Leljak poklical 112 in štopal, kako hitri so gasilci. Ti poteze ne razumejo

Slovenija 17. Nov 202220:42 11 komentarjev
Roman Leljak
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Radenski župan in kandidat za vnovično izvolitev Roman Leljak je pod drobnogledom policije zaradi morebitnega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost. Leljak je namreč pred dnevi brez povoda klical na številko 112, rekoč, da gori objekt v radenskem parku, požara pa dejansko ni bilo. Na klic na pomoč so se odzvala vsa prostovoljna gasilska društva v občini, nekateri so zaradi domnevnega požara odšli iz služb, en gasilec pa je zaradi tega, ker je hitel na "požarišče", prejel globo zaradi prehitre vožnje. Leljak medtem težav v tem, da je po nepotrebnem sprožil gasilsko vajo, ne vidi in pravi, da kot župan verjetno ima "kakšna pooblastila, ali smo zgolj lutke predpisov in zakonov?"

Po aferi kantice, zapletov okrog preimenovanja Titove ceste je radenski župan Roman Leljak zdaj pod drobnogledom policije. Pred dnevi je namreč klical na številko 112 in sporočil, da gori objekt v radenskem parku. A regijskega centra za obveščanje ob tem ni obvestil, da požara v resnici ni in da želi le preveriti usposobljenost gasilcev v občini. Kar pa naj bi bilo v nasprotju z zakonodajo, je prvi poročal pomurski Vestnik.si.

Na Policijski upravi (PU) Murska Sobota so za N1 potrdili, da potekajo notranji varnostni postopki in da preverjajo morebiten sum storitve kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, Leljak pa nam je potrdil, da so ga policisti že obiskali in pregledali dokumentacijo. Župan obenem meni, da ne gre za kaznivo dejanje, če že, pa da gre za kršitev predpisa.

309. člen kazenskega zakonika pravi, da kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.

Da je sprožil gasilsko vajo, je pred dnevi Leljak sporočil kar sam prek družbenega omrežja. “Danes sem ob 8.28 s klicem na 112 sprožil vajo za vsa gasilska društva v občini. O vaji je bil obveščen samo komandir policije. Prvo društvo je bilo na kraju ‘požara’ v 16 minutah, vsi ostali v času do 30 minut. Pisno analizo vaje bodo izvedli gasilci sami in z njo seznanili župana. Čestitam gasilcem. Fantje so res v pripravljenosti in poznajo svoje humano delo. Občanom se opravičujemo za vznemirjanje,” je zapisal v objavi 8. novembra.

Na alarm regijskega centra za obveščanje zaradi morebitnega požara se je odzvalo približno 30 gasilcev, nekateri so zaradi intervencije odhiteli iz služb, en gasilec pa je celo prejel globo 250 evrov, ker je z osebnim vozilom med vožnjo v Radence prekoračil dovoljeno hitrost v naselju. “Ujel me je stacionarni radar. Hitel sem, ker sem mislil, da gre za požar. Vsekakor ni prijetno, saj je velika razlika, če na pozivniku vidiš napis požar ali vaja. Gasilci vidimo samo to, da lahko nekomu pomagamo, ko je v godlji,” je pojasnil gasilec Branko Trstenjak.

Da so vsi hiteli na požarišče, kot da gre za pravi požar, pravi tudi poveljnik radenske gasilske zveze Boris Ivanič. “Ne vem, zakaj bi človek to naredil. Ne zdi se mi niti logično niti normalno,” je Ivanič odgovoril na vprašanje, ali pozna razlog, zakaj je župan sprožil nenapovedano vajo. Srž problema je torej v tem, da župan o vaji predhodno ni obvestil regijskega centra, ki gasilce obvešča, kdo potrebuje pomoč. “Šlo je dejansko za prijavo požara, ne pa za izvedbo vaje. Ko se ta izvaja oziroma skliče, se mora pripraviti elaborat za vajo, razporedi se delo za vse sodelujoče,” je opisal Ivanič in dodal, da se dokumentacija potem posreduje regijskemu centru. Po njegovih besedah župan sicer od gasilske zveze lahko zahteva nenapovedano vajo, a mora tudi takrat v SMS obvestilu gasilcem pisati, da gre za vajo.

Na vprašanje, ali se je kaj podobnega v Pomurju že zgodilo, Ivanič odgovarja, da podobnega dogodka ne pomnijo niti njegovi gasilski kolegi z drugih koncev Slovenije.

Leljak: Ne vidim težav

Na drugi strani Roman Leljak ne vidi težav in meni, da ima kot župan “verjetno kakšna pooblastila, ali smo zgolj lutke predpisov in zakonov”. Trdi, da ni šel mimo zakonodaje ter da je poteza v skladu z zakonom o gasilstvu, ki županu “daje pooblastila, da vajo izvede, in to se je tudi zgodilo. Ne vidim težav, res ne vidim težav,” je Leljak povedal za N1 in dodal, da tudi ljudje niso predhodno obveščeni o izbruhu požara. “Vajo smo izvedli na način, da vidimo, kako so gasilci pripravljeni in hitro odzivni. Šest od sedmih društev je vajo opravilo, za kar jim čestitam,” je povedal. Po njegovem mnenju bi tovrstne nenapovedane vaje morali izvajati na vsaki dve leti.

Leljak obenem zagotavlja, da bodo gasilcem povrnjeni stroški, ki so nastali med interveniranjem. “Po koncu vaje sem povedal, da ima vsako društvo pravico do povrnitve stroškov v višini tisoč evrov,” je še dejal.

Poleg tega se je Leljak nedavno znašel še v incidentu z glasovnicami. Na predčasnem glasovanju je v sredo po navedbah Gibanja Svoboda, ki se sklicuje tudi na uradni zaznamek, prišlo do hude kršitve volilne zakonodaje s tem, ko naj bi Leljak vzel eno nežigosano glasovnico, jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal. Leljak dogodek v celoti zanika, odločitev občinske volilne komisije v Radencih pa bo znana v soboto. Več o tem lahko preberete na tej povezavi. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje