ničemer konkretizirane, nepravilnosti pa ni ugotovila. Na odločitev se je mogoče pritožiti na občinski svet do njegove prve seje.

Leljak je očitke v četrtek zanikal in dejal, da gre za njegovo diskvalifikacijo kot protikandidata kandidatu Gibanju Svoboda. Glede na uradni zaznamek volilne komisije je Leljak v sredo okoli 13. ure prišel v pisarno tajnice volilne komisije Sabine Gutalj. Pri Gibanju Svoboda so v četrtek zapisali, da je “nepooblaščeno in nezakonito iz kupa glasovnic vzel eno nežigosano glasovnico za župane, odšel v sosednjo pisarno ter na njej obkrožil svoje ime. To nežigosano glasovnico je fotografiral in fotografijo pozneje objavil na družabnem omrežju. Glasovnico je pozneje raztrgal.” Po mnenju Gibanja Svoboda je šlo za hudo kršitev volilne zakonodaje, ker da je nepooblaščena oseba dobila nezakonit dostop do volilnega materiala in lahko pod vprašaj postavi zakonitost županskih volitev v občini.

V Radencih burno dogajanje pred volitvami

Volilna komisija je obravnavala tudi poziv predstavnice Liste Romana Leljaka Mije Rožman za izločitev volilnega zaupnika Jožefa Šmelca, ki ga je predlagala stranka SD. Šmelcu so očitali, da je v sredo oviral predčasno glasovanje. Komisija je poziv zavrgla, saj komisija v tej fazi volitev nima pristojnosti, da bi lahko izločila volilnega zaupnika.

Radenski župan in kandidat za vnovično izvolitev Roman Leljak je sicer nedavno znašel pod drobnogledom policije zaradi morebitnega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. Leljak je namreč brez povoda klical na številko 112, rekoč, da gori objekt v radenskem parku, požara pa dejansko ni bilo. Na klic na pomoč so se odzvala vsa prostovoljna gasilska društva v občini, nekateri so zaradi domnevnega požara odšli iz služb, en gasilec pa je zaradi tega, ker je hitel na “požarišče”, prejel globo zaradi prehitre vožnje. Leljak medtem težav v tem, da je po nepotrebnem sprožil gasilsko vajo, ne vidi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje