Levica kritična do ministrskih kolegov: Zdravniški lobi povečuje nesorazmerja

Slovenija 21. Okt 202215:58 6 komentarjev
Luka Mesec
Borut Živulović/Bobo

Iz koalicijske stranke Levica so sporočili, da vladni dogovor z zdravniškim sindikatom Fides pomeni odstop od enotnega plačnega sistema. Ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu v Levici očitajo, da so njegove izjave, s katerimi je zagovarjal sporazum, v nasprotju s statističnimi podatki.

Podpisa sporazuma med vlado in sindikatom Fides o začasnem preklicu zdravniške stavke ni razburil samo sindikatov, ampak tudi stranko Levica, ki je del vladne koalicije. Na podpis se je Levica odzvala danes s sporočilom za javnost, v katerem je kritična do ministrice za javni sektor Sanje Ajanović Hovnik in ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki sta izpogajala sporazum.

Ajanović Hovnik in Bešič Loredan sta zatrdila, da dogovor ne pomeni izstopa zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, v Levici pa se s tem očitno ne strinjajo. Poudarili so, da ni nikjer opredeljeno, kaj je to “ločeni plačni steber”, ki ga je vlada obljubila zdravstvenim delavcem oziroma zdravnikom. “Še več, v dogovoru je zapisana točka, po kateri bi bila ministrstvo za zdravje in vlada zavezana k ločeni obravnavi zdravnikov in zobozdravnikov v primeru poskusov kolektivnega urejanja javnega plačnega sistema s strani ostalih sindikatov. To pa je v nasprotju z dogovori z ostalimi sindikati, po katerih se spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju sprejemajo s soglasjem vseh sindikatov. Zato sprejetega dogovora s sindikatom FIDES ni mogoče razumeti drugače, kot da gre za odstop od enotnega plačnega sistema,” so zapisali v Levici.

Sanja Ajanović Hovnik, Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./Bobo

“Podatki ministra postavljajo na laž”

Bešič Loredan je ob podpisu dogovora dejal, da je Slovenija edina evropska država, kjer sta zdravnik in zobozdravnik plačana manj kot drugi, ki delajo v zdravstvenem sistemu. Možnost, da bi mladi zdravnik dobil nižjo plačo od izkušene medicinske sestre, je nastala za dogovorom med prejšnjo vlado in predstavniki zaposlenih v zdravstvu, med katerim ni bilo Fidesa. “K temu bomo pristopili kar se da hitro glede na finančne zmožnosti,” je napovedal sedanji minister.

Statistični podatki ministra postavljajo na laž, pravijo v Levici. “Odstotek najbolje plačanih zdravnikov je v letu 2021 prejemalo nad 12.000 evrov bruto (6.200 evrov neto), medtem ko je deset odstotkov najslabše plačanih zdravnikov prejemalo plače pod 2.800 evrov bruto (1.700 evrov neto). Če pogledamo plače medicinskih sester, so srednje medicinske sestre (klasifikacija 3221) prejemale v letu 2021 plače v razponu med 2.600 evrov neto za odstotek najbolje plačanih in 1.008 evrov neto za deset odstotkov najslabše plačanih,” so pojasnili.

“Izključno v korist tistih, ki prejemajo vrtoglave zneske”

Dodali so, da v stranki ne nasprotujejo prenovi enotnega plačnega sistema in dvigom najnižjih plač zdravnikov. “Smo pa  absolutno proti, da se zaradi izstopa FIDES iz enotnega plačnega sistema in izsiljevanja zdravniškega lobija še bolj povečajo plačna nesorazmerja v zdravstvu, in to izključno v korist tistih, ki že tako prejemajo vrtoglave zneske. Zdravniki, ki to želijo, imajo že zdaj možnost praktičnega izstopa iz enotnega plačnega sistema. In ja, to je dvoživkarstvo, ki kombinira varnost službe v javnem sektorju z zaslužki, obdavčeni po tarifah nelojalne konkurence,” so še zapisali.

Bešič Loredan in poslanec Levice Miha Kordiš sta imela napete razprave ob obravnavi interventnega zakona za zdravstvo. Nasprotovala sta si predvsem glede zasebnih zdravstvenih podjetjih s koncesijo in glede zdravnikov, ki delajo tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Kordiš jih označuje za dvoživke, Loredan pa meni, da je ta izraz nesprejemljiv, ker je žaljiv.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje