Z večmilijonsko naložbo bodo v slovenjgraški bolnišnici krajšali čakalne dobe

Slovenija 23. Maj 202315:02 0 komentarjev
Investicija v slovenjgraško bolnišnico
Aleš Uršej/KNMedia / BOBO

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je dobila prenovljeno in dograjeno enoto za nuklearno medicino z novim aparatom, ki omogoča opravljanje preiskav srca in pljuč ter odkrivanje predrakavih sprememb po telesu. Po besedah direktorja Janeza Lavreta gre za eno največjih pridobitev za bolnike na Koroškem v zadnjih petih letih. Naložba je vredna 3,9 milijona evrov, bolnišnica jo financira sama.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so v torek slovesno predstavili prenovljeno in dograjeno enoto za nuklearno medicino in v njej nov, sodoben SPECT CT aparat oz. gama kamero. Naložba je vredna 3,9 milijona evrov, bolnišnica jo financira sama, ni pa dobila še dovoljenja ministrstva, ki je podlaga za zaračunavanje storitev zavarovalnici.

“To je ena izmed največjih pridobitev za našo bolnišnico in paciente na Koroškem v zadnjih petih letih,” je ob današnji slovesnosti dejal direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre.

Izrazil je zadovoljstvo, da so uspeli naložbo izpeljati in da so po pridobitvi uporabnega dovoljenja že lahko začeli izvajati preiskave z novim aparatom. Ta omogoča preiskave s področja nuklearne medicine, med drugim odkrivanje predrakavih sprememb po telesu, preiskave srca in pljuč ter še vrsto drugih preiskav.

Investicija v slovenjgraško bolnišnico
Aleš Uršej/KNMedia / BOBO

Z novim aparatom, ki je nadomestil več kot 30 let staro gama kamero, trenutno že opravljajo osem preiskav dnevno, želijo si jih opravljati še več, cilj pa je letno izvesti do okoli 5.000 preiskav, je dejal Lavre. Doslej se je moralo po njegovih besedah približno 1.500 bolnikov s Koroške voziti na te preiskave v druge večje kraje, naložba pa bo po njegovih besedah prispevala k skrajševanju čakalnih dob.

Naložbo, za katero ministrstvo za zdravje doslej ni namenilo finančnih sredstev, bolnišnica financira sama. Načrtuje, da jo bo odplačala v 60 obrokih, prvi zapade 5. junija letos.

Kot je v preteklosti že večkrat pojasnil direktor Lavre, bo bolnišnica naložbo plačevala skozi opravljeno delo. Je pa danes povedal, da ministrstvo za zdravje doslej še ni dovolilo, da izvajajo te preiskave, kar je pogoj, da jih lahko nato zaračunavajo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Na to dovoljenje še čakajo, ko ga bodo pridobili, bodo opravili še več preiskav, je napovedal.

Se je pa vnovič zahvalil družini Fratar iz Dravograda, ki je v okviru svoje dobrodelne akcije Katra – drugi krog od 275.000 evrov zbranih sredstev slovenjgraški bolnišnici prav za to naložbo namenila 137.500 evrov.

Naložba je skupno vredna 3,9 milijona evrov z DDV, od tega je okoli dva milijona evrov stal nov aparat, ostalo predstavljajo gradbena dela. Poudaril je, da je “z modrim načrtovanjem in transparentnim javnim naročanje še kako potrebno”, da kupujejo aparature sami in na sadovih svojega dela strokovno opremljajo bolnišnico ter tako skrbijo za ustrezno zdravstveno varstvo bolnikov s Koroške širše Savinjsko-šaleške regije.

Investicija v slovenjgraško bolnišnico
Aleš Uršej/KNMedia / BOBO

Da s tokratno naložbo v bolnišnici kažejo veliko željo po strokovnem napredku, pa je na slovesnosti dejala strokovna direktorica bolnišnice Natalija Krajnc. Podobno meni vodja enote za nuklearno medicino Irina Knežević. Dodala je, da so na današnji dogodek dolgo čakali in da je pomembna pridobitev za regijo in širše.

Kadrov za opravljanje vseh predvidenih preiskav imajo oz. jih bodo imeli dovolj, zagotavljajo v bolnišnici, kjer za zdaj poleg specialistke za nuklearno medicino v enoti dela tudi upokojeni zdravnik, v prihodnjih mesecih pa se bosta postopoma predvidoma priključila še dva zdravnika, ki trenutno opravljata specializacijo.

V slovenjgraški bolnišnici je nedavno svet zavoda potrdil spremembe statuta bolnišnice, po katerih bo imel svet zavoda po novem dva člana manj, in sicer skupno sedem članov. Od tega bodo štirje predstavniki ustanovitelja, to je države. V kratkem je tako pričakovati poimensko spremenjeno sestavo sveta zavoda.

Sicer pa je predsednik dosedanje sestave sveta zavoda Primož Stošicki na seji 20. aprila želel dnevni red seje razširiti s predlogom za začetek postopka razrešitve direktorja Lavreta, a do tega takrat ni prišlo, nove seje v zvezi s tem pa doslej ni bilo. Nazadnje je svet zavoda zasedal korespondenčno, ko je potrjeval nov statut bolnišnice.

Investicija v slovenjgraško bolnišnico
Aleš Uršej/KNMedia / BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!