Tonin o pobudi Levice za referendum: Gre za zlorabo instituta

N1 video 03. Feb 202210:46 > 15:59 0 komentarjev
N1

Stranka Levica je začela zbirati podpise za začetek zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ki bi omogočil nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Zakon je v sredo potrdil državni zbor, Levica pa ga je skušala preprečiti že s posvetovalnim referendumom. Minister za obrambo Matej Tonin meni, da gre za zlorabo instituta referenduma. Po njegovih besedah referendum o ratifikaciji mednarodnih pogodb ni dovoljen.

Pobuda Levice za razpis posvetovalnega referenduma je bila prejšnji teden na seji državnega zbora že zavrnjena, pridružile pa se ji niso niti ostale stranke koalicije KUL, predvsem iz razloga, ker ne bi bil obvezujoč za vlado. Državni zbor je potem v sredo potrdil ratifikacijo sporazuma med vlado in organizacijo OCCAR, in sicer je za glasovalo 44 poslancev, 35 pa jih je bilo proti.

Toda v Levici se ne nameravajo ustaviti; kot so sporočili, začenjajo kampanjo za zbiranje 2500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, s katerim bi volivci zavrnili po njihovem mnenju škodljiv zakon.

Najmanj 2.500 neoverjenih podpisov podpore za začetek referendumskih aktivnosti mora Levica zbrati v tednu dni od sprejema zakona. Če bodo pri tem uspešni, bo predsednik državnega zbora Igor Zorčič določil rok 35 dni za zbiranje 40.000 overjenih podpisov, so sporočili iz stranke.

levica
Žiga Živulović jr./Bobo

Tonin: Gre za zlorabo instituta referenduma

“Levica ne razočara pri poskusih demantiranja Slovenske vojske. Gre za evidentno zlorabo instituta referenduma,” se je na zbiranje podpisov odzval obrambni minister Matej Tonin. Pojasnil je, da po ustavi referendumi o ratifikaciji mednarodnih pogodb niso dovoljeni. Meni, da Levici s to pobudo ne bo uspelo.

Sicer pa je minister ocenil, da je bil včerajšnji dan v državnem zboru dober. Poslanci so namreč ob ratifikaciji sporazuma z OCCAR podprli še resolucijo o razvoju Slovenske vojske do 2035.

“Končno se lahko začne modernizacija,” je dejal. Slovenija po njegovih besedah oklepnike tipa boxer potrebuje, Slovenija bo kupila 45 vozil. “Vojaki si to zaslužijo, zaradi njihove varnosti in ker to opremo kupujemo za nadaljnjih 20 ali 30 let,” je rekel Tonin. Oklepnike tipa boxer so, tako minister, nabavile tudi druge Evropske države. “Če je dobro Združeno kraljestvo, Nemčijo, Nizozemsko in Španijo, potem verjamem, da je tudi za Slovenijo,” je rekel. Po njegovih besedah se je ekipi obrambnega ministrstva uspelo izpogajati, da bo imela Slovenija eno srednjo bataljonsko skupino in ne dveh.

Ob tem je Tonin poudaril še, da sta bili pretekli leti za vojsko kadrovsko uspešni – več ljudi se je v vojski zaposlilo, kot pa jih je iz vojske odšlo. Vedno več mladih se odloča tudi za prostovoljno služenje, lani je bilo interesentov 600, je navedel. “Vojsko smo oblekli in obuli, vojašnice obnavljamo, transportno letalo je naročeno. Verjamem, da bomo tudi to zgodbo uspešno spravili pod streho,” je rekel.

Poudaril je še, da cene, ki jih za nakup oklepnikov navaja Levica, ne držijo. Prvo ponudbo bodo dobili po tem, ko bodo ratificirali pogodbo, na njeni podlagi pa se bodo pogajali.

Za opozicijo sporna predvsem cena

Sporazum z OCCAR bo namreč omogočil vladne načrte za nakup 45 oklepnikov tipa boxer. Cena uradno še ni znana, je pa za opozicijo močno sporna predvsem cena. Ta je namreč 412 milijonov evrov, v zadnjih petih letih, ko se je vlada – tedaj še pod vodstvom Mira Cerarja – začela pogovarjati o nakupu, pa se je praktično podvojila s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov.

Na obrambnem ministrstvu sicer pojasnjujejo, da je projekt nabave boxerjev res ocenjen na 412 milijonov evrov, a za 53 vozil in ustrezno podporo za njihovo vzdrževanje, logistično podporo in usposabljanje, medtem ko bi morala biti cena za načrtovanih 45 vozil ustrezno nižja.

Poudarjajo tudi, da so vozila nujna za vzpostavitev srednje bataljonske skupine Slovenske vojske, ki jo Slovenija v zavezništvu obljublja že leta.

A v Levici menijo, da gre ne le za predrag, ampak tudi za nepotreben nakup orožja v času, ko bi država sredstva lahko namenila za druge, pomembnejše stvari. Želijo, da se ljudstvo “opredeli, ali naj se denar nameni financiranju nepotrebnih orožarskih poslov ali investicijam v zdravstvo, stanovanja in razvoj”.

Mesec
Žiga Živulović jr./Bobo

Mesec: Za ta denar bi lahko zgradili 4.000 najemnih stanovanj

Na to je v današnji izjavi za javnost spomnil tudi koordinator Levice Luka Mesec in poudaril, da bi lahko Slovenija denar za nakup oklepnikov porabila drugače. “Za ta denar bi lahko zgradili kar 4.000 javnih najemnih stanovanj, toda namesto tega jih bomo vrgli v orožarski posel, od katerega država ne bo imela nič,” je dejal.

“Ti oklepniki ne bodo namenjeni varovanju varnosti države, ampak le za misije Nata v tujini,” je tudi poudaril Mesec. Po njegovi oceni vlada za posel nakupa boxerjev nima nobene legitimnosti, ker da ji nasprotuje 70 odstotkov ljudi, nakupovanju orožja pa po vseh raziskavah celo 80 odstotkov ljudi.

Na vprašanje, kdaj bi bil lahko referendum, če bi zanj zbrali dovolj podpisov, je Mesec poudaril, da “na isti dan kot volitve.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!