Levica predlagala referendum o nakupu 412 milijonov evrov vrednih oklepnikov

N1 video 16. Dec 202115:35 > 18:48 2 komentarja
Matej Tašner Vatovec
N1

Levica je danes vložila predlog za posvetovalni referendum o nakupu oklepnikov 8x8 boxer, o čemer naj bi sicer danes v predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) odločal državni zbor. V stranki predlagajo, da se referendum izvede skupaj s parlamentarnimi volitvami.

Levica je danes, ko ima državni zbor na dnevnem redu tudi glasovanje o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) za nakup oklepnikov 8×8 boxer, vložila predlog za posvetovalni referendum o nakupu teh oklepnikov.

Na podlagi omenjenega sporazuma je predvideno, da naj bi Slovenija kupila 45 oklepnikov boxer. Končna cena zanje še ni znana, ker Slovenija še ni prejela ponudbe, trenutna ocena pa je, da naj bi zanje odšteli 412 milijonov evrov.

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je ob napovedi stranke o vložitvi predloga za razpis posvetovalnega referenduma dejal, da je stališče stranke, da bi morali o tovrstnem poslu v trenutku, ko se izteka mandat sedanjega sklica DZ in ko sedanja vlada po oceni stranke nima nobene legitimnosti, “svoje povedati ljudje”, odločanje o ratifikaciji omenjenega sporazuma pa čim bolj premakniti v prihodnost.

Dejstvo je, da bi morali “o tako o pomembnih in velikih odločitvah, ko je skoraj pol milijarde evrov za nekaj oklepnikov odločati ljudje na referendumu, predvsem pa na volitvah in izglasovati koalicijo, ki bo znala reči ne takšnim nesmotrnim nakupom orožja”, je dejal vodja poslanske skupine Levica.

Nakup od nemškega podjetja Artec

Ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in organizacijo OCCAR za nakup oklepnikov 8×8 boxer so poslanci v parlamentarnem odboru za zunanjo politiko po sicer polemični razpravi potrdili 8. decembra. Sporazum je osnova za sklenitev pogodbe o nakupu vozil z glavnim proizvajalcem oklepnikov, nemškim podjetjem Artec.

Na Morsu zatrjujejo, da je nabava bojnih vozil ključnega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti slovenske vojske, srednje bataljonske skupine, ter da bi bilo treba postopek ratifikacije in veljavnosti sporazuma nujno izvesti do konca letošnjega leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje