Levica bi zakonsko izenačila študentsko in upokojensko urno postavko

Slovenija 18. Feb 202214:37 0 komentarjev
študentsko delo
Bor Slana/BOBO

Levica predlaga zakonsko izenačitev urne postavke delavcev upokojencev in delavcev študentov. "Gre za dvig z obstoječih štirih evrov neto na 5,21 evra neto," je pojasnil poslanec Levice Miha Kordiš.

Levica želi s predlogom novele zakona o urejanju trga dela izenačiti urno postavko delavcev upokojencev in delavcev študentov. “Konkretno gre za dvig z obstoječih štirih evrov neto na 5,21 evra neto,” je v izjavi za novinarje v državnem zboru danes pojasnil poslanec Levice Miha Kordiš.

Pobuda Levice je po Kordiševih besedah pomembna tudi v luči četrtkovega dogajanja na seji odbora državnega zbora za delo, ko si je koalicija izglasovala povečanje “fonda ur”, ki ga lahko delodajalci izkoristijo iz naslova dela upokojencev. “Na ta način izvajajo socialni dumping v razmerah, ko je delovne sile po pričevanju delodajalcev premalo. Namesto da bi dvignili plače, izboljšali delovne pogoje in pretopili del svojih zelo visokih dobičkov v boljši standard delavskega razreda, delodajalska stran raje pritiska in lobira za to, da se trg dela dodatno prekarizira in dodatno obremeni upokojence,” je bil kritičen.

Ker so se v četrtkovi razpravi na odboru DZ za delo po Kordiševih besedah v vrstah koalicije, vladnih predstavnikov in celo nekaterih delodajalcev pojavila stališča, da bi bilo urno postavko pravilno zvišati, so jih v Levici prijeli za besedo.

Odbor je v četrtek z devetimi glasovi za in dvema proti podprl predlog zakona o interventnih ukrepih za podporo trgu dela, s katerim bi pomanjkanje delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten rešili z večjim obsegom občasnega in začasnega dela upokojencev. Ukrep bi veljal do konca leta. Upokojenci bodo tako lahko po predlogu v koledarskem mesecu opravili največ 90 ur začasnega ali občasnega dela oz. tudi največ 120 ur v koledarskem mesecu, vendar največ trikrat v koledarskem letu. Ob tem seštevek ur opravljenega začasnega ali občasnega dela v koledarskem letu ne bo smel preseči 1080 ur, je v četrtek dejala državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič.

Levica je že v četrtek odboru predlagala sklep, da bi bilo upokojensko delo ovrednoteno tako kot študentsko delo, pri katerem minimalna urna postavka zdaj znaša 6,17 evra bruto. Vendar pa odbor ni sprejel predlaganega sklepa. Ribičeva se je strinjala, da urna postavka za delo upokojencev ne sme biti nižja od urne postavke za študentsko delo, vendar pa je treba to urediti sistemsko in ne v interventnem zakonu, je pojasnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!