Letos bodo šolarji ocenjeni manjkrat

Slovenija 05. Jan 202212:56 > 14:19
PROFIMEDIA

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je napovedala, da bodo letos lahko šolarji in dijaki dobili manj ocen kot v preteklih letih. Tako usmeritev naj bi še ta teden z ministrstva poslali ravnateljem. Ob izjemni rasti števila okuženih je dejala, da bo vztrajala, da se proces vzgoje in izobraževanja izvaja v prostorih vrtcih in šol na varen način in da torej ne nameravajo odrediti šolanja na daljavo za vse. "Naredili bomo vse, da to ne bo postala sistemska odločitev."

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je povedala, da so predstavniki ministrstva razpravljali s strokovnjaki Zavoda za šolstvo in Sveta za splošno izobraževanje ter ocenili, da bi bilo lahko v letošnjem s koronavirusom zaznamovanem šolskem letu potrebnih manj ocen. “Glede ocenjevanja je bila dana strokovna ocena, da ostaneta dve ocenjevalni obdobji, vendar se lahko število ocen zmanjša. Takšno strokovno oceno sem prejela na mizo in jo naše službe pravno pripravljajo. Pričakujem, da jo bom podpisala v tem tednu,” je povedala in dodala, da bodo takoj nato o tem z okrožnicami obveščeni ravnatelji, ki bodo dobili tudi vse potrebne usmeritve in pojasnila.

En odstotek šolarjev doma

Približno en odstotek šolarjev ne hodi v šolo, saj njihovi starši ne dovolijo, da bi se samotestirali ali nosili maske. Na vprašanje, kako bodo ti otroci ocenjeni, je Kustec odgovorila, da “so navodila za te primere že ves čas enaka in jasna. Če je prišlo do prostovoljne odločitve staršev za drugačno usmeritev od takšne, kakršna je usmeritev resornega ministrstva, morajo slediti strokovnim ocenam in usmeritvam. Do sedaj je strokovna ocena takšna, da ker fizično ne prihajajo v prostore izobraževanja, tudi njihovega znanja ni možno in se ga tudi ne preverja /v šolah/.”

“Vztrajamo pri šolanju v šolah”

Ob hitri rasti števila okuženih, ki bo v naslednjih dneh in tednih privedla do množičnega obolevanja in karanten tudi med zaposlenimi v vrtcih in šolah, je Kustec dejala, da bodo na ministrstvu “vztrajali pri stališču, da je treba proces vzgoje in izobraževanja izvajati v prostorih vrtcih in šol na varen način”, da torej ne nameravajo odrediti šolanja na daljavo za vse. “Naredili bomo vse, da to ne bo postala sistemska odločitev.”

Ministrica je ob tem povedala, da se zavedajo, da bodo imele določene šole velike težave zaradi obolelosti in karanten zaposlenih. “V takih primerih bomo individualno s temi šolami v kontaktu in bomo iskali načine in usmeritve, kako naj ravnatelji organizirajo delo, če tega ne bodo zmogli narediti že sami.”

Od pojava omikrona morajo v karanteno vsi, ki so bili v tveganem stiku, razen cepljenih s poživitvenim odmerkom. Ker tega mlajši od 18 let ne smejo dobiti, pomeni, da gre ob okužbi enega šolarja v karanteno cel razred, vključno z učiteljem. Ob projekcijah, ki kažejo, da bomo v naslednjih tednih potrdili po 6.000 in več okužb dnevno, je vprašanje, koliko razredov bo lahko ostalo pri pouku v prostorih šol.