Levica: poslanca SDS sta vohunila po prenosniku. Hoivik: ne, to me ne zanima

Slovenija 29. Okt 202214:13 18 komentarjev

Po včerajšnjem vznemirjenju poslanke Levice Nataše Sukič, ki še vedno dopušča možnost, da sta poslanca SDS Andrej Hoivik in Franci Breznik kljub zanikanju fotografirala zaslon njenega računalnika, je Hoivik danes vnovič zatrdil, da je fotografiral le poškodovano mizo in da ga to, "kaj ima poslanka na računalniku, ne zanima." A Levica vztraja, pravijo, da so objavili "dokaz, da sta poslanca SDS odprla laptop poslanke Nataše Sukič in vohunila za njegovo vsebino." Ostro se je odzvala tudi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar.

“Mene ne zanima, kaj ima kolegica Sukič na računalniku,” je tudi danes zatrdil poslanec SDS Andrej Hoivik in tako vnovič zanikal, da bi v petek v državnem zboru s poslanskim kolegom Francem Breznikom (SDS) fotografirala zaslon računalnika poslanke Levice Nataše Sukič.

A Levica vztraja, da se je zgodilo prav to, na Twitterju so objavili fotografijo iz velike dvorane državnega zbora, ki po njihovi oceni dokazuje, da sta Hoivik in Breznik “odprla laptop poslanke Nataše Sukič in vohunila za njegovo vsebino.”

Poslanec SDS Andrej Hoivik je Levici na Twitterju zapisal: “Če nemudoma ne prenehate s potvarjanjem dokazljivega dogajanja, vidnega spodaj, bom sam moral poseči po strožjih postopkih.”

Oglasila se je tudi nekdanja informacijska pooblaščenka, zdaj predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, ki je zapisala: “Ne smeš slikati računalniškega zaslona zgolj zato, ker je to možno. Da bo bolj razumljivo, tudi telefona ne smeš ukrasti z mize zato, ker ga je nekdo tam pozabil. Odnos do tega, da se dejanje slikanja relativizira, je skrajno nedostojno funkcije poslanca.”

Kot smo že poročali, sta po navedbah Levice poslanca SDS Hoivik in Breznik med odmorom pristopila do mize poslanke Sukič in medtem, ko nje v dvorani državnega zbora ni bilo, pri njeni mizi fotografirala.

Poslanec SDS Hoivik je sprva dejal, da bodo stvar uredili znotraj poslanske skupine, nato pa dodal, da je naredil le “dokazno gradivo”. “Po dveh letih se še vedno pozna, ko je Levica, takrat KUL opozicija, s svinčnikom uničevala javno lastnino, in to sem šel fotografirat slikat,” je dejal in pokazal fotografijo poslanske mize.

Na vprašanje, ali je odpiral računalnik Sukičeve, pa je Hoivik odgovoril: “Absolutno ne, lahko gremo gledat posnetke, niti dotaknil se nisem, samo fotografiral sem javno površino v državnega zbora.”

Kot je pojasnil danes, tudi on upa, da si bodo lahko skupaj s poslanci Levice v parlamentu ogledali tudi posnetke nadzornih kamer v veliki dvorani državnega zbora, za kar je sicer zaprosila Levica.

Poslanko Natašo Sukič je namreč možnost, da sta Hoivik in Breznik fotografirala zaslon njenega računalnika, močno vznemirila, bila je, kot je dejala, šokirana. Zato je Levica takoj po dogodku predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič poslala dopis, v katerem zahteva, da se ustrezno ukrepa, generalno sekretarko državnega zbora Uršulo Zore Tavčar pa so vprašali, ali so dogajanje zabeležile tudi kamere.

Hoivik vztraja, da ni fotografiral računalnika, ampak le poškodovano mizo in dodal, da je želel pokazati “le”, da je “vladna koalicija, katere del je tudi Levica, strpna le v narekovajih.”

Nataša Sukič
Borut Živulovič/ BOBO

Poslanka Levice Nataša Sukič je danes za N1 povedala: “Povedali so mi, da sta poslanca odprla zaslon prenosnika in da je bil telefon tako nagnjen, da bi lahko poslikal tudi moj ekran.” Dodala je, da so to videli tudi drugi poslanci, vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda pa naj bi Hoivika in Breznka tudi opozoril.

Nenavadno se ji zdi zlasti to, da poslanca njene klopi nista fotografirala po koncu seje, ko bi se dvorana izpraznila, če je bil njun namen res fotografiranje poškodovane mize. “Ne pa da sta prežala, da jaz v odmoru zapustim svoj sedež in nato tam počela, kar sta pač počela,” je pojasnila in dodala, da bi lahko navsezadnje tudi njej povedala, kaj želita fotografirati.

“Tudi po ogledu posnetkov nadzornih kamer ne bom pomirjena,” pravi Nataša Sukič, ker je po njenem mnenju nedopustno in nezaslišano na tak način vdirati v delovni prostor poslancev.

Še več: kar se je zgodilo, razume tudi kot pritisk nanjo. “Sem navsezadnje članica komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter preiskovalne komisije, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim financiranjem političnih strank in medijske propagande pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami,” je povedala Sukič. Ta preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanska Svobode Mojca Pašek, je med SDS in Svobodo že sprožala napetosti.

O tem, ali bo ukrepala, se bo Sukič odločila po ogledu posnetkov nadzornih kamer prihodnji teden. “Če se bo izkazalo, da sta poslanca fotografirala zaslon mojega računalnika, pa ju bom prijavila tudi policiji,” še dodaja. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje