Leto dni pred iztekom mandata odstopil direktor slovenjgraške bolnišnice

Slovenija 13. Feb 202411:12 > 17:46 1 komentar
Janez Lavre
Janez Lavre (Foto: Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre je eno leto pred iztekom mandata svetu zavoda poslal odstop z mesta direktorja bolnišnice oz. odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu direktorja bolnišnice. Razlogov ni navedel, je za STA povedal predsednik sveta bolnišnice Primož Stošicki.

Splošna bolnišnica (SB) Slovenj Gradec, ki je lani med drugim končala 3,9 milijona evrov vredno naložbo v novo gama kamero in pripadajoče prostore, se že nekaj časa sooča z negativnim poslovanjem. Primanjkljaj je lani v prvih devetih mesecih znašal več kot štiri milijone evrov.

Negativno poslovanje je bilo lani na dnevnem redu večine sej sveta zavoda, predvsem so na to opozarjali člani sveta zavoda iz vrst ustanovitelja. Svet zavoda je imel aprila lani pred seboj tudi že predlog za razrešitev direktorja Janeza Lavreta, a o tem nato ni odločal, saj je bila seja takrat prekinjena, kasneje pa tega predloga ni bilo na kateri od sej.

Svet SB Slovenj Gradec se bo na redni seji vnovič sestal ta četrtek popoldne. Takrat bi lahko bilo kaj več znanega glede omenjenega odstopa direktorja. Svet zavoda je sicer po zakonu pristojen za imenovanje in razrešitev direktorja zdravstvenega zavoda s soglasjem ustanovitelja.

Investicija v slovenjgraško bolnišnico
Investicija v slovenjgraško bolnišnico (Foto: Aleš Uršej/KNMedia / BOBO)

To ni prvič, da je Lavre, sicer zdravnik, odstopil z mesta direktorja koroške bolnišnice. V začetku aprila 2020 je odstopil po tistem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi spornih tvitov, za katere se je kasneje opravičil. Po podaji pisne odstopne izjave ga je svet bolnišnice takrat posledično s funkcije razrešil nekaj dni pozneje, vlada pa se je nato z odstopno izjavo seznanila in podala soglasje k njegovi razrešitvi.

Lavre je nato vodenje bolnišnice ponovno prevzel v začetku leta 2021, tokratni mandat pa bi mu tako potekel v začetku leta 2025. Lavre je slovenjgraško bolnišnico vodil večino časa od leta 2007, vmes je bil v letih 2016 in 2017 eno leto v. d. direktorja UKC Maribor.

“Sistem zelo blizu kolapsa”

Stavkajoči zdravniki v SB Slovenj Gradec sicer trenutno zdravniško stavko jemljejo resno in so pripravljeni iti do konca, je po današnjem stavkovnem zboru v bolnišnici povedal predsednik Fidesa Damjan Polh.  V slovenjgraški bolnišnici stavkajo vsi zdravniki, tako člani kot nečlani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Delo že vse od začetka stavke poteka po stavkovnih pravilih, s 1. marcem, ko bo začel veljati preklic soglasij za nadurno delo, pa bo po pričakovanjih delo precej okrnjeno.

Za marsikateri oddelek v bolnišnici je “vprašanje, če bo zdržal 14 dni, dokler se ne bo stvar zreducirala na zagotavljanje nujne pomoči”, je sindikalni zaupnik v bolnišnici Vasja Kašnik dejal v izjavi za medije po stavkovnem zboru. Opozoril je, da preklic soglasij niti ni stvar stavke, ampak da je to stvar vsakega posameznika, pri čemer da je pobuda za ta ukrep po njegovih besedah prišla s periferije v centralo.

Po zadnjih podatkih, ki jih ima Kašnik, je soglasja za nadurno delo preklicalo 77 zdravnikov, kar je približno polovica vseh zdravnikov v bolnišnici. “Tukaj zadeve jemljejo resno in so pripravljeni iti do konca,” pa je po stavkovnem zboru dejal Polh. “Žal so pogajanja čista farsa oz. predstava za občinstvo in za medije. Ni nobenih zavez, nobenih konkretnih rešitev, tako da se stavka nadaljuje,” je dodal.

Damjan Polh
Damjan Polh (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Meni, da poti nazaj ni. “Tako, kot je bilo prej, ne bo nikoli več. Tu so potrebne korenite spremembe. Že veliko časa ne govorimo samo o plačah, govorimo o delovnih pogojih in delovni pogoji so v zdravstvu slabi. Pa ne samo pri zdravnikih, tudi pri medicinskih sestrah, tu bi izpostavil srednje medicinske sestre, in ostalih zdravstvenih delavcih in sodelavcih,” je dejal Polh. Ocenil je, da je ta stavka razgalila “vso bedo javnega zdravstva v Sloveniji”.

Na stavkovni zbor je Fides vabil tudi nekatere koroške župane, zbora pa se je v imenu regije udeležil trenutno predsednik Sveta koroške regije in mislinjski župan Bojan Borovnik. Kot je dejal v izjavi za medije po zboru, je po današnjih pripovedovanjih zdravnikov ugotovil, da je “sistem zelo blizu kolapsa”. Ob tem je izpostavil prometno odrezanost Koroške in dodal, da če se ustavi še zdravstvo, še posebej primarno, bo nastala velika težava. Zdravnike je zaprosil, naj poskrbijo za bolnike, ki potrebujejo nujno pomoč.

Ob današnji informaciji, da je z mesta direktorja odstopil Lavre, pa je dodatno izrazil upanje, da se zadeva čim prej reši in da zdravstveni sistem začne čim prej normalno teči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje